Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-08-24

Magyarország tortája 2023.

Magyarország tortája 2023.

A Magyar Cukrász Ipartestület 2023-ban tizenhetedik alkalommal hirdette ki Magyarország tortáját. A sok induló közül a döntőbe jutott hat versenyzőnek a zsűri jelenlétében, az ipartestület tanműhelyében kellett elkészítenie a finomságokat.


Az augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére kiírt versenyt minden esztendőben hatalmas érdeklődés kíséri, évről évre egyre többen mind nagyobb kíváncsisággal várják az ünnepi tortát, amely csak természetes és egészséges alapanyagokat tartalmazhat. Ezek közül az idén a málna, a mandula, a kajszi, a füge és a levendula is versenyben volt.

Spicces győztes

Az idei indulóknak a versenyben újdonságként legalább egyet fel kellett használni a nemzeti értéknek és hungarikumnak számító alapanyagok közül, amelyek az újfehértói fürtös meggy, a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, a tokaji aszú, a magyar akácméz és a gyógynövények voltak. 

A győztes a szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászda cukrásza, Lakatos Pál Spicces füge respektus fantázianevű kreációja, amelynek a nevében a spicces jelző a fügezselé bortartalmára utal, ami természetesen tokaji aszú, azonban az alkoholtartalma csak minimális. A torta mandulalisztes vajas joconde felvertből (sok tojást tartalmazó, vajjal dúsított, mandulaliszt-alapú „piskóta”), sóskaramellás mousse krémből és kakaóbabtöretet is tartalmazó diós-karamellás ropogósból áll. A már említett tokaji aszú mellett meggyet is tartalmazó fügezselé és az akácmézes tejcsokoládé tükörzselé tesz igazán különlegessé, amelyet az akácmézes fehér csokis ganache krém, valamint a diós sablé (omlós) korong koronáz meg.

Az otthoni elkészítéshez talán bonyolultnak tűnő kreációt augusztus 19-től meg tudjuk vásárolni a hozzánk közeli cukrászdákban is. A tavalyi harmadik helyezett Major Cukrászda tortájáról korábbi cikkünkben olvashat.

Édes, mint a…

Bár néhány évvel később indult, az idén 12. alkalommal párhuzamosan futó, a Magyar Cukrász Ipartestület és az Egy Csepp Figyelem Alapítvány által megrendezett Magyarország Cukormentes Tortája verseny is hasonló népszerűségnek örvend. Azonban ebben a kategóriában a cukrászok elsősorban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistát használták fel tortáik elkészítéséhez.

Ebben a megmérettetésben a versenyt az idén Lawal-Papp Zsófia, a makói Papp Cukrászda cukrásza nyerte meg Kikelet elnevezésű édességével, amelyet egy csepp fekete tea köré álmodott meg, áfonyával és levendulával alakítva ki az összhangot, teljessé téve azt a vaníliás fehércsokoládé mousse-szal és a gabonaliszt nélkül készült mandulás, citromos piskótával.
Nem véletlen, hogy a Kikelet torta íz- és színvilága a tavaszt, a természet újjáéledését idézi fel a díszítésben is.

Kemencés kedvencek

A cukrászok mellett a pékek is megmérethették magukat, hiszen a szintén díjazott Szent István-napi kenyereket a Magyar Pékszövetség két kategóriában hirdette ki, így a hagyományos kenyereknél a Heim Sütöde Bt. durumkenyerét, az innovatív kenyerek mezőnyében a balmazújvárosi Balmaz-Sütöde Kft. Aranymetszés kenyerét találták legjobbnak. Az idén újonnan bevezetett „sétáló sütemény” (az angol take away magyar megfelelőjeként) kategóriában pedig a biharkeresztesi Stella pékség málnás-pisztáciás pékfagylaltja lett a győztes.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...