Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-10-10

Összefogás az élhető világért – október 11. a természeti katasztrófák csökkentésének világnapja

Összefogás az élhető világért – október 11. a természeti katasztrófák csökkentésének világnapja

Az elmúlt évek során a saját bőrünkön éreztük, ahogy átalakul a környezetünk. Komoly küzdelem vár ránk, ha azt akarjuk, hogy bolygónk ugyanolyan gyönyörű maradjon, mint korábban. Összefogva, közös fellépéssel elérhetjük, hogy a földet ne sújtsa olyan sok, egyre több áldozatot követelő elemi csapás, hanem egy élhető világot hagyjunk gyermekeinkre, unokáinkra.


A híreket olvasgatva az interneten vagy a televízió előtt ülve mind gyakrabban érezhetjük úgy, hogy egyre több a rossz hír. A beszámolók katasztrófákról, erdőtüzekről, áradásokról, aszályokról, földrengésekről, vulkánkitörésekről számolnak be.

A szakemberek pontosan nyomon követik az ilyen eseményeket. A részletes statisztikáikból kiderül, nem tévedtünk, amikor úgy éreztük, hogy az emberiséget napjainkban sokkal gyakrabban sújtják sorscsapások, mint akár egy nemzedékkel ezelőtt. Míg 1970-ben egy évben átlagosan hétszáz katasztrófáról érkezett jelentés, addig napjainkban több mint háromezer ilyenre kerül sor.
Nem csupán az elveszített emberéletek nagy száma hatalmas, de a katasztrófák évről évre tízszer olyan nagy anyagi kárt okoznak, mint a szüleink idején. A felmérések ijesztő dolgokra hívják fel a figyelmünket. 
 
Veszélyes világban élünk

Egyre több és veszélyesebb helyzet alakult ki, amelyek során minden korábbinál több ember aggódhat az életéért. Ebben szerepet játszik az is, hogy a földön ma már sokkal több ember él. Ha egy adott területre lesújt a földrengés vagy az éhínség, ott ma már kétszer-háromszor, sőt, esetleg tízszer annyian élnek, mint a huszadik század derekán.

A katasztrófák ráadásul a szegényebbeket és a gyengébbeket sújtják leginkább. A világ jelentős részén radikálisan megromlott a nők és a kisgyermekek életben maradásának esélye. Tenni kell a megmentésük érdekében. Ezzel nem csupán elvont humanista eszméket szolgálunk, hanem saját magunkat, a szűkebb környezetünket is oltalmazzuk. Csupán egyetlen bolygónk van, és azok a jelenségek, amelyek ma Afrikában vagy Ausztráliában oltják ki emberéletek tízezreit, nemsokára talán Európa szívében is felléphetnek. Fontos, hogy a józanul gondolkodó, a gyermekeink jövőjéért elkötelezett embertársainkkal összefogjunk, és komoly erőfeszítéseket tegyünk a legveszélyesebb folyamatok megállítására és a természeti katasztrófák csökkentésére.
 
Az összetartás emléknapja

Az ENSZ szakemberei már a múlt század utolsó évtizedeiben is küzdöttek azért, hogy csökkenjen a természeti katasztrófák áldozatainak a száma. A globális felmelegedés nem könnyítette meg a dolgunkat. 1990-ben született az a döntés, hogy októberben legyen a természeti katasztrófák áldozatainak az emléknapja. Kidolgoztak egy átfogó programot, amely révén az egyes országok helyi szinten, de a többiekkel együttműködve igyekeznek csökkenteni a katasztrófák pusztító hatását. Nyilvánvaló, mennyire fontos, hogy az egyes nemzetek egyre jobban ellen tudjanak állni a katasztrófáknak. 

2009-ben született döntés arról, hogy október 13. lesz a természeti katasztrófák csökkentésének világnapja. A szakemberek persze nem csupán a hagyományos veszélyforrásokkal foglalkoznak, ezen a napon felhívják a közvélemény figyelmét azokra az esetekre, amelyekre emberi mulasztás vagy a különféle technológiák meghibásodása miatt került sor.
 
Mit tehetünk mi magunk?

A világ minden részén lesújtó katasztrófákkal nem könnyű szembeszállni, ugyanakkor az a legfontosabb, hogy őrizzük meg a hidegvérünket, mert úgy képesek leszünk a határozott és hatékony cselekvésre. Egyáltalán nem vagyunk gyengék vagy tehetetlenek, és nem csupán helyi szinten, de az internetnek hála. globálisan is hallathatjuk a hangunkat.
 
Érdemes körülnézni a világhálón, mert könnyen kideríthetjük, hogy rajtunk kívül milyen közösségek foglalkoznak egy-egy probléma elhárításával. Fontos információkhoz juthatunk a minket sújtó csapásokkal kapcsolatban: például a nyári meleg, a hatalmas felhőszakadásokat követő, szökőárral felérő vizek, a szmog és az olyan katasztrófák esetén, mint amilyen az elmúlt évek nagy világjárványa volt.

Az is gyorsan kiderülhet, hogy a közvetlen környezetünkben hol élnek olyanok, akik maguk is fel akarnak lépni a veszélyforrások ellen. Az internetes fórumokon tájékozódhatunk, megoszthatjuk a tapasztalatainkat és kérdéseket tehetünk fel, ráadásul nemcsak az önkéntesek segítségére számíthatunk, hanem a jól működő állami és önkormányzati szervek, szakszolgálatok hozzáértésére is. A hazai szakemberek a világ élvonalába tartoznak.

A magyar katasztrófavédelmisek segítségét sokszor veszik igénybe, ha valamilyen sorscsapás sújt le egy távoli országra. Itthon is minden esetben számíthatunk rájuk a jövőben fellépő vészhelyzetekben.
 
A Hegyvidéki Zöld Iroda elérhetősége:
1126 Budapest, Kiss János altábornagy u. 43–45., földszint
Tel: +36 70 938 8474
+36 1 224 5900/ 5907 mellék
E-mail: zoldpont@hegyvidek.hu

Ajánló
Ajánló
A mesék birodalmából kaptuk – december 12. a mézeskalács házikók világnapja!

A mesék birodalmából kaptuk – december 12. a mézeskalács házikók világnapja!

Az emberek a legősibb idők óta örömmel fogyasztottak mézet, amikor egy kis édességre vágytak....

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Az egyik legfontosabb természeti kincsünk a termőtalaj. Ennek megőrzése során egymásra...

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

Kevés olyan sportág létezik, amelynek népszerűsége vetekedhetne a labdarúgás elismertségével....