Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-12-28

Izgalom és szórakozás – december 28. a kártyajátékok világnapja

Izgalom és szórakozás – december 28. a kártyajátékok világnapja

A kártyajátékok valószínűleg egyidősek az emberi civilizációval. Már a legelső városainkban is „verték a blattot” egy-egy nehéz munkanap végén. E szórakozási módot még ma is emberek százmilliói űzik. 


December 28. a kártyajátékok világnapja. Karácsony és újév között a barátok és a rokonok gyakran meglátogatják egymást, hogy kikapcsolódva, egy kicsit lazítva emlékezzenek meg az esztendő végéről. Ilyenkor az asztalra kerülnek a finom ételek, a különféle italok, és ha marad még hely, nem kell sokáig várni arra sem, hogy valaki elővegyen egy pakli kártyát. 

Ráadásul december végén az embernek nincs kedve kimenni a hidegbe, hanem szívesebben ül körbe egy asztalt, hogy a barátaival egy jót „zsugázzon”. A különféle kártyajátékok népszerűségét mutatja, hogy a magyar nyelvben milyen sok kifejezés kapcsolódik hozzájuk. Az esztendő utolsó néhány napja remek alkalmat jelent a lapok kézbevételére, hiszen december 28. a különféle kártyajátékok világnapja, míg másnap, 29-én a magyar kártya napjáról emlékezünk meg.
 
Vidámság és izgalom

Napjainkban szinte mindenkinek megvan a kedvenc kártyajátéka. Van, aki a römit kedveli, mások a makaót, míg akadnak, akik a bridzsre, a rablóultira, a zsírozásra vagy a kanasztára esküsznek. Egyes kártyajátékokról nem is lehet eldönteni, hogy valóban ebbe a kategóriába sorolhatók-e, nem pedig a sakkhoz hasonló szellemi sportágnak kéne inkább tekinteni őket. Igaz ez napjaink egyik legnépszerűbb kártyajátékára, a pókerre is.

Ha valaki sikeresen akar szerepelni egy pókerjátszma során, annak érdemes ugyanúgy felkészülnie, mint a leghíresebb sakkozóknak, mielőtt próbára tenné a tudását. A könyvesboltokban rengeteg pókerkönyvet találunk, az interneten pedig nemcsak szakcikkek, de különféle nyelvű oktatófilmek, tanácsadó összeállítások, sőt, izgalmas kártyacsatákról szóló beszámolók is várják az érdeklődőket.
 
Mi a siker titka?

A hatalom birtokosai évszázadokon át nem nézték jó szemmel, ha valaki leült kártyázni. Volt, hogy a világi hatóságok tiltották, máskor az egyház lépett fel ellene, de akadt, amikor a papok és a poroszlók egyaránt üldözték a játékot és a játékosokat.

A kártyajáték ugyanis veszélyes lehetett, csak egy kicsi kellett ahhoz, hogy a szórakoztató kikapcsolódási formából egy-egy ember vagy éppen egy egész család életét romba döntő szenvedély legyen. Nem mindegy ugyanis, hogy valaki csak a játék kedvéért ül le a barátaival, vagy az ilyen erőpróbának valamilyen anyagi tétje van.

A kártya sikerének egyik titka az összecsapást kísérő feszültségben rejlik. Mindenki szeret nyerni, és a kártyaasztalnál a vérontás nélküli összecsapások lehetővé teszik, hogy a játékosok átélhessék a diadal mámorító érzését. Csak akkor van baj, ha valakinél a kártyázás szenvedéllyé, majd megszállottsággá fajul. Érdemes odafigyelni a környezetünkre, és ha azt látjuk, hogy valakire káros hatással van ez a szenvedélye, akkor jelezhetjük neki, hogy érdemes lenne szakemberek segítségét kérnie.

A kártyázás sikerének másik nagy titka a közösséghez tartozás és a kikapcsolódás. Miközben játszunk, nem kell a hétköznapok kellemetlenségeivel törődnünk, hanem a barátaink között feltöltődhetünk.

Vannak, akik olyan klubba járva, mint a Hegyvidéki Kulturális Szalonban működő MOM Nyugdíjasklub kártyáznak, mások családi körben ülnek asztalhoz, de gyakori az is, hogy haverok, munkatársak, régi jó ismerősök töltik így a szabadidejüket.
 
Egy új korszak új játékai

Napjainkban a kártyajátékok beköltöztek a számítógépeinkre és okostelefonjainkra. A virtuális pasziánsz ugyanolyan izgalmas, mintha papírkártyákat raknánk sorba az asztalon. Ugyanakkor a hagyományos formátumú lapoknak sem áldozott le a 21. század harmadik évtizedében. A gyermekek és a felnőttek között minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvendenek a gyűjtögetős kártyajátékok.

Ezeknek sok száz lapját lelkesen gyűjtik és cserélgetik egymással, például a magyar Hatalom Kártyáinak vagy az amerikai eredetű nemzetközi, angol nyelvű Magic: The Gatheringnek a rajongói. A lapokkal valóságos történeteket lehet elmesélni, amelyekben hős lovagok csapnak össze izgalmas helyszíneken a különféle gazemberekkel vagy mesebeli szörnyetegekkel. Rendszeresen tartanak bajnokságokat, amelyek megnyeréséhez komoly felkészülésre, a kártyák alapos ismeretére és igen jó logikai készségre van szükség.

Az internet az elmúlt években azt is lehetővé tette, hogy otthonról, akár karanténból is biztonságosan játszhassunk a barátainkkal. A világhálón most is léteznek virtuális kártyaasztalok, ami köré ülve ugyanúgy römizhetünk, snapszerezhetünk, pókerezhetünk, mint a valóságban.
A kártyajátékok nemzetközi napja és a magyar kártya napja jó alkalom arra, hogy éppen ez utóbbit tegyük. Üljünk össze a barátainkkal, és egy-két órán keresztül kikapcsolódva, önfeledten játszva lazítsunk közösen egy kicsit.

Ajánló
Ajánló
A mesék birodalmából kaptuk – december 12. a mézeskalács házikók világnapja!

A mesék birodalmából kaptuk – december 12. a mézeskalács házikók világnapja!

Az emberek a legősibb idők óta örömmel fogyasztottak mézet, amikor egy kis édességre vágytak....

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Az egyik legfontosabb természeti kincsünk a termőtalaj. Ennek megőrzése során egymásra...

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

Kevés olyan sportág létezik, amelynek népszerűsége vetekedhetne a labdarúgás elismertségével....