2023-03-24
Fedezzük fel a tavasz ízeit!

Újhagyma, hónapos retek, fejes saláta – ezek mind olyan zöldségek, amelyek erős, vidám színeikkel segítenek, hogy elhiggyük, itt a kikelet és hamarosan virágba borul minden. Ezek a növények nemcsak küllemre tetszetősek, hanem vitaminokra vágyó szervezetünk számára is igazi kincsnek bizonyulnak.
Harsanó zöldek, erős rózsaszín, olyan, mintha a természet is azért teremtette volna ezeket a pompás tavaszi zöldségeket, hogy kedvünk legyen megkóstolni mindet. És valóban, jobbat nem is tehetnénk magunkkal, hiszen mindegyikben rengeteg olyan értékes anyag van, ami segít feltölteni testünk télben kiüresedett vitaminraktárait. Ha jó minőségű, hazai termelőktől származó zöldségekre vágyunk, rendeljük meg őket a Nekedterem oldaláról.
Újhagyma

Újhagymaleves
Bár az újhagyma egy vajas kenyér mellé, frissen harapva is nagyon finom, készíthetünk belőle egy kellemes ízű, könnyű tavaszi levest is. Így legalább egészen biztos, hogy a hagyma értékes zöldje is belekerül az ételbe!
Hozzávalók:
5 újhagyma, 2 l víz vagy tészta főzőlé, 2 ek. tejföl, só, bors, 1 kk. fűszerpaprika, 1 ek. napraforgóolaj
5 újhagyma, 2 l víz vagy tészta főzőlé, 2 ek. tejföl, só, bors, 1 kk. fűszerpaprika, 1 ek. napraforgóolaj
Elkészítés:
1. Felkarikázzuk az újhagymát és az olajon megpároljuk.
2. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a fűszerpaprikával, majd felöntjük a tészta főzőlevével. Felforraljuk, és 3-4 percig lassú tűzön hagyjuk gyöngyözni, ezalatt a tejfölbe keverünk néhány kanálnyi forró levest, utána azt is beleöntjük.
3. Tálalásnál díszíthetjük friss újhagymakarikákkal, tejfölpöttyökkel.
Hónapos retek

Retek tzatziki
Igazi ízbomba, minden cseppje a tavaszt juttatja eszünkbe. Ha diétázunk, válasszunk hozzá teljes kiőrlésű kenyérszeleteket, ha nem, együk friss bagettel!
Hozzávalók:
10 dkg hónapos retek, 2 vajretek, 25 dkg görög joghurt, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 citrom leve, só, snidling, bagett
10 dkg hónapos retek, 2 vajretek, 25 dkg görög joghurt, 2 gerezd fokhagyma, 1/2 citrom leve, só, snidling, bagett
Elkészítés:
1. A retkeket meghámozzuk, keverőtálba reszeljük egy nagy lyukú reszelőn.
2. Hozzáadjuk a joghurtot, egy kevés sóval ízesítjük, a meghámozott és finomra reszelt fokhagymát is hozzátesszük, valamint a citrom kifacsart levét. Összeforgatjuk az egészet.
3. Betesszük a hűtőbe néhány órára, hogy az ízek jól összeérjenek. Aprított snidlinggel megszórva, bagettszeletekre kenve tálaljuk.
Fejes saláta

Tojásos nokedli fejes salátával
Ha tipikusan tavaszi fogást kell mondanunk, szinte azonnal eszünkbe jut ez a menü. A tojással elkevert, élénksárga nokedli és a hozzá tálalt, világoszöld saláta nemcsak a tekintetünket vonzza, hanem gyomornedveink is azonnal beindulnak, ha megpillantjuk az asztalon.
Hozzávalók:
A nokedlihez: 50 dkg liszt, 8 tojás, 2 tk. só, 1 ek. olaj, 2,5 dl víz, 1 fej vöröshagyma
A nokedlihez: 50 dkg liszt, 8 tojás, 2 tk. só, 1 ek. olaj, 2,5 dl víz, 1 fej vöröshagyma
A salátához: 1 fejes saláta, 1 l víz, 0,5 dl ecet, 2 ek. cukor, só
Elkészítés:
1. A tojásos nokedli elkészítéséhez a lisztet összekeverjük a sóval, 2 tojással és a vízzel. A keverés után kanállal vagy galuskaszaggató segítségével sós, lobogó vízbe szaggatjuk. Amikor megfőtt a nokedli, és a víz felszínére emelkedik, óvatosan kimerjük, majd meglocsoljuk az olajjal.
2. Tűzálló edényben felforrósítjuk az olajat, megdinszteljük rajta a felaprított hagymát, majd rátesszük a nokedlit és átpirítjuk a hagymás alapon.
3. Ezután a maradék 6 tojást villával felverjük, ízlés szerint sózzuk, ráöntjük a nokedlire, és jól elkeverjük benne.
4. A salátát megmossuk és féltenyérnyi darabokra tépkedjük. A vízbe beleöntjük az ecetet, megsózzuk, ízlés szerint cukrozzuk és a salátalevelekre öntjük. Hűtőben tároljuk felhasználásig, hogy jól lehűljön.