Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-05-16

Stresszkezelés 0-99 éves korig

Stresszkezelés 0-99 éves korig

A stressz mindennapjaink része gyakorlatilag születésünktől kezdve, és életünk során folyton újabb nehézségekkel, kihívásokkal kell szembenéznünk. Elkerülni tehát nem tudjuk, így érdemes inkább megbarátkozni vele. De hogyan tegyük ezt? Mi segíthet a gyermekeknek és a felnőtteknek is a stressz kezelésében? 
 
A stressz fogalma
 
A stressz elsősorban az a meggyőződésünk, hogy nem leszünk képesek megküzdeni a kihívásokkal. Ha stresszről beszélünk, általában a “rossz” stresszre gondolunk. Ilyen az, amikor a helyzettel kapcsolatos feszültség meghaladja az egészséges mértéket, lebénít minket, romlik a teljesítményünk, rossz lesz a hangulatunk. Létezik azonban a “jó” fajta stressz is, amikor a feszültség egészséges mértékű, élénkít, motivál minket, segít aktivizálni erőforrásainkat. Az azonban nagyon egyéni, hogy kinél mi és milyen mértékben vált ki stresszt, illetve, hogy pozitívként, vagy negatívként értékeli-e. 
 
A stressz jelei
 
A gyermekeknél a nagymértékű negatív stressz elsősorban a viselkedésben nyilvánulhat meg, tehát fel kell figyelnünk a hirtelen, jelentős negatív viselkedés változásokra. Egyes gyermekek túlzottan agresszívvá válnak, és dühkitöréseik vannak, míg mások bezárkóznak, keveset kommunikálnak. Jelentkezhetnek akár alvási, étkezési nehézségek is, illetve esetükben a testi tünetek is gyakoriak (pl. hasfájás, hasmenés, hányinger, szédülés). Lehet, hogy iskolai teljesítményük hirtelen, ok nélkül romlani kezd. 
A tünetek a felnőttek esetében is hasonlóak lehetnek, a testi jelek szintén gyakoriak, például légszomj, heves szívverés, vagy gyomorproblémák formájában. A felnőtteknél a túlzott stressz ronthatja a koncentrációt, előfordulhat, hogy munkáját és hétköznapi feladatait sem tudja már igazán ellátni. Eltávolodhat szeretteitől és az is előfordulhat, hogy valamilyen függőség is kialakul nála (pl. dohányzás, alkohol). A túlzott fáradtság, motiválatlanság is megjelenhet. 
Ha ezek a tünetek már fennállnak, akkor mind a gyermek, mind a felnőtt esetében érdemes mielőbb pszichológushoz fordulni, hiszen már komolyabb nehézségről beszélhetünk. 
 
A stressz hatékony kezelése
 
A stresszel való egészséges megküzdés kulcsa, hogy hangsúlyt fektessünk általános mentális egészségünkre. Próbáljunk meg olyan életmódot és szokásokat kialakítani önmagunk és gyermekünk számára is, amik szintén ezt a célt szolgálják.
Ilyen lehet például a rendszeres testmozgás, a természetben eltöltött idő, a zenehallgatás, a mennyiségi és minőségi alvás, a pihenés és a játék. Fontos tudatosítani, elfogadni, hogy a nehéz helyzetek az élet részei és valamikor, valamilyen formában mindenki átéli ezeket. Előfordulhat, hogy a stresszel gyakran együtt járó érzésekkel (szorongás, félelem, aggodalom) nehéz megküzdenünk, ilyenkor sokat segíthet, ha tudunk kapcsolódni, beszélgetni másokkal erről, általuk újfajta nézőpontokat, megoldási módokat kaphatunk. A Mindwell Pszichológiai Központ első születésnapi eseménye egy jó alkalom lehet erre, ahol pszichológus szakértők ingyenes előadásai és kerekasztal beszélgetés keretében foglalkozunk a félelem érzésével és annak megszelídítésével. Fontos, hogy teret engedjünk érzéseinknek, de ne ragadjunk bennük tartósan. Elmondhatjuk magunknak, hogy „Most feszült vagyok. Ez rendben van. Túl fogok jutni ezen.” Legyünk magunkkal kedvesek! Keressük meg pozitív tulajdonságainkat, erőforrásainkat, és bátran támaszkodjunk ezekre. Egy nehéz helyzettel való megküzdésben segíthet, ha átgondoljuk lehetőségeinket, akciótervet készítünk, relaxálunk, vagy leírjuk érzéseinket. Az átkeretezés szintén segíthet, ahelyett, hogy azt mondanánk magunknak: „Feszült és ideges vagyok. Ez rossz.”, mondjuk azt: „Fel vagyok pörögve, izgatott vagyok. Ez segít szembenézni a kihívással.”. A pillanatnyi feszültség oldásában sokat segíthetnek a különböző légzéstechnikák. 
A gyerekeket úgy segíthetjük leginkább, ha mi is jó mintát mutatunk nekik a stresszkezelésben. Tanítsuk meg nekik azokat a technikákat, amiket mi is alkalmazunk. Beszélgessünk az érzésekről, olvassunk nekik sokat, akár relaxációs mesékkel is gyakorolhatunk. Legyünk elérhetőek a gyermek számára, hallgassuk meg őt értő figyelemmel. Építsük az önbizalmát, teremtsünk számára támogató légkört. 
A stresszkezelésben nincs egy biztos út. Nagyon egyéni az,hogy kinek mi válik be. Ebben segíthet a megfelelő önismeret és saját szükségleteink feltérképezése is. Kísérletezzünk bátran, figyeljük meg önmagunkat, mi válik be igazán. 

A cikk szerzője: Budavári Eszter, pedagógiai szakpszichológus
 

Ajánló
Ajánló
Hogyan előzzük meg a leggyakoribb sportsérüléseket?

Hogyan előzzük meg a leggyakoribb sportsérüléseket?

Itt a tavasz, sőt, közeleg a nyár, mi pedig kiszabadulunk a természetbe, és élvezzük a kültéri...

Tippek a refluxos panaszok enyhítésére

Tippek a refluxos panaszok enyhítésére

Bármelyikünkkel előfordulhat, hogy egy-egy étkezési kilengés, alkalmi túlevés következtében égni...

Így kezeljük az allergiát!

Így kezeljük az allergiát!

A különféle allergiák akkor fordulnak elő, amikor az immunrendszerünk fokozott re-akciót mutat...