Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-04-06

Mit tehetünk a környezetünkért, ha városi erkélyünk van?

Mit tehetünk a környezetünkért, ha városi erkélyünk van?

A biodiverzitás, azaz a biológiai sokféleség kérdésköre egyre komolyabb és hangsúlyosabb feladat. Higgyük el, hogy a magunk eszközeivel még akkor is tehetünk ezért, ha mindössze egy erkélyünk van.

 
A világszerte tapasztalható környezetszennyezés, az éghajlatváltozás, az élőhelyek számának drasztikus csökkenése, a táj felaprózódása és átalakítása, a túlhasználat csak néhány a problémát kialakító, befolyásoló tényezők közül.

Az ENSZ biológiai sokféleség megőrzésével foglalkozó tudományos világszervezete 2019 májusában fogadta el azt a több mint 100 kutató által készített jelentést, amely szerint napjainkban körülbelül egymillió állat- és növényfajt fenyeget a kihalás, sokan közülük évtizedeken belül eltűnhetnek. Köztük vannak többek közt a beporzást végző rovarok is, amelyek az emberiség élelmiszereinek előállításában segédkeznek.

Gazdagítsuk a sokféleséget!

Ezt a komoly gondot nyilván nem oldhatjuk meg otthonainkból, de mi is tehetünk azért, hogy a magunk részéről – ha csak egy apró lépéssel is – hozzájáruljunk a szűkebb környezetünkben élő állat- és növényvilág sokszínűségének megőrzéséhez. A természetes élőhelyekhez képest a városok flórája és faunája nyilván kevéssé változatos képet mutat, mégis ezeken a területeken is találunk ökoszisztémákat, állat- és növénypopulációkat.

Az emberek és az élővilág szempontjából is lényeges, hogy településeinken, városainkban is megőrizzük, gazdagítsuk a helyi biodiverzitást, természetes sokféleséget, sőt újabb és újabb tereket, részeket csatoljunk be a zöldhálózatokba. Parkok, ligetek, fasorok, növényágyások, magán- és intézményi kertek, arborétumok, tetőkertek, zöldtetők, zöldfalak, élővizek, illetve az ezeket összekötő zöldfolyosók számos állat- és növényfajnak biztosítanak életteret. Itt, a kerületben például az Istenhegyi utat övező rézsűn, 2018 tavaszán a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Budai Sas-hegy Természetvédelmi Területe, a Magyar Biológiai Társaság Botanikai Szakosztálya és a Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodája egy közös gyepkezelési kísérletbe fogott.

Ennek célja, hogy szeretnénk visszaállítani az eredeti, természetközeli gyepművelést, melynek eredményeképpen helyreállíthatjuk az őshonos növényzetet, és ezzel megnöveljük annak fajkészletét. Ez a fajta területkezelés hozzájárul a beépített környék élőhelyeinek, zöldfelületeinek stabilitásához, a talaj tápanyagtartalmának megőrzéséhez és a terület gyommentesen tartásához.

Mindez a közeli kertekre is jótékony hatással lesz, mivel könnyebben visszaszoríthatók a kártevők, és az allergén növények is nehezebben tudnak megtelepedni a területen. A gyep kezelésével helyreállíthatjuk a növényzetet, megnöveljük annak fajkészletét, és ezzel a beporzást végző és egyéb rovarok, valamint a velük táplálkozó énekesmadarak állományát.
 
A jó hír az, hogy ehhez az elengedhetetlenül fontos munkához akkor is csatlakozhatunk, ha csak egy városi balkonunk, teraszunk van. Íme néhány tipp, hogyan!
 
Termeljünk magunknak zöldséget, fűszereket! 

A biodiverzitást óriási mértékben befolyásolja a nagyüzemi mezőgazdálkodás. A művelés alá vont hatalmas területek, a monokultúra, a tonnaszám kipermetezett növényvédő szerek, a túlzott műtrágyahasználat, a talaj túlhasználata – csak néhány az ipari szintű agráriumhoz kötődő problémaforrás közül. Bár minden beszerzésünket nem tudjuk függetleníteni ettől a rendszertől, mégis törekedhetünk arra, hogy minél több élelmiszert állítsunk elő saját magunk számára, illetve vásároljunk meg kistermelőtől, kisgazdálkodótól, közösségi mezőgazdálkodótól. Az ilyen kisebb léptékű, vegyszermentes, ökológiai szemléletű mezőgazdaság jóval kisebb környezeti terhet ró a természetre, és nem avatkozik bele drasztikusan a helyi szintű ökológiai rendszerekbe.

Balkonon, teraszon is termeszthetünk zöldségeket és fűszernövényeket, szerencsére évről évre egyre több erkélyen bukkannak fel minikonyhakertek. Elegendő hozzá nagyobb ültetőedényeket, cserepeket, balkonládákat beszerezni, vagy a rendelkezésünkre álló hely méretétől függően magaságyást kialakítani. Paradicsom, saláta, paprika, cukkini, padlizsán, cékla, fűszer- és gyógynövények, szamóca és egy sor más zöldségféle sikerrel termeszthető tetőkertekben, teraszokon is, ráadásul permetezőszerek nélkül.

A kereskedelmi forgalomban már kaphatók külön balkontermesztéshez nemesített vetőmagok is, érdemes utánajárni! Ha eddig még csak virágokat nevelgettünk az erkélyen, próbáljuk ki a zöldségtermesztést is, a befektetett munka minden bizonnyal megtérül, amint az első zamatos termést betakarítjuk. A Zöldboltban például különféle biovetőmagokat szerezhetünk be.

