Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-12-05

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Az egyik legfontosabb természeti kincsünk a termőtalaj. Ennek megőrzése során egymásra találhatnak a környezetvédelmi aktivisták és a hagyományok őrizői. A természet és az ország jövőjének érdekében ugyanis fontos megvédeni a megfelelő, tiszta és jól megművelhető termőtalajt.


A jó minőségű talaj fontossága mellett tudományos érvek egész sokaságát lehet felhozni. Az egyértelmű, mennyire fontos, hogy az egészséges táplálkozás alapját hol és milyen körülmények között termelik meg. Nincs szükség laboratóriumokra, bonyolult vegyszerekre, van ugyanis egy kísérlet, amit mi is könnyen elvégezhetünk.

Tegyünk le a család asztalára egy olyan paradicsomot, amelyet egy külföldi „ételgyárban”, mesterséges megvilágításban, egy vízzel teli edénybe lógatva, mindenféle adalékanyagok hozzáadásával hoztak létre, meg egy olyat, ami egy hazai termelő kiskertjében vagy fóliasátrában, hazai termőföldben gyökerezve nőtt.

Lehetséges, hogy a felpuffasztott „műparadicsom” nagyobb, mint a hazai, és még véletlenül sem láthatunk rajta csigarágás nyomát, hiszen a steril és élettelen ételgyárba nem juthatnak be ezek az élőlények, ám már egy gyerek is meg tudja mondani, hogy a két zöldség közül melyik a finomabb.

A természetben nőtt paradicsom sokkal pirosabb, nincs felpuffadva, zamatosabb és erősebb az íze. Pontosan olyan, amilyet egy paradicsomtól elvárhatunk. Testet ölt benne a megfelelő termőföld minden előnye.
 
A figyelem középpontjában

A 21. század hajnalán egyre több környezetvédő, illetve élelmezési szakember foglalkozik a termőtalaj megőrzésének kérdésével. Behatóan foglalkozott ezzel a témával az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági szervezete, a FAO is.

Az itt dolgozó szakemberek évtizedek óta azért küzdenek, hogy felszámolják az éhezést, a nem megfelelő táplálkozás hátrányait, csökkentsék a vidéki szegénységet, hatékony mezőgazdasági és élelmiszer-ellátó rendszereket alakítsanak ki és környezetbarátabbá, fenntarthatóbbá tegyék a mezőgazdasági termelést.

Az éhezés még a 21. század harmadik évtizedében is majdnem egymilliárd embert fenyeget a világon. Ahhoz, hogy ne növekedjen az éhezők száma, meg kell őriznünk az őseinktől örökségként ránk hagyott termőtalajt. A világon december 5-én foglalkoznak sokan a jó talajjal. Nem csoda, mert 2002 óta ekkor ünnepeljük a talaj világnapját (más megnevezés szerint a talaj nemzetközi napját).
 
Felséges útmutatás

A szakemberek tudják, mennyire fontos a nemzetközi eszmecsere, a tapasztalatok megosztása. Éppen ezért 2002-ben egy világkongresszust hívtak össze Thaiföldön az 1927 óta fennálló Nemzetközi Talajtudományi Szövetség szervezésében. Megbeszélték, hogy melyek a legmegfelelőbb szerek, és a résztvevők rámutattak arra is, milyen fontos felhívni a figyelmet az egészséges talaj és a biztonságos élelmezés jelentőségére.

Az emberiség jövőjét ugyanis csak a biodiverzitás megőrzése garantálhatja, ehhez pedig elkerülhetetlen a megfelelő arányú levegőt, vizet, szerves és ásványi anyagokat is tartalmazó termőföld. A tanácskozás résztvevői úgy döntöttek, hogy egy önálló világnapot szentelnek a kérdésnek. Azóta minden évben december 5-én ünnepeljük a termőtalajt. Azért ezt az időpontot választották, mert Thaiföldön az egész ország ekkor ünnepelte a világnap legelső magas rangú támogatója, IX. Rama király születésnapját. Az uralkodó tisztában volt a hagyományok, a modernitás és a környezetvédelem jelentőségével is.
 
Egy csodálatos ökoszisztéma

Mikroszkóppal vagy nagyítóval megvizsgálva a termőtalajt, azt láthatjuk, hogy nyüzsög benne az élet. Találunk rágcsálókat, rovarokat, gilisztákat és a legkülönfélébb baktériumok egész seregét. A ma ismert élet nem létezhetne e sok apróság nélkül. Közreműködnek a tápanyagok körforgásában, és átalakítják a különféle szerves anyagokat, amelyek aztán naggyá és erőssé teszik a növényeket.

A terméseket, a gyümölcsöket mi is fogyasztjuk, akárcsak számtalan állatfaj. Megfelelő minőségű talaj nélkül nem lehetne növényeket termeszteni, és még nagyobb gondot jelentene világszerte az éhezés. Hazánk kivételesen jó helyzetben van, mert a Kárpát-medence termőföldjei az elmúlt ezer esztendő folyamán tanúbizonyságot tettek hatalmas értékükről, és hozzájárultak ahhoz, hogy a magyarság fennmaradhasson.

A szakemberek és a mezőgazdasági termelők többsége tisztában van azzal, mennyire oda kell figyelni a termőföldre. A minőségét mi, a nagyvárosok lakói is megóvhatjuk azzal, ha kevesebb hulladékot termelünk, nem használunk mesterséges anyagokat, mérgező vegyszereket és a kertünkben betartjuk a fenntartható termelés szabályait.

Tíz évvel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése is foglalkozott a termőtalaj védelmével. Azóta minden évben világszerte szerveznek tájékoztató rendezvényeket e napon, hogy minél többen értsék meg a talaj fontosságát. Közös erőfeszítéssel elérhetjük, hogy összefogjon az ipar, a mezőgazdaság, a tudomány, a nemzetközi szervezetek, a lakosság, így a következő nemzedékek is zamatos paradicsomot ehetnek, amelyben érződik a napsugarak mesés íze.

Ajánló
Ajánló
A mesék birodalmából kaptuk – december 12. a mézeskalács házikók világnapja!

A mesék birodalmából kaptuk – december 12. a mézeskalács házikók világnapja!

Az emberek a legősibb idők óta örömmel fogyasztottak mézet, amikor egy kis édességre vágytak....

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

Kevés olyan sportág létezik, amelynek népszerűsége vetekedhetne a labdarúgás elismertségével....

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Az elmúlt negyven évben elképesztő mértékben elterjedtek a különféle számítógépek. A biztonságos...