Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-05-22

Az esti erdő meséi – a természetbe csalogató júniusi programok

Az esti erdő meséi – a természetbe csalogató júniusi programok

Hazánk egyik legnépszerűbb és a közvetlen szomszédságunkban is működő nemzeti parkjában a nyár elején is rengeteg érdekes programmal várják a természetbarátokat. Az egész család találhat felfedeznivalót, miközben megismerkedhetnek a magyar táj különleges élővilágával. 
 
A Duna-Ipoly Nemzeti Park különlegessége, hogy 1997-ben a korábbi pilisi és börzsönyi tájvédelmi körzetekre alapozva egy olyan park született, amelynek a területén három tájegység találkozik. Sétára indulva megnézhetjük a hegyek, a folyóvölgyek és a síkság jellegzetes növény- és állatvilágát. Ráadásul olyan fajokkal is találkozhatunk, amelyek a Kárpát-medencében csak itt élnek.
Hozzánk legközelebb a Sas-hegyi Látogatóközpont és a Budakeszi Vadaspark működik, ahol jól kiépített gyalogosösvényeken sétálhatunk. Ez utóbbin találkozhatunk szabadon élő állatokkal, és megtekinthetünk nagyobb testű vadállatokat is. Magazinunkban rendszeresen írunk az itteni programokról, és mindig örömmel számolunk be a környezetbarát nevelést elősegítő újdonságokról. Most azonban arra biztatjuk olvasóinkat, hogy induljanak kicsit hosszabb felfedezőútra, és tekintsék meg a Duna-Ipoly Nemzeti Park júniusi meglepetéseit. 
 
Érdekességek az egész családnak
 
A nyár első heteiben feltárul előttünk a természet ezernyi titka. A vállalkozó kedvűek gyógynövényismereti túrára indulhatnak, megtanulhatják a magpogácsa elkészítésének mesterfogásait, közelről szemlélhetik meg a lepkéket, megismerkedhetnek a Sas-hegy élővilágával. A természetbarátok többé talán a sötéttől sem fognak félni, mert ellátogathatnak a szentjánosbogarak közé.
A júniusi programok rögtön a hónap első napján kezdődnek. Szakemberek invitálják sétára az érdeklődőket Ócsa közelében. Az ősi magyar lápvidékekből nem sok maradt meg, ám június elsején eljuthatunk a legendák és a mesék színhelyére, a mocsári erdőbe. 
Másnap még mindig az Ócsai Tájvédelmi Körzetben maradva megismerhetjük az ilyenkor növő gyógyhatású növényeket. Ezt a túrát elsősorban felnőtteknek ajánlják. Segítséget kapunk a gyógynövények felismeréséhez, és tájékoztatást a felhasználási lehetőségeikről. 
 
Nem kell messze menni
 
Kerületünk talán legizgalmasabb környezetvédelmi intézménye a Sas-hegyi Látogatóközpont (Tájék utca 26.). A környezetvédelmi világnap jegyében a túrázók lehetőséget kapnak magpogácsa készítésére. A szervezők várják a kisgyermekes családokat. Minél hamarabb megtanítjuk gyermekeinknek, unokáinknak, hogy mennyire fontos a környezet védelme, annál egészségesebb és a természettel harmóniában élő ember válhat belőlük. A magpogácsát hazavihetik, hogy elültessék a kertjükben. Olyan növények hajtanak ki belőle, amelyek elősegítik, hogy a környezetünk gazdagabb és egészségesebb legyen. 
Június 8-án könnyű séta kezdődik Csákányospusztán. A természetvédelmi szakemberek közös lepkészésre csábítanak. A gyerekek bizonyára élvezni fogják a váratlan meglepetésekkel teli „természetkalandot”. Megismerhetik a rovarok világát, és bekukucskálhatnak a lepkék élőhelyeire.
Június 15-én visszatérhetünk a Sas-hegyre. Egy könnyű séta során láthatjuk, hogy ezen a helyen milyen gyönyörű hüllők élnek. Cseppnyi szerencsével megnézhetjük természetes környezetében két fokozottan védett faj példányukat. 
 
