Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-05-06

Unalmasak a tojásos reggelik? Próbáljuk ki az Eggs Benedictet!

Unalmasak a tojásos reggelik? Próbáljuk ki az Eggs Benedictet!

A különböző egészségguruk egyetértenek abban, hogy a tojást tartalmazó reggeli ételek jót tesznek a szervezetünknek. Ám ha már ráuntunk a kemény- vagy lágytojásra, vagy a szokásos rántottára, ideje új fogást kipróbálnunk, ez pedig legyen az Eggs Benedict!
 
Kétségtelen, hogy azzal járunk jobban, ha ezt az ételt egy ráérős hétvégi reggelen készítjük el, hiszen jó munkához idő kell, és mivel igen laktató fogásról beszélünk, akár brunchételként is jól működik, azaz ha elkészítjük, sokáig jóllakottak maradunk tőle. 
De mi is valójában az Eggs Benedict, azaz Benedek-tojás? Egyszerűbb verziójában pirított, vajas toastkenyérre halmozzuk az élvezeteket: sült baconszalonna, a kedvenc zöldségeink (mondjuk paprika, esetleg frissen párolt spárga), buggyantott tojás, az egészet nyakon öntjük krémes-selymes hollandi mártással. A felturbózott verzióban angol muffin fölé pakolhatjuk a finomságokat.

Az Eggs Benedict története
Számos legenda kering a Benedek-tojás születésével kapcsolatban. A legvalószínűbb változat szerint 1894-ben a New York-i Waldorf Astoriában egy ott tartózkodó vendég, név szerint Lemuel Benedict tőzsdeügynök igen másnapos volt. Gyógyírként a reggelire megszokott vajas pirítósát a mellé kínált szalonnával és a buggyantott tojásokkal egy fogássá tette, megfejelve mindezt egy kevés hollandi mártással. A legenda szerint a látványos és újszerű fogás a Waldorf-saláta atyjának, Oscar Tschirkynek is megtetszett, és kis módosításokkal (a húsos szalonnát sonkára cserélte, a vajas pirítóst pedig angol muffinra) fel is tette az étlapra.
 
Az Eggs Benedict receptje
Angol muffin
Hozzávalók: 28 dkg finomliszt, 2 tk. instant élesztő, 1 ek. cukor, 1 tk. só, 0,5 ek. vaj, 1,5 dl tej, 2 ek. kukoricaliszt
Elkészítés: Keverjük el langyos tejben a cukrot, a vajat és az élesztőt. A lisztet szitáljuk át, majd adjuk hozzá a tejet és a sót, alaposan dolgozzuk össze, és hagyjuk pihenni egy órán keresztül. Ezután nyújtsuk, majd szaggassuk ki a muffinokat egy pohár segítségével, forgassuk meg őket kukoricalisztben, és újabb egy órán keresztül pihentessük. Serpenyőben süssük őket oldalanként 4-5 percen keresztül.
Tojás
Hozzávalók: 4 db tojás, 1 tk. ecet, só, bors ízlés szerint
Elkészítés: Forraljunk vizet, sózzuk meg, adjunk hozzá egy kis ecetet, vegyük vissza alatta a lángot úgy, hogy a víz épp csak gyöngyözzön. Üssük a tojást egy tálba, egy kanál segítségével készítsünk a lábasban vízörvényt és pontosan a közepébe öntsük bele a tojást. Hagyjuk, hogy az örvény egy burkot képezzen a fehérjéből, ami bevonja majd a tojássárgáját. Főzzük pontosan 3 percig, majd dobjuk át egy hideg vízzel megtöltött tálkába.
Sonka
Hozzávalók: 15 dkg prosciutto vagy pancetta
Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt, és közben béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Tegyük bele a sonkaszeleteket, és süssük őket ropogósra pár perc alatt.
Hollandi mártás
Hozzávalók: 4 tojássárgája, 0,5 citrom leve, 10 dkg vaj, só, bors
Elkészítés: Olvasszuk fel a vajat, majd tegyük félre. A tojássárgájákhoz adjunk egy kanál hideg vizet, és keverjük habosra elektromos habverővel. Egy kis lábasban forraljunk vizet, majd tegyük fölé egy lábasban a kikevert tojássárgájákat. Habverővel folyamatosan kevergetve főzzük a vízgőz fölött 3-4 percig, majd vegyük le, és apránként keverjük hozzá a vajat. Nyomjuk bele a citrom levét, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Összeállítás: Vágjuk félbe a muffinokat, majd vajazzuk meg, tegyünk mindegyikre egy-két szelet sonkát, aztán mehet rá a tojás, a hollandi mártás, némi só és frissen őrölt bors. Ha egyszerűsítenénk a receptet, a muffin helyett toastkenyeret pirítsunk meg. Ha pedig nincs kedvünk a konyhában sürgölődni, látogassunk el az Aladár Caféba, ahol megkóstolhatjuk ezt az ízletes reggeli fogást.
 
 

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...