Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-03-01

Ékszertrendek 2023

Ékszertrendek 2023

Egy korábbi cikkben már olvashattak a 2023-as év színéről, amely a Viva Magenta árnyalat lett, most pedig azt nézzük meg, hogy az ékszerek terén mi lesz a divat ebben az évben.


Ha pénztárcánk és környezetünk kímélése miatt nem akarjuk lecserélni szezononként a teljes ruhatárunkat, azonban szeretnénk divatosak lenni, akkor jó alternatíva lehet egy-egy divatos kiegészítő vagy ékszer beszerzése. Ezek sokkal kevesebb helyet foglalnak, így ha épp nincsenek divatban, el lehet későbbre tenni, és újra elővenni, amikor ismét az a stílus kerül előtérbe.

Nézzük, hogy 2023-ban milyen ékszerek számítanak divatosnak.

Fülbevalók

Ennek az ékszernek az eredete az ősi ázsiai, afrikai, dél-amerikai törzsi kultúrákhoz vezethető vissza, ahol arra voltak hivatottak, hogy megmutassák, viselőjük milyen posztot tölt be az adott közösségben. Eredetileg főként állati csontokból, fából és egyéb növényi részekből készültek.

A nemesfém, főként arany fülbevalók elterjedése Perzsiából indult, ahol a férfiak többsége főként aranykarikát viselt, míg a jómódú hölgyek a mai korhoz hasonlóan nemesfémből készült, drágakövekkel, gyöngyökkel díszített változatot hordtak, amelyek formája gyakorlatilag bármilyen lehetett. A gyöngyök, a kövek a fiatalságot és a szépséget jelképezték, míg a hosszú függők a termékenységet.

Az idei fülbevalódivatban visszatérő trendként elsősorban a nagy, látványos karikák, illetve a hosszú, lógós fülbevalók jelentek meg a divatházaknál. 

Alapanyagok

Az ékszerek alapanyagában a természetközeliség jelenik meg, hiszen az idén ezeknél a kiegészítőknél divatos a gyöngy és a kagyló is. Igazgyöngynek nevezzük az olyan, koncentrikus héjakból felépülő, biogén féldrágakövet, amelyet egyes puhatestűek választanak ki a szervezetükbe kerülő idegen anyagok elleni védekezésként. A méretük széles skálán mozog, a pár milliméterestől akár mogyorónyi nagyságig. 

Az alakjuk a legtöbbször szabályos gömb, ritkábban csepp, körte, illetve hordó formájú példányokat is találnak, a különös, erősen torzult alakzatokat barokk igazgyöngynek hívják. Színe többnyire közel fehér, a felülete színjátszó, de akadnak rózsaszínű, ezüstszürke, sőt fekete színű, úgynevezett Tahiti gyöngyök is.

Ha azonban más színekben gondolkodunk, és nem szeretnénk vagyonokat költeni ékszerre, jó alternatíva lehet a kerámiagyöngy, amelyet a szivárvány minden színében meg tudunk venni, sőt a Dragée választékában található gyöngyfűzési alapanyagok segítségével egyéni elképzeléseinket is meg tudjuk valósítani.

Egy kis segítség

Amennyiben nincs gyakorlatunk az ékszerkészítésben, akkor érdemes figyelni a Dragée Facebook-oldalát, ahol megtaláljuk, hogy mikor lesz a következő ékszerkészítő workshop. Az egyes foglalkozásokon egyedi kerámiagyöngyökből készíthetünk magunknak - vagy ajándékba - 3 ékszert, egy nyakláncot, egy karkötőt és egy pár fülbevalót. A színeket és a formákat mindenki magának választja, a tervezésben és a kivitelezésben pedig segítséget kaphat.

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...