Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-01-12

Tekerjünk egy tortillát!

Tekerjünk egy tortillát!

Ha könnyen elkészíthető egészséges ebédre vagy vacsorára vágyunk, a tortilla ideális választás. Attól függően, hogy mivel töltjük meg, sokféle változatot kreálhatunk, és mivel kézzel fogyasztható, vendégváráshoz is ideális. 


A tortilla az azték civilizáció fontos alapételének számított. Az eredeti tortilla a tlaxcallinak nevezett, kukoricából készült, vastag lepény volt. A kukoricaszemeket mészvízbe áztatták, megfőzték, szárították, majd kővel megőrölték, hogy masa, azaz kukoricatészta jöjjön létre. Ezt formázták, speciális lapítóval vékony korongokká alakították és megsütötték.  

A spanyol gyarmatosítók adták neki a tortilla nevet, amely tortácskát, vagyis kerek süteményt jelent. Mexikóban, az USA-ban és Közép-Amerikában a tortilla manapság egy palacsintaszerű lepény, amely rengeteg étel fontos alapanyaga.
 
Egészséges és finom

A tortilla nagyon egészséges, hiszen alacsony a zsír- és sótartalma, ugyanakkor gazdag kalciumban, káliumban, rostban, vasban és B-vitaminokban. Az eredeti 100 százalék kukoricalisztből készült, de még a búzalisztes változata is egészségesebb, mint a finomított lisztből előállított kenyér.

A tortillatekercs modern, nemzetközi étel, ami valójában egy szendvicsváltozat. A szükséges tortillalap manapság széles és vékony, többnyire búzalisztalapú. A kreativitásunkat is kiélhetjük, amikor tortillát készítünk, hiszen bármiféle töltelékkel gazdagítható: felvágottat, zöldséget, húst, salátát, sajtot, szószt, mártást rakhatunk bele, a tortillalapot megtöltjük, feltekerjük és félbevágjuk. Hidegen is ehetjük, különösen, ha konyhakész tortillalapokat alkalmazunk. Ideális partiétel, ugyanis kézzel is könnyen fogyasztható.
 
Tortillalap házilag
 
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt, 1/4 tk. sütőpor, 6 dkg vaj, 1,6 dl víz, só
 
Elkészítés:
1. A lisztet, a sót és a sütőport keverjük össze. A vajat kisebb darabokban adjuk a keverékhez.
2. Öntsük hozzá a kézmeleg vizet, majd gyúrjunk tésztát az alapanyagokból. 
3. Borítsuk ki lisztezett felületre, majd 4-5 percig gyúrjuk, hogy homogén legyen a tészta állaga. Készítsünk tésztagolyókat, fedjük le őket konyharuhával, hagyjuk állni 30 percet, majd nyújtsuk ki egyenként vékony kör alakúra. 
4. Egy serpenyőben süssük ki a tortillalapot, majd ha a tészta megemelkedik és itt-ott barnára sült, fordítsuk meg, süssük át azt is.
 
Darált húsos tortilla
 
Hozzávalók:
50 dkg darált hús, 1 tk. olívaolaj, só, bors, 1/2 tk. oregánó, 1/2 tk. fokhagymapor, 1 tk. csilipor, 1/2 tk. hagymagranulátum, 1 ek. sűrített paradicsom, 1/4 marhahúsleves-kocka, 40 dkg cheddar sajt, 6 tortillalap
 
Elkészítés:
1. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, hozzáadjuk a darált húst és a fűszereket, 8-10 percig pirítjuk. Ehhez tesszük a sűrített paradicsomot, a szétmorzsolt leveskockát és 1-2 percig pirítjuk még. 
2. Kiterítjük a lapokat, az egyik felükbe reszelt sajtot szórunk. Rákanalazunk egy adag darált húst, szétkenjük a tortillalap felén, majd újra megszórjuk sajttal. 
3. Ráhajtjuk a lap szabad felét a húsra, és a serpenyőben 2-2 perc alatt megpirítjuk mindkét oldalát. 
4. Tejföllel és friss salátával tálalhatjuk. 
 
Vegán tortilla
 
Hozzávalók:
1 konzerv csicseriborsó, 1 ek. olívaolaj, 1/4 tk. fokhagymapor, 1/4 tk. hagymagranulátum, 1 ek. citromlé, 1 tk. mustár, 1 ek. tahini, 1 avokádó, 1/2 csésze aprított sárgarépa, 1/2 csésze szeletelt káposzta, só, 2 nagy tortillalap
 
Elkészítés:
1. Készítsünk tahinikrémet: egy nagy tálban keverjük össze az olívaolajat, a tahinit, a mustárt, a citromlevet és a fűszereket. 
2. Adjuk a villával pépesített csicseriborsót az öntethez. 
3. Terítsük szét a lapokat egy tányéron. Rakjuk rájuk egyenletesen a zöldségeket, az avokádót, a csicseriborsó-pürét, és tekerjük fel őket. Vágjuk félbe, és ha szeretnénk, kicsit megpiríthatjuk, úgy finomabb.

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...