Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-06-13

Finom és egészséges ennivaló – június 17. a zöldségevés világnapja

Finom és egészséges ennivaló – június 17. a zöldségevés világnapja

Napjainkban az emberek igyekeznek egyre egészségesebben táplálkozni. Van, aki csak most fedezi fel azokat az ételeket, amelyek évszázadokon át változatosabbá tették őseink étrendjét. A zöldségek mindig is népszerűek voltak a Kárpát-medencében: rengeteg vitamint és ásványi anyagot találunk bennük, ráadásul kis energiafelvétel mellett sok biológiailag értékes tápanyaghoz juthatunk a fogyasztásukkal.


Őseink már a mezőgazdaság elterjedése előtt is rengeteg termést, levelet, gumót, hajtást, gyökeret, húsos magvat vagy levelet fogyasztottak. A korai vadászó közösségek étrendjén sem csak nyárson sült mamut szerepelt, hanem mindaz a sok növényi eredetű táplálék, amit közvetlen környezetükben viszonylag csekély erőfeszítéssel be lehetett gyűjteni.

A civilizáció fejlődésével komoly erőfeszítéseket tettünk a legjobb termést hozó zöldségek és gyümölcsök kifejlesztéséért. Ám a XX. század vége felé a gazdag országokban az emberek egyre kevesebb zöldséget ettek, és az egészséges ennivalók helyett inkább a gyorséttermek mindenféle ételeit részesítették előnyben. Mivel ezek az egészségtelen étkek veszélyt jelenthetnek a gyerekekre nézve, komoly erőfeszítést igényelt megmutatni a serdülőknek és a fiatal szülőknek, hogy hosszútávon, az egészségük megőrzése érdekében érdemes több zöldséget enniük.
 
A konyhaasztal ékességei

A világon több olyan szervezet is működik, amelyik azt a célt tűzte ki maga elé, hogy minél több emberrel megértesse, milyen előnyökkel jár, ha valaki napi rendszerességgel fogyaszt zöldséget, illetve gyümölcsöt. Ezek között megtalálhatunk környezetvédőket, földművesek szövetségeit, táplálkozástudomány szakembereit és gyermekorvosokat is.

Sok helyen az önkormányzatok vagy az állam is támogatja a helyi zöldségtermelést, mivel egyes fajták az adott tájegység igazi unikumának, hazánk esetén hungarikumnak számítanak. Elég megemlíteni a kimagaslóan magas vitamin- és illóolaj-tartalmú makói vöröshagymát, az alföldi paradicsomot, a szegedi vagy a kalocsai piros paprikát.

Hazánk a remek talaja és rendkívül kedvező éghajlati adottságai miatt a zöldségtermesztés fellegvárának számított évszázadokon át. Honfitársaink ugyanúgy kedvelték az itt őshonos fajtákat, mint azokat a zöldségeket, amelyek a keletről vagy Amerikából kerültek át hozzánk. A világhírű magyar konyha ma már elképzelhetetlen lenne paradicsom, paprika, burgonya vagy kukorica nélkül, de népszerűek az olyan, korábban kevésbé ismert fajták is, mint a kínai kel, a brokkoli, a cukkini vagy a csillagtök. Így, ha valaki szereti a zöldségeket, akkor a piacon a bőség zavarával küszködhet.
 
Ünnepeljünk egészségesen

Az egészséges táplálkozás megünneplésére az év során több alkalmat is találhatunk. Október 15-én van a zöldségek és a gyümölcsök világnapja, és nemrég elterjedt egy másik ünnep is: június 17-én ünnepeljük a zöldségevés világnapját.

Ez a viszonylag új esemény azért születhetett meg, mert Amerikában a szülők és a táplálkozástudományi szakemberek felfigyeltek arra, hogy a gyerekek egyre kevesebbet mozognak, mind többet ülnek valamilyen képernyő előtt, folyamatosan falják a magas édesítőszer tartalmú, mesterséges színezékekkel, ízfokozókkal vonzóbbá tett nasikat, és nem esznek elég zöldséget. A jelenség veszélyezteti az egyes emberek és egy nemzet egészségi állapotát is.
 
Vannak olyan országok ahol  a hadseregben is egyre nehezebben találtak olyan egészséges újoncokat, akikkel pótolni lehetett volna a leszerelőket és a nyugdíjba vonulókat. Ez a probléma fejtörést szerte a világon. Az USA-ban éppen ezért nyáron egész hónapos kampányokat tartottak, amelyek során a zöldség- és a gyümölcsfogyasztás előnyeit mutatták be.

Június 17-én mi is megünnepelhetjük a zöldségeket és azokat, akik rendszeresen fogyasztanak – sütve vagy főzve, párolva vagy nyersen, más élelmiszerekkel együtt vagy éppen önmagukban – ilyen hasznos biológiai energiaforrást és tápanyagot.

Ezen a napon érdemes ellátogatni valamelyik közeli zöldségeshez vagy a termelői piacra, és szemügyre venni, milyen kínálattal várnak minket. Egész biztos találunk olyan egészséges finomságokat, amelyekkel sokkal változatosabbá tehetjük a mindennapos táplálkozásunkat. A zöldségevés napján kipróbálhatunk néhány egzotikus különlegességet, olyasmit, amivel korábban nem próbálkoztunk.

Könnyen lehet ugyanis, hogy ízleni fog nekünk például az articsóka, a feketegyökér, a pasztinák, a som, a laskatök. Ráadásul, amikor az őstermelőktől vásárolunk, támogatjuk a környékünkön élő gazdákat és elősegítjük, hogy a piacokon folyamatosan jelen lehessenek a világszínvonalú, egészséges, mesterséges anyagoktól mentes hazai termékek.

Ajánló
Ajánló
A mesék birodalmából kaptuk – december 12. a mézeskalács házikók világnapja!

A mesék birodalmából kaptuk – december 12. a mézeskalács házikók világnapja!

Az emberek a legősibb idők óta örömmel fogyasztottak mézet, amikor egy kis édességre vágytak....

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Az egyik legfontosabb természeti kincsünk a termőtalaj. Ennek megőrzése során egymásra...

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

Kevés olyan sportág létezik, amelynek népszerűsége vetekedhetne a labdarúgás elismertségével....