Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-11-30

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Megfontoltan és bajok nélkül – november 30. a számítógépes biztonság világnapja

Az elmúlt negyven évben elképesztő mértékben elterjedtek a különféle számítógépek. A biztonságos használatuk aranyat ér fiataloknak, de az idősebbeknek is. Érdemes átgondolni, milyen lépésekkel őrizhetjük meg az otthoni vagy a munkahelyi technológia biztonságát, és hogyan vigyázhatunk a számítógépünkön lévő információkra.


A mai világ elképzelhetetlen lenne a különféle okoskészülékek és a számítógép nélkül. Nem nehéz kitalálni, hogy mi a titka az effajta készülékek elterjedésének és népszerűségének.
Az okostelefon, a laptop, a notebook, a tablet egyszerűbbé tette az életünket, a munkavégzést, a szórakozást, és felgyorsítja a kommunikációt. Távoli földrészek lakóival beszélgethetünk, láthatjuk a mindennapjaikat, és az interneten a filmek ezrei, zeneszámok százezrei várnak ránk.

Csakhogy a számítógépek használatának is megvan az árnyoldala. Ezek a veszélyek mindenkit fenyegetnek, ezért érdemes felkészülni az elhárításukra. A világon 1988 óta tartják a számítógépes biztonság világnapját. Az ősz legvégén egy pohár forró tea vagy kávé mellett érdemes átgondolni, hogy milyen veszélyeket rejt az informatika, és hogyan védekezhetünk hatékonyan ezek ellen.
 
Segít a józan paraszti ész

Nem kell számítástechnikai szakembernek lennünk ahhoz, hogy megvédjük az eszközeinket és a rajtuk lévő információt a rosszindulatú beavatkozásoktól. Előfordul, hogy a gépen lévő fájlok pénzben kifejezve is sokkal többet érnek, mint maga az eszköz. Józan paraszti ésszel gondolkozva azonban még ma, vagyis az internet és a közösségi oldalak, illetve a mindenre kíváncsi kémprogramok korában sem lehetetlen megvédenünk azt, ami a miénk.

Amikor a számítógépünket fenyegető veszélyekről beszélünk, többnyire a vírusokra gondolunk vagy illetéktelenek behatolására, pedig a gépünket fizikai veszélyek is fenyegethetik, például az, hogy beömlik a laptopba egy rosszul billentett kávésbögre teljes tartalma.

Ilyesmire persze a legtöbb ember életében nem kerül sor, de ha mégis, akkor azt sokáig emlegetni fogja. Az ilyen laptopot talán még rendbe tudja hozni a szerelő, ám a rajta lévő információ könnyen odaveszhet. Ezt azzal kerülhetjük el, ha a legfontosabb fájljainkról, a folyamatban lévő munkákról gyakran csinálunk biztonsági mentést, amit a gépünktől messze, egy megbízható helyen tárolunk.
 
Gyorsan változó világ

Ha a mai tizenéveseknek arról mesélünk, milyen volt a számítástechnika a múlt század nyolcvanas éveiben, vagyis akkor, amikor megtartották az első számítógépes biztonság napját, a fiatalok gyakran hitetlenkedve bámulnak ránk. Nehezen tudják elhinni, hogy akkor még nem volt mindenkinek számítógépe otthon és a munkahelyén, nem használtunk okostelefont. Aztán minden megváltozott!

Ma már az internet ugyanolyan alapvető fontosságú, mint az elektromosság, a víz vagy a szemét elszállítása. Nemcsak az okostelefon csatlakozik fel rá, de a tévé, a hűtőszekrény vagy a robotporszívó is. Ám rosszindulatú emberek és szervezetek megpróbálják kihasználni a hétköznapjainkat jobbá tevő technikát. Míg régen csak a vírusoktól kellett tartanunk, ma már adathalászok, trójai programok és rengeteg csaló próbál visszaélni az emberek jóhiszeműségével vagy figyelmetlenségével. A szélhámosok csekély erőfeszítéssel komoly pénzeket szeretnének kiszedni a gyanútlan számítógépezők zsebéből vagy a bankszámlájáról.
 
Hogyan védekezzünk?

A fizikai veszélyek ellen nem nehéz védekezni, például a teli kávésbögrét sose tegyük rá a számítógép tetejére. A biztonsági mentések azért is hasznosak, mert nemcsak akkor jelentenek segítséget, ha szándékos rosszindulatú támadás ér minket, hanem akkor is, ha véletlenül kitörlünk valamit.

Legalább ugyanennyire fontos a megfelelő jelszavak használata. Ezek legyenek nehezen kitalálhatók. Semmiképp se írjuk rá őket a gépünk oldalára vagy tetejére. Érdemes elolvasni a bankok és a rendőrségi tájékoztatókat a megfelelő jelszóvédelemmel és a csalókkal szembeni védekezéssel kapcsolatban.

A rosszindulatú programok ellen korszerű vírusirtókkal és tűzfalakkal védekezhetünk. Frissítsük rendszeresen a gépünk operációs rendszerét és a védelmünket biztosító programokat. Fontos, hogy megóvjuk mindazokat a képeket, filmeket vagy információkat, amelyeket a közösségi oldalakra töltöttünk fel. Amikor használni kezdünk egy ilyen oldalt, tudjuk meg, milyen megoldásokkal tudjuk megóvni az ott tárolt dolgainkat.

Az ingyenes vagy pénzért vásárolható vírusirtó programok nem jelentenek százszázalékos védelmet a zsaroló számítógépvírusok, a hackerek ellen. A kulcskérdés az, hogy mennyire vagyunk megfontoltak. Ne kattintgassunk mindenre, ami felbukkan előttünk az interneten. Ha egy reklámoldal hihetetlenül olcsó árukkal kecsegtet, vagy egy teljesen ismeretlen szépségkirálynő, esetleg nyugdíjas amerikai haditengerész-orvostábornok szeretne a barátunk lenni, akkor utasítsuk el. A túlságosan csillogó dolgok mögött ugyanis nagy eséllyel bűnözők, csalók és szélhámosok bújhatnak meg.

Ajánló
Ajánló
A mesék birodalmából kaptuk – december 12. a mézeskalács házikók világnapja!

A mesék birodalmából kaptuk – december 12. a mézeskalács házikók világnapja!

Az emberek a legősibb idők óta örömmel fogyasztottak mézet, amikor egy kis édességre vágytak....

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Minden élet alapja – december 5. a talaj világnapja

Az egyik legfontosabb természeti kincsünk a termőtalaj. Ennek megőrzése során egymásra...

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

A világ legnépszerűbb sportága! – december 10. a labdarúgás világnapja

Kevés olyan sportág létezik, amelynek népszerűsége vetekedhetne a labdarúgás elismertségével....