Legyen madárbarát balkonunk!

A kerttulajdonosoknak viszonylag könnyű dolguk van, ha madárbarát zöldfelületet szeretnének kialakítani maguk körül. Ám azok is kivehetik részüket ebből a fontos természetvédelmi munkából, akiknek balkonjuk vagy teraszuk van. Télen etetéssel, itatással segíthetik a tollas repülőművészeket, nyáron madárfürdő és itatóhely kialakításával. Sőt, az alacsonyabb emeleteken a sarokban, a falra szerelve madárodút is el lehet helyezni, előbb-utóbb biztosan rátalál egy költőhelyet kereső madár.

Az ilyen fészkelési lehetőségekre igen nagy szükség van, hiszen városainkban – de sok helyütt az erdeinkben is – hiányoznak az idősebb és holt fák, amelyeken természetes módon kialakult üregek segítik az odúlakó madarak fészkelését. Számít tehát minden egyes kihelyezett odú.

Ültessünk és gondozzunk virágokat!

A városokban sokszor nehéz dolguk van a beporzóknak. A rendszeresen nyírt gyepeken, zöldfelületeken ritkán találnak virágot, a fák és a cserjék sem virágoznak tavasztól őszig folyamatosan.

Sokat segíthetünk, ha minél több teret, ablakot és teraszt virágosítunk! Sőt, a nagyobb erkélyeken akár kisebb cserjéket is nevelhetünk, amelyek további színfolttal gazdagítják nemcsak a látványt, de a táplálkozó- és élőhelyek tárházát is.

A beporzók – mint például a pillangók, szenderek – előszeretettel keresik fel az akár balkonon, teraszon is nevelhető levendulát, méhbalzsamot, kakukkfüvet, mézvirágot, vaníliavirágot, nyári orgonát és számos más színes, illatos növényt.

Évelő vagy egynyári futónövényekkel is növelhetjük a balkon zöldfelületeit, ami ráadásul a mikroklímát és a hőérzetet is javítja. Ha pedig olyan házban lakunk, dolgozunk, amelynek tetőkert kialakítására alkalmas tere, lapos teteje van, akkor „nagyban” is belevághatunk a növényesítésbe!

Örömteli, hogy egyre több zöldtető is létesül hazánkban. Ezek a jelenleg még elsősorban inkább új társasházak, irodaházak tetején megbújó zöldfelületek is a városi biodiverzitás hasznos építőkockái.

A Hegyvidéki Önkormányzat egyedülálló módon 2009 óta az építési szabályzatában előírja, hogy új lapostetők létesítése és meglévő lapos tetők rekonstrukciója esetén legalább extenzív zöldtetőt kell kialakítani. A szakmai hátteret 2017 óta a Zöldtető- és Zöldfal Építők Országos Szövetsége biztosítja, mivel a kerületben kiemelt fontossággal bír a már meglévő zöld felületek megóvása és azok növelése ilyen alternatív megoldásokkal is.
 
Helyezzünk ki rovarhotelt! 

A teraszokon, balkonfalakon biztosan akad olyan hely, ahová fel tudunk akasztani egy-egy kisebb rovarhotelt. Üzletben is kaphatók tetszetős darabok, de készíthetünk – az egyszerűtől az összetettebb verzióig – mi magunk is sokfélét.

A legkézenfekvőbb megoldás, ha egy maroknyi nádat vagy más üreges növényszárat kötünk egybe, és fedettebb, védettebb helyen akasztjuk fel fára, ágra. A magányos beporzóknak minden megtalált kis üreg lehetőséget biztosít az utódneveléshez, a beporzók segítése pedig nemcsak az állatvilág, hanem a saját érdekeinket is szolgálja.

Méhbarát kerület

A XII. kerületi Önkormányzat elkötelezett a lakosságnak kedvező zöld, egészséges városi környezet kialakításában, ahol a méhek és más beporzó rovarok is otthonra lelhetnek.

Most megjelent online kérdőívünkkel otthonából tud visszajelzést adni tavaly kezdődött Méhbarát kerület projektünkkel kapcsolatban, melyet többek között a Hegyvidék biológiai sokféleségének megőrzéséért indítottunk. Válaszaival hozzájárul, hogy az önkormányzat egy zöldebb és egészségesebb városi környezetet alakítson ki, ahol a méhek és emberek egymás mellett élhetnek és fejlődhetnek.

A kérdőív kitöltése önkéntes és anonim, és megközelítőleg 5 percet vesz igénybe. 

Méhbarát kerület projektünkről bővebben a Zöld Irodánál tud tájékozódni:
Cím: 1126 Budapest, Kiss János altábornagy u. 43–45., földszint
Tel.: +36 70 938 8474
+36 1 224 5900/ 5907 mellék
 
Ügyfélfogadás:
Hétfő: 13.00–17.30
Szerda: 8.00–12.00 és 13.00–16.00
Péntek: 8.00–12.00

Ajánló
Ajánló
Az életadó víz őrei – szeptember 24. a folyók világnapja

Az életadó víz őrei – szeptember 24. a folyók világnapja

Napjainkban mind többször hallhatunk a hírekben arról, hogy távoli országokban egyre komolyabb...

A Böszi kert nem „boszi kert” – közösségi élmény a Hegyvidéken

A Böszi kert nem „boszi kert” – közösségi élmény a Hegyvidéken

Érdemes elsétálni a Böszörményi útra, és megnézni kerületünk első közösségi zöldterületét, a...

Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Napjainkban egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás, éppen ezért megnyugtató érzés lehet, ha ennek...