Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-03-08

Hosszú hétvégék – mire jó ez nekünk?

Hosszú hétvégék – mire jó ez nekünk?

Hosszú hétvégének nevezzük azokat az alkalmakat, amikor a szombatot és a vasárnapot megelőző péntek vagy az azt követő hétfő valamilyen ünnep miatt szabadnapnak minősül, így meghosszabbodik a pihenéssel tölthető napok száma, anélkül, hogy szabadságot kellene kivennünk.


Más esetben pedig, ha úgy jön ki az ünnepnap, akár 9 nap pihenéssel is számolhatunk úgy, hogy csak néhány napot kell felhasználnunk a rendes éves szabadságkeretünkből. Egy korábbi cikkünkben már írtunk a miniszabadságról, ebben a cikkben pedig megnézzük, hogy 2023-ban mikor lesznek ilyen alkalmak, és arra is találunk ötleteket, hogy mivel lehet ezeken a napokon eltölteni az időt.

Húsvét

A húsvétot megelőző nagypéntek csak 2017 óta számít munkaszüneti napnak, így azóta tavasszal biztosan számíthatunk egy négynapos hosszú hétvégére. Mivel a húsvét a karácsonnyal ellentétben úgynevezett mozgó ünnep, így nem esik az évnek mindig ugyanazon napjára. Az idén április 7., péntek és április 10., hétfő közé esik, munkaszüneti napnak pedig a péntek, valamint vasárnap és hétfő minősül.

Ha szeretnénk elutazni, akkor jó, ha előre lefoglaljuk a kinézett szállást, mert iskolai szünet lévén ez egy népszerű utazási időszak. Néhány magyarországi hotel, húsvéti menüvel és különböző gyerekprogramokkal is készül a vendégek számára. Ráadásul az állatbarát hotelekben kiskedvenceinket is szívesen látják.

Május 

A régi május elsejei felvonulások emléke már csak halványan él, azonban a munka ünnepét nemcsak a szocialista országokban, hanem a világ más tájain is ünneplik, mégpedig paradox módon: munkaszüneti nappal. Az idén május elseje hétfőre esik, úgyhogy akár három napon keresztül, április 29-től május 1-jéig ünnepelhetjük pihenéssel a munkát.

Ebben a hónapban még egy mozgó ünnep segít, ha kevés szabadság felhasználásával szeretnénk kikapcsolódni, ugyanis az idén május utolsó hétvégéjén lesz pünkösd, így május 27., szombattól 29., hétfőig lazíthatunk. Ebben az időszakban munkaszüneti napnak a vasárnap és hétfő számít, így ezeken a napokon nem lesznek nyitva az üzletek.

Ősz

Nyáron sajnos nem lesz lehetőség szabadságspórolásra, azonban ősszel hosszabb utazásra is elmehetünk az október 23. és a november 1. közötti időszak jó kihasználásával. Mivel október 23-a csak hazánkban minősül ünnepnapnak, így ezen a hétfői napon külföldi utazást is tervezhetünk, anélkül, hogy felárral kellene számolnunk a megnövekedett érdeklődés miatt.

Mivel november 1. szerdára esik, az azt megelőző vagy követő két munkanap szabadságként kivételével öt egybefüggő napot tölthetünk el kedvünk szerint. Sokan vannak, akik ezt az időszakot az ország más vidékein eltemetett szeretteik sírjának felkeresésére és a róluk való megemlékezésre használják, ezért készüljünk fel arra, hogy ez komoly forgalmat jelent, így sokszor megnövekedett utazási idővel kell számolnunk.

Év végi ünnepek

Az idén karácsony első és második napja, valamint újév napja is hétköznapra esik, így mindössze három nap szabadság felhasználásával december 23-tól január 1-jéig kilenc napon keresztül pihenhetünk. 

Ajánló
Ajánló
A tökéletesen sima bőr titka

A tökéletesen sima bőr titka

A lézeres kezelések jó szolgálatot tesznek a szépségápolás területén. Így például a világ első...

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

Ragyogjunk télen is! Bőrápolás a fagyos napokon

A téli időszakban a kipirosodó, száraz és viszkető bőr sokaknak gondot okoz, de a kellemetlen...

Szilveszter éjjel

Szilveszter éjjel

Az év utolsó napján, szilveszter éjjelén nem egyszerű hazajutni, ezért szétnéztünk, hogy itt a...