Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2020-04-17

Keressük a csillagokat! – A sötét égbolt nemzetközi hete

Keressük a csillagokat! – A sötét égbolt nemzetközi hete

Április 19. és 26. között egy nagyon érdekes rendezvényre kerül sor szerte a nagyvilágban a területeken, ahol esténként jól látszik a csillagok fénye. A Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetség azt javasolja, hogy ebben az időszakban lépjünk ki egy kicsit a mindennapokból, és felnézve a magasba, engedjük át magunkat a világegyetemnek.

Jennifer Barlow csupán tizenöt éves volt, amikor amerikai otthonában rádöbbent arra, hogy hiába próbál kíváncsi tekintettel a csillagos égbolt felé fordulni, a nagyvárosi fények körülötte olyan erősek, hogy szinte teljesen eltompítják az éjszakai égbolt csodáit. A középiskolás lány azt gondolta, hogy itt az ideje a cselekvésnek, ezért úgy döntött, meggyőzi a környezetét arról, mennyire csodálatos mindaz, amit a magasban láthatnánk, ha a civilizáció ragyogása nem vakítana el minket.
 
Őseink évezredeken át csodálattal bámulták a csillagokat. Az ókor nagy birodalmai istenségekként tekintettek a Napra, a Holdra és a bolygókra. A középkorban egész országok borultak gyászba, ha a látóhatár felett felragyogott egy üstökös csóvája, mert attól tartottak, hogy az égi vándor érkezése természeti csapások, katasztrófák vagy éppen háborúk érkezését jelzi.

Kétezer-húsz évvel ezelőtt egy csillag felragyogó fénye mutatta meg a napkeleti bölcseknek, hogy merre kell keresniük Józsefet, Máriát és a jászolban nyugvó kis Jézust. Akkoriban elképesztő csodákkal volt tele az égbolt, és bár ezek ma is ott vannak, a 21. század embere a világ legtöbb részén nem gyönyörködhet bennük.
 
Egy mozgalom születése

Jennifer Barlow élete első csillagászati távcsövét ajándékba kapta. Amikor először belenézett a lencsékbe, ugyanolyan áhítattal töltötte el a látvány, mint amit Egyiptom, Babilon vagy az Azték Birodalom papjai és csillagászai éreztek, amikor megkezdték éjszakai szolgálatukat. Persze ők sokkal többet láthattak, akár puszta szemmel is, hiszen az ókor metropoliszaiban legfeljebb fáklyákkal és olajmécsesekkel világítottak.

További nagy különbség, hogy az ősi papok idején még nem létezett az internet. Jennifer nagyon is jól tudta, hogyan lehet kihasználni a korszerű technikában rejlő lehetőségeket. Létrehozott egy honlapot, amelyen át arra szólította fel a kortársait, hogy forduljanak az ég felé, és csodálják meg a fenti világot.

A kezdeményezése rendkívül népszerűnek bizonyult. 2003 áprilisában az amerikai csillagászok támogatásával megtartották a sötét égbolt első hetét. A mozgalom hamarosan világszerte elterjedt. A programjaikra minden áprilisban, az újholdat követő héten kerül sor. A környezetvédők is örömmel csatlakoztak a kezdeményezéshez.

Míg sokan spirituális magasságokba kívánnak felemelkedni, miközben az égboltot bámulják, addig a fenntartható fejlődés hívei ezen a héten rámutatnak a fényszennyeződésben rejlő veszélyekre. Ugyanis nem csupán rengeteg energiát pazarolunk el azzal, hogy felesleges fényárnyban úsznak a városaink, de ez a ragyogás káros az emberek egészségére is. Ráadásul az erős mesterséges fények megzavarják az állatvilágot is.
 
Szép magyar parkjaink

Hazánkban több nemzeti park is csatlakozott a mozgalomhoz. Az első Nemzetközi Csillagoségbolt-parkot 2006-ban hozták létre Amerikában. Három évvel később Európában elsőként a Zselici Tájvédelmi Körzet nyerte el ezt a megtisztelő címet.

Azóta a Hortobágyi Nemzeti Park és a Bükki Nemzeti Park is csatlakozott hozzá. Ezeken a magyar tájakon a zavaró fényektől mentesen csodálhatjuk meg az éjszakai égboltot.

Rendszeresen szerveznek „felvilágosító” programokat, előadásokat, amelyeken az érdeklődők megtudhatják, milyen veszélyeket rejt magában a fényszennyezettség. Akinek van kedve hozzá, az végigmehet az éjszakai tanösvényeken, és akár hullócsillagokat is láthat. Gyakran szerveznek távcsöves csillagászati programokat, valamint vetített előadásokat.

Az éjszakai rendezvények lehetőséget nyújtanak a hazai állatvilág számos tagjának megfigyelésére is. Olyan természetvédelmi területek kaphatják meg a Nemzetközi Sötét Égbolt Szövetségtől e címet, amelyeknek a területén csekély a fényszennyezés, és komoly erőfeszítéseket tesznek az égbolt védelmének érdekében. Ennek megvannak a maga egyszerű módszerei, például ernyőzött lámpatesteket használnak.

A környezetvédelem szempontjából az a legfontosabb, hogy ezalatt a hét alatt nemcsak közelebb kerülhetünk bolygónk egének csodáihoz, de a saját szemünkkel láthatjuk, milyen gondokat okozhatnak a felelőtlen technológiai fejlesztések. Az sem elhanyagolható tényező, hogy csillagokat keresni az égen izgalmas és romantikus kikapcsolódás. Ha tehetjük, a koronavírus miatti korlátozások feloldása után mi is keressünk egy helyet a természetben, és csodáljuk meg az éjszakai égbolt csillagait!

Ajánló
Ajánló
A mesék birodalmából kaptuk – december 12. a mézeskalács házikók világnapja!

A mesék birodalmából kaptuk – december 12. a mézeskalács házikók világnapja!

Az emberek a legősibb idők óta örömmel fogyasztottak mézet, amikor egy kis édességre vágytak....

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Az egyik legfontosabb természeti kincsünk a termőtalaj. Ennek megőrzése során egymásra...

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

Kevés olyan sportág létezik, amelynek népszerűsége vetekedhetne a labdarúgás elismertségével....