Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-09-12

Siker, boldogság és önfegyelem – szeptember 13. a pozitív gondolkodás világnapja

Siker, boldogság és önfegyelem – szeptember 13. a pozitív gondolkodás világnapja

Vajon mi határozza meg az életünk alakulását? Egy befolyásolhatatlan sors akarata vagy mi magunk dönthetjük el, hová fejlődünk és milyen úton haladhatunk a boldogság felé? Sokan gondolják úgy, hogy a pozitív gondolkodás jobbá teheti az életünket, és segíthet abban, hogy valóra váltsuk a céljainkat.


Manapság egy rohanó, váratlan akadályokkal teli világban élünk. Nem kevesen érzik, hogy a sors szándékosan nehezíti meg a mindennapjainkat, emiatt hajlamosak a borúlátásra, a letörtségre. Nekik segítséget jelenthet, ha megismerkednek a pozitív gondolkodás elméletével és gyakorlatával. Erre remek alkalmat jelent szeptember 13., a pozitív gondolkodás világnapja.
 
A gondolataink ereje

Abrakadabra – így hangzik a világ legősibb és talán legismertebb mágikus formulája. Már az ókori izraeliek, arámiak, de a görögök és a rómaiak is használták. Nem lehet tudni, honnan származik e mágikus kifejezés, ám valószínűleg a történelem hajnalán valami ilyesmit jelenthetett: „a szavaim erejével alkotok”.

Vajon mire gondoltak az ókori gyógyítók, varázslók, tudósok és orvosok, amikor az élet minden területén felhasználták? A szavak ereje jelenthette a gondolatok hatalmát is. Az ősi bölcsesség elevenen él a XXI. században is. Az elmúlt évtizedek során a hajtás, a rohanás, a stressz aláásta sok ember testi és lelki egészségét. Pszichológusok, orvosok és tanácsadók keresték a leghatékonyabb módszert arra, hogyan lehetne ellensúlyozni a mindennapok kellemetlenségeit, hogy derűsebben, kiegyensúlyozottabban és boldogabban éljünk.
 
Baljós napok… boldog napok

Szeptember 13., vagyis a pozitív gondolkodás világnapja az idén szerdára esik. Ez kifejezetten előnyös, mivel sokaknak borzongás futna végig a hátán, ha a lelki egészségünk felé vezető utat két nappal később kellene ünnepelni.

A péntek 13-ról ugyanis – bevallva vagy eltitkolva – mindenki tart egy kicsit. A pozitív gondolkodás ünnepén viszont átgondolhatjuk életünk alakulását, és akár úgy is dönthetünk, hogy megpróbálunk kiegyensúlyozottabban, harmonikusabban és mindenekelőtt egészségesebben élni. Ha így döntünk, utána már semmi okunk nem lesz arra, hogy tartsunk a baljós dátumoktól.

Eltérően az abrakadabrához hasonló mágikus formulák alkalmazásától, a pozitív gondolkodás nem szemfényvesztés, hanem a stresszkezelés egyik hatékony módszere. Egy fontos lélektani és életviteli felismerésen alapul: azon, hogy az egészségünkre, a mindennapi kiegyensúlyozottságunkra igen nagy hatása van a gondolkodásmódunknak.

Szeptember 13-án húsz esztendeje ünneplik meg szerte a nagyvilágban a pozitív gondolkodást. Ennek 2003 óta egyre több híve van, aminek alighanem az is az oka, hogy a módszer meglepően egyszerű. Csak arra van szükségünk, hogy eldöntsük, milyen célkitűzéseket szeretnénk valóra váltani és milyen kellemetlen dolgokat akarunk kiiktatni a hétköznapjainkból. Ha ezzel megvagyunk, akkor csupán némi önfegyelemre van szükség ahhoz, hogy határozott léptekkel haladhassunk az egészség és az azzal járó boldogság felé vezető úton.
 
Struccok a sivatagban?

A pozitív gondolkodás hatásaival kapcsolatban komoly tudományos vizsgálatok folytak. Megállapították, hogy a módszert kitartóan alkalmazóknak csökken a stresszszintje a hétköznapok során. Ennek a jelenségnek jó néhány kedvező folyománya van. Alábbhagy a depresszió, a szív megbetegedéseinek esélye, és számítani lehet a várható élettartam megnövekedésére. Mintha csak helyet cseréltek volna egy ősi népi bölcsesség elemei. Az is igaz, hogy „ép testben ép a lélek”, ám a XXI. században kiderült, hogy az ép lélek lehetővé teszi testünk épségének, vagyis az egészségünknek a megőrzését.

A pozitív gondolkodás ugyanakkor nem valamilyen mágikus csodaszer. Okosan és megfontoltan kell alkalmazni, és csak fokozatosan, a nekünk legjobban megfelelő ütemben haladjunk, hogy elkerülhessük a csalódásokat. Ne viselkedjünk úgy, mint a mesebeli strucc, amelyik nehézségek felbukkanása esetén a homokba dugja a fejét.

A pozitív gondolkodás ne jelentse azt, hogy bizonyos érzelmeket elfojtunk magunkban. A magány, a depresszió, a szomorúság ugyanis továbbra is elkísérne bennünket, és ennek kellemetlen következményei lehetnek. Elfojtás helyett inkább figyeljünk oda a belső békénkre. Egy nyugodt pillanatban gondoljuk át, mik a jó tulajdonságaink. Támaszkodjunk ezekre, és attól kezdve az örömre, a szeretetre, a sikerre és mindenekelőtt a boldogságra összpontosítunk.
 
A boldogság kapujában

Az előbb már említettük a test és a lélek kapcsolatát. Miután eldöntöttük, hogy pozitívabban gondolkodva a szépre és a jóra összpontosítunk, érdemes a mentális erőfeszítéseinket fizikai aktivitással is alátámasztani. Nincs szükség extrém dolgokra. Elegendő, ha a nekünk legjobban megfelelő könnyű mozgásformáknak hódolunk. Ilyen lehet a séta, a tánc vagy a jóga.
Még a legerősebb húr is elszakad, ha túlfeszítik. Éppen ezért fontos a lazítás, a relaxálás. A boldogság felé vezető út további fontos lépcsőfoka az elegendő alvás és az egészséges táplálkozás.

Ajánló
Ajánló
A mesék birodalmából kaptuk – december 12. a mézeskalács házikók világnapja!

A mesék birodalmából kaptuk – december 12. a mézeskalács házikók világnapja!

Az emberek a legősibb idők óta örömmel fogyasztottak mézet, amikor egy kis édességre vágytak....

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Az egyik legfontosabb természeti kincsünk a termőtalaj. Ennek megőrzése során egymásra...

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

Kevés olyan sportág létezik, amelynek népszerűsége vetekedhetne a labdarúgás elismertségével....