Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-06-27

Komposztálás kisokos

Komposztálás kisokos

Sokszor hallhatjuk azt a kifogást a környezetszennyezés kapcsán: ugyan mit számít ez a kevés kis szemét a hatalmas szeméthegyek mellett? Azonban ezek a hatalmas szeméthegyek is kis szemetekből gyűlnek össze…


Egyáltalán nem elhanyagolható az egyének, az egyes háztartások felelőssége a környezet védelme szempontjából. Ugyan az a legjobb stratégia, ha nem termelünk szemetet, vagyis ha lehetséges, akkor csomagolásmentesen, illetve többször használatos csomagolásban vásárolunk, vagy ha csak annyit veszünk mindenből, amennyire tényleg szükségünk van, azonban minden háztartásban előfordulnak szerves hulladékok. A kültéri vagy beltéri komposztáló segítségével a zöldhulladék valódi tápanyaggá válhat a talaj számára.

Kis kert, nagy kert

Ha valakinek van kertje, akkor biztos találkozott a Hegyvidéki Zöld Iroda programjával, amelynek segítségével a hegyvidéki lakosok az éppen aktuális készlet erejéig térítésmentesen juthatnak komposztálókeretekhez.

A kezdeményezés ötlete onnan ered, hogy a papír-, üveg-, fém- és műanyaghulladékok körében egyre inkább terjed a szelektív gyűjtés, amelynek segítségével általános lehet a szerves hulladékok szelektálása és helyben való hasznosítása. A felmérések szerint jelenleg a kukákba kerülő háztartási hulladék közel egyharmada olyan szerves anyag, amit komposztálni lehetne, azaz ennyivel csökkenthető a kommunális lerakókba hordott szemét mennyisége.

A szolgáltatás a bejelentett kerületi lakosok számára egy címen egy komposztálókeret erejéig előzetes regisztrációt követően ingyenes. A keretek aktuális elérhetőségéről a hegyvidéki önkormányzat honlapján talál tájékoztatást ITT
 
Virágzó terasz

Vajon érdemes komposztálásba kezdenünk, ha csak néhány virágládányi a birtokunk? A válasz erre, ahogyan az a cikk elején is szerepelt, igen, mert minden ki nem dobott szeméttel kevesebb lesz a környezetünkre rótt teher. Jogos kérdés azonban, hogy hogyan kivitelezhető a komposztálás során enyhén szólva is rossz szagú szerves anyagok tárolása, feldolgozása a lakásban. Bár ez a probléma sokakat érint, van rá megoldás.

A Zöldbolt kínálatában több, a lakásban is hasznosítható, kisebb méretű, a szagok terjedését kifejezetten gátló rendszerű komposztáló található, amelynek segítségével a komposztálás egyszerű és praktikus. 

Hogyan kezdjünk bele?

Első lépésként szükségünk lesz egy szemetesre, amely ergonomikus kialakítású, légmentesen záródó fedelű, és lehetőséget biztosít az erjedési folyadék eltávolítására – ilyen például a Bokashi Organko termékcsalád. Ezek a rendkívül tartós beltéri komposztálók újrahasznosított műanyagból készülnek, és többféle modellben kaphatók, így mindenki kiválaszthatja a saját háztartásának megfelelőt. A tárolók főként a méretükben különböznek, azonban mindegyik légmentes állapotot, könnyű kezelhetőséget és praktikus folyadékelvezetést biztosít.

Mit tehetünk a zárt konyhai komposztálóba?

A szerves hulladékok közül ezeket:
– zöldségek, gyümölcsök, gabonák nyers vagy főzött/sütött formában,
– sajtok, tejtermékek, 
– nyers vagy elkészített húsok, csontok,
– kávézacc, akár filterpapírral együtt.

Mit kapunk a folyamat végén?

A komposztálás végeztével a fermentált masszát és a keletkező komposztteát is fel tudjuk használni. Az előbbi egy magas tápanyagtartalmú előkomposztált anyag, amely talajjavítóként használható, a „tea” pedig 1:200 arányban hígítva lefolyótisztítóként vagy természetes trágyaként szolgálhat a növények számára.

Ezeket az értékes nyersanyagokat szoba- vagy balkonnövények táplálásakor, esetleg locsolóadalékként használva természetes védelmet biztosíthatunk a növényeinknek, és így kiküszöbölhetjük a mesterséges műtrágyákat.

A háztartásokban használható komposztálóberendezések részletes működéséről a Zöldbolt weboldalán olvashat ITT.

Ajánló
Ajánló
A Böszi kert nem „boszi kert” – közösségi élmény a Hegyvidéken

A Böszi kert nem „boszi kert” – közösségi élmény a Hegyvidéken

Érdemes elsétálni a Böszörményi útra, és megnézni kerületünk első közösségi zöldterületét, a...

Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Napjainkban egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás, éppen ezért megnyugtató érzés lehet, ha ennek...

Nyári kerti tennivalók – hasznos tanácsok mindenkinek

Nyári kerti tennivalók – hasznos tanácsok mindenkinek

Kerületünk a főváros egyik legzöldebb, parkokkal, erdőkkel és kertekkel teli része. Mindenki azt...