Igazi bátorságpróbák!
 
Ugyancsak 15-én a legbátrabb természetbarátokat várják a Vértesben. Csákváron a Haraszt-hegyi tanösvénynél gyülekezik majd a bátor csapat, amelyik elmerészkedik az öves szkolopendrák földjére.
De mik is ezek a furcsa nevű lények?
Szkolopendrának hívják a Vértes hatalmas százlábúit. Hazánkban egyedül itt élnek, így igazi kaland, hogy egy szakember vezetésével megnézhetjük őket. 
Június 21-én egész másfajta izgalmak várnak azokra, akik este elmennek Tatára, az Angol-parkba. A felfedezőséta során körbejárják a Cseke-tavat. Rejtélyes állathangokat hallhatnak, utána a tóparti öregerdőben varázslatos látványban lehet részük.
Kezdetét veszi a szentjánosbogarak tánca.
Másnap családokat várnak Pilisszentivánon a Sportpályán. Aki eljön, megismerheti az esti erdő meséit. Ha valaki lemaradt a tegnapi szentjánosbogarakról, az itt bepótolhatja. Olyan állomásokra látogathat el, amelyek bemutatják az éjszakai erdő világának rejtelmeit. Ráadásul lehetőség lesz esti lepkemegfigyelésre is. 
 
Misztikus és szent helyek
 
Június 22-én Pusztamarótról indul az a közepesen nehéz túra, amelynek a résztvevői elzarándokolhatnak a Gerecse Szentélyébe, Pisznicére. Miközben megismerjük a fokozottan védett természetvédelmi területet, láthatjuk a vándorsólyom fészkelőhelyét és a „magyar-földi husáng” termőhelyét. Ezen a helyen már a rómaiak is megtelepedtek, és itt már a 13. század óta állt egy ősi templom. A környéken a pálos szerzetesek is otthonra találtak.
Tatán 22-én este is vezetett sétára indulhatnak a szentjánosbogarak barátai.
A hónap egyszerre spirituális és környezetvédő programjaira 29-én a Szent Iván-éji túra teszi fel a koronát. Ócsán könnyű sétára indulhatunk a Selyem-réti tanösvényen. A résztvevők átélhetik az éjszakai erdő sajátos hangulatát, és feltárulhat előttük a láperdő élővilága.
 
Tájékozódjunk és készüljünk fel
A Duna-Ipoly Nemzeti Park júniusi programjaira mindenkit nagy szeretettel várnak. A rendezvények egy részén azonban csak korlátozott számú látogató vehet részt. Jegyet kizárólag az interneten vehetünk, a helyszínen nem. A jelentkezés cseppet sem nehéz, nem kell mást tenni, mint felmenni az interneten erre az oldalra:
https://www.dunaipoly.hu/hu/programok/2024/6?page=1 
 
Lefelé görgetve kiválaszthatjuk a minket érdeklő túrát, majd két kattintással továbbjuthatunk a jegyvásárláshoz. Nyugdíjasok, diákok, gyerekek, családok kedvezményesen vásárolhatnak jegyet. 
 

Ajánló
Ajánló
Környezetbarát tisztítószer – meglepő forrásból

Környezetbarát tisztítószer – meglepő forrásból

Ha környezetbarát tisztítószerekről beszélünk, akkor általában a természetben is előforduló...

Az életadó víz őrei – szeptember 24. a folyók világnapja

Az életadó víz őrei – szeptember 24. a folyók világnapja

Napjainkban mind többször hallhatunk a hírekben arról, hogy távoli országokban egyre komolyabb...

A Böszi kert nem „boszi kert” – közösségi élmény a Hegyvidéken

A Böszi kert nem „boszi kert” – közösségi élmény a Hegyvidéken

Érdemes elsétálni a Böszörményi útra, és megnézni kerületünk első közösségi zöldterületét, a...