Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2019-07-09

Tudni illik, hogy mi illik - a strandon is

Tudni illik, hogy mi illik - a strandon is

Természetes, hogy nyáron lazábbak, vidámabbak vagyunk, mint a téli hónapokban, mint ahogy az is, hogy a strandon jól akarjuk magunkat érezni. Fontos azonban, hogy a nagy elengedettségben ne zavarjuk azokat, akik hozzánk hasonlóan pihenni, kikapcsolódni jönnek a víz mellé vagy például a MOM Sport strandjára.

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy nem csak nekünk, másoknak is ugyanolyan joguk van a zavartalan pihenéshez, amikor megváltják strandbelépőjüket, és letelepszenek a fürdőlepedőikre vagy a nyugágyaikra. Itt is érvényes a mondás, hogy csak azt tegyük a törülközőszomszédainkkal, amit magunknak is kívánunk, sőt, érdemes kicsit visszafogottabbnak lennünk, hogy zavartalanul napozhassunk, fürdőzhessünk egymás közelében.
 
Ne szemeteljünk!

Alapvető elvárás, hogy a parton lévő kukákba hajítsuk a szemetünket. Ez esetben nem jó a várakozás: a szél elfújhatja a takarón hagyott lángos papírját, a hangyák és a méhek megtalálhatják a dinnyehéjat és a lerágott kukoricacsutkát, szóval evés-ivás után azonnal dobjunk a hulladékgyűjtőbe minden maradékot.

Ha van szelektív hulladékgyűjtő, használjuk!
 
Csak az arra kijelölt helyen dohányozzunk!

Azért, mert nem tudunk lemondani szenvedélyünkről, másnak ne kelljen viselnie annak következményeit. Mindig a kijelölt helyen gyújtsunk rá, de ha szabadstrandon vagyunk, akkor is legyünk résen, és ne fújjuk szomszédaink arcába a füstöt. A cigarettacsikkekről se feledkezzünk meg, elnyomás után azok is a kukába valók!
 
Legyünk diszkrétek!

A strandon sokszor szembesülhetünk az emberek különbözőségével. Láthatjuk, hogy nem vagyunk egyformák, különböző méretű és formájú embertársakkal vagyunk körülvéve. Igyekezzük diszkréten kezelni, ha mások más színeket, fazonokat találnak megfelelőnek például a fürdőruha-viselés terén.

Ugyanakkor, ha enni indulunk a büfébe, esetleg a távolabb lévő mosdóba megyünk, egy tunikát, strandkendőt vagy pólót vegyünk magunkra.
 
Ne hangoskodjunk!

Mindenki meg van győződve arról, hogy övé a legjobb zenei ízlés, azonban egyáltalán nem biztos, hogy az egész uszoda vagy a vízparton lévők mind ugyanazokat a számokat akarják hallgatni, mint mi. Vigyünk magunkkal fülhallgatót, így viták nélkül élvezhetjük a magunk választotta zenét.
 
A magánéletünk nem tartozik másra!

Ugyanez igaz a telefonálásra: senki sem kíváncsi arra, milyen ügyeket intézünk a strandról kollégáinkkal, vagy arra, hogy a barátnőnk hogyan dolgozza fel aktuális szerelmi csalódását. Természetesen ez nem csak a mobilozásra igaz: szomszédaink nem szeretnék végighallgatni a családi veszekedést, amit gyerekünk viselkedése generál a strandon, és a csókcsatáinkra sem vevők, bármennyire is szeretjük egymást a párunkkal.
 
Gyerekmedence a kicsiknek

Nem véletlenül osztják fel a strandokon található medencéket a korosztályoknak megfelelően, ezzel igyekeznek elérni, hogy mindenkinek maradandóan kellemes legyen a fürdőzés élménye.

Így a kisgyerekek bátran fröcskölhetnek, ugrálhatnak és labdázhatnak a kijelölt gyerekmedencékben (természetesen a felügyeletünk mellett), míg a felnőttek zavartalanul róhatják a hosszakat a mély vízben, ha úszni van kedvük.
 
Zuhanyozzunk fürdés előtt!

Az utca porát, az izzadtságot és a felkent naptejet is illik lemosnunk magunkról, mielőtt bemegyünk a medencébe, és a lábmosó vizét se akarjuk akrobatikus mozdulatokkal kikerülni, mielőtt csobbannánk. Ne üljünk a lépcsőre a medencében, bármennyire kényelmes is ez számunkra, hiszen ezzel mások ki- és bejövetelét akadályozzuk.
 
A kevesebb több

Mindannyian megengedőbbek vagyunk a saját barátainkkal, kisállatainkkal és családtagjainkkal. Egyáltalán nem biztos azonban, hogy a mellettünk strandolók szeretnének kutyatappancsnyomokat a törülközőjükre, vagy hogy nem zavarja őket, ha a körülöttük vízipisztolyozó gyerekünk a forró hátukat találja el, vagy baráti társaságunk szelfijein akarnak szerepelni.

Érdemes kicsit empatikusabbnak lennünk a strandon, és belegondolni mások helyzetébe is, hogy mindannyian együtt élvezhessük a vakációzást és a feltöltődést a természetben, a vízparton!

Ajánló
Ajánló
Az írott szó szabaddá tesz – az írni-olvasni tudás nemzetközi napja

Az írott szó szabaddá tesz – az írni-olvasni tudás nemzetközi napja

Ha elsétálunk valamelyik kerületi vagy fővárosi könyvesbolt vagy könyvtár előtt, azt...

A természet ajándékai – nemzetközi konyhakerti világnap

A természet ajándékai – nemzetközi konyhakerti világnap

Bár körülöttünk rohamosan átalakul a világ, sokan mind a mai napig ragaszkodnak ahhoz,...

A sötétség kapujában – a mohácsi vészre emlékezünk

A sötétség kapujában – a mohácsi vészre emlékezünk

Az 1526-os mohácsi csata nemzetünk egyik legnagyobb tragédiájának számít. Azt azonban...