Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-08-30

Egy jól ismert rémalak – augusztus 30. Frankenstein napja!

Egy jól ismert rémalak – augusztus 30. Frankenstein napja!

A filmművészet és a fantasztikus irodalom több rémisztő, ám közkedvelt kitalált alakkal ajándékozta meg a borzongást kedvelő nézőket, olvasókat. Az egyik legnépszerűbb szörnyet egy huszonkét éves hölgynek köszönhetjük. Egy rémálom hatására született meg az őrülten vakmerő tudós és az általa létrehozott lény, vagyis Frankensteinék története.


Bár Frankenstein nevét mindenki ismeri, a hátborzongató irodalom rajongói és a horrorfilmek kedvelői mégis a mai napig vitáznak arról, hogy tulajdonképpen kit is hívunk így. A kérdést látszólag könnyű eldönteni, hiszen a szörnyeteget Victor Frankenstein, egy zseniális, ám semmitől sem visszariadó tudós hozta létre. A későbbiekben azonban a filmesek egyre inkább a teremtményt nevezték Frankensteinnek. Kezdetben csak Frankenstein szörnyetegéről beszéltek, így itt jól utolérhető volt az utalás az alkotóra, ám a későbbiekben, például a Frankenstein menyasszonya című horrorfilmben már a szörnyeteg viselte e nevet.

Manapság a legtöbben az eredeti regényben amúgy névtelen teremtményre gondolnak, ha meghallják a Frankenstein elnevezést, és a lénynek ugyanolyan jól megérdemelt hely jut a horrorhősök képzeletbeli dicsőségcsarnokában, mint Drakulának, a farkasembernek vagy a Fekete-tó szörnyetegének.
 
Egy hátborzongató éjszaka

A Frankenstein írója, Mary Shelley romantikus költőnő a férje, Percy Bysshe Shelley társaságában ellátogatott Svájcba, hogy a Genfi-tó partján barátjuk, Lord George Byron vendégszeretetét élvezze. A házigazda – maga is a romantikus költészet egyik fejedelme – irodalmi versenyre hívta ki vendégeit. Miközben kint hideg szelek fújtak és vad vihar tombolt, minden jelenlevő egy rémisztő történettel szórakoztatta a társait. Az ekkor keletkezett művek közül az ifjú Mary Frankensteinje bizonyult a leginkább időtállónak. Ugyanakkor a két híres költőt Lord Byron magánorvosa, John William Polidorit is lepipálta, amikor megírta a modern vámpírirodalom egyik alapművét, A vámpírt. 
 
Miért ma ünneplünk?

1797-ben ezen a napon, augusztus 30-án született Angliában Mary Wollstonecraft Godwin. E név talán nem cseng túl ismerősen, ám az ifjú hölgy azonnal a helyére kerül, ha eláruljuk, a későbbiekben feleségül ment Percy Bysshe Shelley-hez, felvette a költő nevét, és immár Mary Shelleyként megírta a Frankensteint.

Az írónő Széchenyi István gróf kortársa volt. Vagyis nagyjából egy nemzedéknyi idővel előzte meg Petőfi Sándort, Arany Jánost és Jókai Mórt. Gyermekkorának meghatározó élménye alighanem az lehetett, hogy a hazája élet-halál harcot folytatott a franciák, majd Napóleon császár ellen. Idősebb kortársai számára a 19. század első évtizede egy rémálom lehetett.

A fiatal nőnek nagyon nehéz gyerekkora volt. Filozófus apja egyedül nevelte a gyermekeit. Amikor újra megházasodott, rosszul választott, mert a zsarnoki új asszony kifejezetten utálta Maryt.
Meglepő, de az angol romantika legismertebb írója sosem járhatott iskolába. A házvezetőnőjük tanította meg írni és olvasni. Mary falta a könyveket.
 
Apjának hatalmas könyvtára volt, és a gyereknek azt is megengedték, hogy fültanúja legyen a vendégségbe érkező művészek és tudósok beszélgetéseinek. 1812-ben ismerte meg élete nagy szerelmét, a költő Shelley-t. A nagy találkozás újabb fájdalmakat és nehézségeket zúdított Mary nyakába. 1814-ben elszöktek Angliából, és földönfutóként Byronnál kerestek menedéket Svájcban. Itt írta meg Frankenstein történetét. Mary Shelley-t a modern science fiction egyik előfutárának tartják. A népszerűsége ma is töretlen, éppen ezért augusztus 30-án, a születésnapján ünneplik híres teremtményét, az emberekhez annyira hasonló, ám mindenki által gyűlölt és kitaszított, önmagát kereső Frankensteint.
 
Hősök és szörnyetegek

Frankenstein azért válhatott világszerte a tizenévesek egyik bálványává, mert a filmgyártás nagyon hamar felfigyelt a romantikus történetekben rejlő lehetőségekre. Már Dr. Frankenstein is rendkívül érdekes karakter. Tehetséges, a tudomány fejlődésének lelkes híve, azonban meglehetősen gátlástalan és nem hajlandó eltűrni a korlátokat. Le akarja győzni a halált, és sikeresen megalkot egy új élőlényt. A majdani szörnyeteg erősebb és ellenállóbb az átlagos embernél, ám hozzánk hasonlóan szeretetre és elfogadásra vágyik.

A könyv 1818-ban jelent meg, mégpedig névtelenül. A regényt Mary apjának ajánlották. Óriási vihart váltott ki a megjelenése. Rengeteg olvasónak és irodalmárnak tetszett, ám másokat felháborította az, hogy a regény szembemegy az elfogadott erkölcsi normákkal.
Nem sokat segített, amikor kiderült, hogy a szörnyeteggel egy női író ajándékozta meg a világirodalmat. Sok kritikus ezt az írótársadalom megsértésének tartotta.

Az idő múlásával azonban nem nekik lett igazuk. A 20. század közepe óta Mary Shelley alkotása a fantasztikus irodalom egyik igazi drágakövének számít. Olyan témákat feszeget, amelyek fontosak a mai tizenévesek számára is, így nem csoda, hogy a szörnyeteg történetét feldolgozó több száz film, rádiójáték, színdarab, képregény a mai napig képes elbűvölni a rajongók újabb és újabb nemzedékeit.

A mai napot azzal ünnepelhetjük meg a legstílusosabban, hogy újra elolvassuk a regényt, esetleg megnézzük valamelyik filmes feldolgozását, például a Lugosi Béla szereplésével készült Frankenstein szellemét.

Ajánló
Ajánló
A mesék birodalmából kaptuk – december 12. a mézeskalács házikók világnapja!

A mesék birodalmából kaptuk – december 12. a mézeskalács házikók világnapja!

Az emberek a legősibb idők óta örömmel fogyasztottak mézet, amikor egy kis édességre vágytak....

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Az egyik legfontosabb természeti kincsünk a termőtalaj. Ennek megőrzése során egymásra...

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

Kevés olyan sportág létezik, amelynek népszerűsége vetekedhetne a labdarúgás elismertségével....