Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-07-12

Környezetbarát háztartás: így készítsünk lekvárt, szörpöt!

Környezetbarát háztartás: így készítsünk lekvárt, szörpöt!

A különböző otthoni praktikák egy környezetbarát háztartás szerves részei, és nem merülnek ki a házi kozmetikum- vagy mosószer-, esetleg szappankészítés fortélyaiban. Nem csupán hasznos, de egészséges is, ha a nyári terméseket minél természetesebben módon tesszük el a kamrába a téli, kevésbé bőséges hónapokra. 


Bőven van lehetőségünk a konyhában kibontakozni, ha fontos számunkra a környezet védelme, és a nyár gyümölcseinek legjavát befőttes vagy csatos üvegbe szeretnénk zárni. Az egészségünkre is jó hatással van a szezonálisan, hazánkban termő gyümölcsök és zöldségek fogyasztása. A messziről érkezett, útközben, mesterséges körülmények között beérő termések nem tartalmaznak annyi vitamint, mintha a nap érlelné őket.

Arról nem is beszélve, hogy a globális kereskedelem helyett a hazai termelők munkáját támogatni is fontos szempont. A szörp- és lekvárkészítéshez szükséges összes hozzávaló eszközt, üvegeket, kupakokat, természetes édesítőszert, citromsavat együtt vagy külön-külön is beszerezhetjük a Zöldboltban.
 
Praktikus tanácsok
 
A legfontosabb, hogyha lekvárt készítünk, az érett, jó minőségű, szezonálisan érő gyümölcsből legyen, mosás, tisztítás, és ha kell, aprítás után fazékba téve már rotyoghatnak is a pompás termések.  
 
Gyakran olvasni a receptekben, hogy ahány kiló a gyümölcs, ugyanannyi cukrot kell hozzátenni, de amennyire csak lehet, minimalizáljuk a cukrot. Pont azért fontos az érett gyümölcs, mert abban már természetes módon benne van a fruktóz. Érdemes kevesebb hozzáadott cukorral indítani és közben kóstolgatni. 
 
A gyümölcsöt cukorral – mennyiségtől és érettségétől függően 20-30 dkg-val érdemes kezdeni – elkeverve állni hagyjuk, majd amikor már levet engedett, abból friss gyümölcsital, vagy ha elegendő a mennyiség, akkor szörp is készül. A szörpnek valót felforraljuk, majd forrás után csatos üvegekbe adagoljuk, és száraz dunsztba tesszük.
 
A gyümölcspürét feltesszük lábasba rotyogni, a leszűrés utáni csekély levet tartalmazó massza hamar sűrűsödni kezd, kb. 30-50 perc után botmixerrel összekeverjük, még nagyjából 15 percig kevergetés mellett főzzük, és azon nyomban, forró állapotban rakjuk az alaposan elmosott üvegekbe. A lekvárral megtelt üvegek pléddel, takaróval kibélelt kosárba vagy dobozba kerülnek, alaposan bebugyolálva, így szép lassan hűlhetnek ki. 

Gyümölcslekvár készülhet teljesen hagyományos módon, 1-2 órán át kevergetve cukorral vagy cukorhelyettesítővel, például steviával ízesítve. Aki nem tud rászánni ennyi időt, az választhat a dzsemfixek közül. 

A pektin egy természetes sűrítő, zselésítő anyag, amely bogyós gyümölcsökben, citrusfélékben, körtében és legnagyobb arányban az almában található. Növényi eredetű pektin már porított formában is kapható, befőzési szezonban érdemes tartani belőle a konyhában. Ha van otthon pár szem alma, ami már nem annyira ropogós, vagy már érik a kertben a korai, nyári alma, amit savanykás íze miatt főképp sütibe szoktak reszelni, érdemes felkockázva a készítendő lekvárba tenni. Az alma semleges íze nem befolyásolja a fő gyümölcs ízét, aromáját, viszont a benne lévő természetes pektin gyorsítja a sűrűsödést, ennek köszönhetően lerövidül a lekvárfőzési idő. 

A természetes tartósításhoz az eszközök, az üvegek és különösen a kupakok tisztasága nagyon fontos. Többféleképpen is megoldható az otthoni sterilitás. Az üvegeket, kupakokat mosogatógépben a legmagasabb hőfokon átmosni az egyik legegyszerűbb módszer. 

A kupakokat, illetve az üvegek peremét úgy is megtisztíthatjuk, ha egy magasabb falú tepsibe vizet és egy evőkanál citromsavat vagy ecetet töltünk. A tepsiben tűzhelyen forralni kezdjük a vizet, a kupakokat és a befőttesüvegeket fejjel lefelé fordítva pár percre belehelyezzük közvetlenül a lekvár vagy más eltennivaló betöltése előtt. 

A száraz dunsztolás természetes hőkezelési eljárás, amivel a forró anyagok a köré tekert plédnek, textileknek köszönhetően lassan hűlnek ki. Az üvegeket 2-3 nap után ki lehet venni a takarók alól, és felcímkézve mehetnek is a kamrába.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...