Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-05-28

Szeretjük vagy ellenezzük? Légkondi az irodában

Szeretjük vagy ellenezzük? Légkondi az irodában

Május végén már elkezdődik a jó idő, amikor bekapcsolhatjuk a klímaberendezést a munkahelyünkön, ahol egész nap tartózkodunk. Sok viszonyt elmérgesített már, amikor a kollégák nem tudtak megegyezni arról, hány fokra hűtsék az irodát.
 
A klímaberendezések segítségével télen-nyáron egyenletes hőmérsékletről lehet gondoskodni. A kényelmi eszköznek azonban nem csak előnyei vannak, hiszen nem megfelelő használat esetén gondokat is okozhat.
 
A klíma egészségvédő hatású
A helyiség túl alacsony hőfoka diszkomfortérzést okoz, a túl magas pedig ellankaszt, álmosít. Ugyanakkor, ha a munkahelyen ideális, vagyis 20–25 Celsius-fok közötti a hőmérséklet, az frissít, növelheti a hatékonyságot, az itt dolgozók így a legjobb teljesítményüket nyújthatják. Az ő egészségük védelmét szolgálja az is, hogy a jól beállított, karbantartott légkondicionáló tisztítja a levegőt, nagy hatékonysággal szűri a kültéri levegőben lévő allergéneket, szennyeződéseket, polleneket. Ugyanakkor nem feledkezhetünk el a klímaberendezés lehetséges káros hatásairól sem.
 
Betegépület-szindróma?
A betegépület-szindróma (sick building syndrome – SBS) jelensége lassan fél évszázada ismert: a zárt, beltéri levegő rossz minősége miatt a huzamosan ott tartózkodóknál kialakuló tünetegyüttest értik alatta a szakemberek. A tünetek között szemviszketés, könnyezés, orrfolyás, orrdugulás, köhögés, száraz és viszkető bőr, krónikus arcüreggyulladás, fejfájás, dekoncentráltság, hányinger, fáradékonyság is előfordulhat, emellett az asztmás tünetek is súlyosbodhatnak. Az SBS-t kiválthatja a nedves, penészes fal, a túl nedves vagy éppen túl száraz levegő és a rosszul beállított, nem megfelelően karbantartott klímaberendezés is. A meleg levegő hűtése páralecsapódással jár, a nedvesség pedig kedvez a mikroorganizmusok, például a baktériumok és a gombák szaporodásának. A legsúlyosabb fertőzés, amit a nem megfelelően karbantartott klíma okozhat, az ún. legionáriusbetegség, amelyet a Legionella pneumophila baktérium okoz, és magas lázzal, tüdőgyulladással jár. 
 
Fagyos hangulat: a klíma egyéb hátrányai
A klímaberendezések általánossá válásának a fogadtatása nem egyértelmű, a telepítésének nemcsak támogatói, hanem ellenzői is vannak. Ezek egyrészt sokallják az üzemeltetés költségét, ami – különösen az energiatakarékosság szükségessége idején – jelentős gazdasági tételnek számít. Másrészt a globális hatásokra, így a környezetszennyezésre, illetve az erősödő üvegházhatásra figyelmeztetnek. A munkahelyi mikrokörnyezet légkörére is hatással lehet a klíma, és nem csak szó szerint: gyakran alakul ki heves vita a dolgozók között azzal kapcsolatban, hogy milyen hőfokra állítsák. Van, aki 18, más 26 fokos helyiségben érzi magát komfortosan, és rossz közérzetre, meghűlésre, mozgásszervi fájdalmakra panaszkodik, ha nem a kívánsága teljesül. Valóban megbetegedést is okozhat, ha nincs megfelelően beállítva a klímaberendezés, például ha közvetlenül valakinek a munkaállomása fölé van elhelyezve, és egyenesen a munkavállalóra áramlik a hideg levegő, abból könnyen lehet meghűlés, hurut, nyaki, vállízületi fájdalom is. Figyelni kell arra is, hogy a levegő páratartalma 60–70 százalék között legyen, mert ha a légkondicionált levegő túl száraz, az légúti panaszokat, nyálkahártya-szárazságot, szemszárazságot, allergiás panaszokat válthat ki.
 
Tanácsok a klíma megfelelő használatára 
A negatívumok kiküszöbölhetők azzal, ha gondosan választják ki az adott helyiség nagyságának megfelelő teljesítményű készüléket, és szakszerűen szereltetik be, majd rendszeresen karbantartják, tisztíttatják azt. 
A hőfokot ajánlatos úgy beállítani, hogy a külső hőmérsékletnél mintegy hat-nyolc fokkal legyen hűvösebb a helyiségben, javasolja a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi szakorvosa. 
Senki felé sem szabad irányítani a klíma fúvókáit, még ha gyors felüdülést is várnánk attól, mert a nyári hőségben átizzadva akár tüdőgyulladást is könnyen kiválthat a hideg légáramlat. 
Érdemes betartani a fokozatosságot, és legjobb, ha már a munkaidő kezdete előtt lehűtik a levegőt, és utána is csak szakaszosan üzemeltetik a klímaberendezést.
 

Ajánló
Ajánló
Mit kell tudni a makuladegenerációról?

Mit kell tudni a makuladegenerációról?

A szemfenéki meszesedés, azaz a makuladegeneráció olyan betegség, amely időskorban rengeteg...

Egyszerű megoldás a visszértágulat kezelésére

Egyszerű megoldás a visszértágulat kezelésére

Akinek visszeres a lába és gyakran bedagad, feszít, fáj, az valószínűleg felületi vénás...

Mit sportoljunk, ha derékfájósak vagyunk?

Mit sportoljunk, ha derékfájósak vagyunk?

Bár sokat hallunk arról, hogy az aktív életmód kulcsfontosságú az általános egészségünk...