2024-04-14
Gránátalma, a csodagyümölcs
A mélybordó színű, magokban gazdag gyümölcs nemcsak külsőre különleges: fogyasztása jó néhány előnnyel jár, és több fronton támogatja egészségünket.
A gránátalma sok, a szervezetünk egészséges működésének szempontjából létfontosságú vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, ezek többek között a C-vitamin, a K-vitamin, a kálium és a magnézium. Vitamin- és ásványianyag-tartalma mellett nem elhanyagolható a jelentős rosttartalma sem. Gyomornyugtató hatásán kívül baktérium- és gombaölő tulajdonságú, így hozzájárul az egészséges emésztés megőrzéséhez és visszaállításához.
Kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a gránátalma fogyasztásával hatékonyan lehet csökkenteni a szívbetegségek kialakulásáért felelős kockázati tényezőket, például e gyümölcs levével csökkenthető az LDL koleszterinszint, a sejtek oxidációja és a szabad gyökök kialakulása. A C- és a K- mellett E-vitamint is tartalmazó gyümölcs sokszínű alkotóelemei révén természetes bőrápoló hatású: hozzájárul az öregedésgátló folyamatok lassításához, a bőr hidratáltságának megőrzéséhez, értékes hatóanyagai pedig hajápoló tulajdonságúak.
Így tudjuk könnyen megpucolni
Ezek után nem csoda, ha szeretnénk beilleszteni a gránátalmát étrendünkbe, és az szerencsére sokféle ételhez és italhoz hozzáadható. A Nekedterem oldalán extra gránátalmát vásárolhatunk darabra, és ellátnak minket a gyümölcs megpucolásához egy hasznos tippel is: vágjuk ketté a gránátalmát, majd fogjunk egy tálkát és egy fakanalat. Fordítsuk a magos oldalát a tálka felé, a tenyerünket szűrőként használva, majd a fakanállal ütögessük ki a magokat a tálkába. Néha pillantsunk rá, hogy állunk, ha maradt még benne mag, egy kiskanállal kaparjuk ki.
Gránátalmás céklaturmix
Igazi antioxidáns-bomba ez az ital, az immunrendszerüknek nagyon jót tesz.
Hozzávalók: 1 alma, 1 gránátalma, 1 cékla, 1 bögre víz, gyömbér, méz ízlés szerint
Elkészítés:
1. A megpucolt, magházuktól megfosztott gyümölcsöket és a zöldséget rakjuk turmixgépbe, adjunk hozzájuk egy bögre vizet és turmixoljuk össze.
2. Ha édesebben szeretnénk, rakjunk hozzá mézet, és ízlésünk szerint pikánsabbá tehetjük egy kis gyömbérrel.
3. Töltsük poharakba, a maradék italt pedig lezárva, hűtve tároljuk.
Gránátalmás burgonyasaláta
Vendégvárónak is tökéletes ez a könnyen, előre elkészíthető saláta, ami akár grillhúsok mellé adott köretnek is nagyszerű.
Hozzávalók: 1,2 kg burgonya, 2 tk. római kömény, 6 fej lilahagyma, 10 dkg friss gránátalmamag, 1,5 dkg friss mentalevél
A dresszinghez: 1-2 szál sáfrány, 1/4 csésze olívaolaj, 1/2 csésze majonéz, 1/2 citrom leve, tengeri só, őrölt fekete bors
Elkészítés:
1. A burgonyát a szokásos módon megfőzzük, majd leszűrjük és meghámozzuk. A római köményt zsiradék nélkül enyhén megpirítjuk. A félbevágott burgonyaszemeket a felkarikázott lilahagymával együtt egy salátástálba rétegezzük, és közben megszórjuk a köménymaggal.
2. A sáfrányt összemorzsoljuk, leöntjük egy kevés forró vízzel és állni hagyjuk egy rövid ideig. Ezután az olívaolajat kikeverjük a majonézzel, a citromlével és a sáfrányos lével.
3. A dresszinget sóval, borssal ízesítjük, a hagymás-köménymagos burgonyára öntjük, majd óvatosan összeforgatjuk.
4. Végül a salátát megszórjuk a gránátalmamaggal, és a friss mentalevelekkel díszítve tálaljuk.
Gránátalmás pohárkrém
Ha gyorsan összedobható finom édességre vágyunk, ne hagyjuk ki ezt a gránátalmás desszertet.
Hozzávalók: 250 g mascarpone, 1 gránátalma, 200 ml tejszín, 4 tojásfehérje, 100 g porcukor, 10 zabkeksz, só
Elkészítés:
1. Verjük fel a tojásfehérjéket, és amikor már majdnem teljesen kemények, adjuk hozzá a porcukrot és a sót. Közben keverjük ki a mascarponét a tejszínnel, ehhez adjuk a felvert tojásfehérjét, aztán tegyük hűtőbe kb. 1 órára.
2. Bontsuk fel a gránátalmát, magozzuk ki. A szemekből tegyünk a poharak aljára.
3. Kanalazzunk rájuk a krémből, erre törjünk 1-2 zabkekszet, majd újra krém következik. A tetejét díszítsük gránátalmamagokkal.
4. Azonnal is tálalhatjuk, de betehetjük a hűtőbe pár órára, és lehűtve fogyaszthatjuk.