Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-01-12

Tekerjünk egy tortillát!

Tekerjünk egy tortillát!

Ha könnyen elkészíthető egészséges ebédre vagy vacsorára vágyunk, a tortilla ideális választás. Attól függően, hogy mivel töltjük meg, sokféle változatot kreálhatunk, és mivel kézzel fogyasztható, vendégváráshoz is ideális. 


A tortilla az azték civilizáció fontos alapételének számított. Az eredeti tortilla a tlaxcallinak nevezett, kukoricából készült, vastag lepény volt. A kukoricaszemeket mészvízbe áztatták, megfőzték, szárították, majd kővel megőrölték, hogy masa, azaz kukoricatészta jöjjön létre. Ezt formázták, speciális lapítóval vékony korongokká alakították és megsütötték.  

A spanyol gyarmatosítók adták neki a tortilla nevet, amely tortácskát, vagyis kerek süteményt jelent. Mexikóban, az USA-ban és Közép-Amerikában a tortilla manapság egy palacsintaszerű lepény, amely rengeteg étel fontos alapanyaga.
 
Egészséges és finom

A tortilla nagyon egészséges, hiszen alacsony a zsír- és sótartalma, ugyanakkor gazdag kalciumban, káliumban, rostban, vasban és B-vitaminokban. Az eredeti 100 százalék kukoricalisztből készült, de még a búzalisztes változata is egészségesebb, mint a finomított lisztből előállított kenyér.

A tortillatekercs modern, nemzetközi étel, ami valójában egy szendvicsváltozat. A szükséges tortillalap manapság széles és vékony, többnyire búzalisztalapú. A kreativitásunkat is kiélhetjük, amikor tortillát készítünk, hiszen bármiféle töltelékkel gazdagítható: felvágottat, zöldséget, húst, salátát, sajtot, szószt, mártást rakhatunk bele, a tortillalapot megtöltjük, feltekerjük és félbevágjuk. Hidegen is ehetjük, különösen, ha konyhakész tortillalapokat alkalmazunk. Ideális partiétel, ugyanis kézzel is könnyen fogyasztható.
 
Tortillalap házilag
 
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt, 1/4 tk. sütőpor, 6 dkg vaj, 1,6 dl víz, só
 
Elkészítés:
1. A lisztet, a sót és a sütőport keverjük össze. A vajat kisebb darabokban adjuk a keverékhez.
2. Öntsük hozzá a kézmeleg vizet, majd gyúrjunk tésztát az alapanyagokból. 
3. Borítsuk ki lisztezett felületre, majd 4-5 percig gyúrjuk, hogy homogén legyen a tészta állaga. Készítsünk tésztagolyókat, fedjük le őket konyharuhával, hagyjuk állni 30 percet, majd nyújtsuk ki egyenként vékony kör alakúra. 
4. Egy serpenyőben süssük ki a tortillalapot, majd ha a tészta megemelkedik és itt-ott barnára sült, fordítsuk meg, süssük át azt is.
 
Darált húsos tortilla
 
Hozzávalók:
50 dkg darált hús, 1 tk. olívaolaj, só, bors, 1/2 tk. oregánó, 1/2 tk. fokhagymapor, 1 tk. csilipor, 1/2 tk. hagymagranulátum, 1 ek. sűrített paradicsom, 1/4 marhahúsleves-kocka, 40 dkg cheddar sajt, 6 tortillalap
 
Elkészítés:
1. Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, hozzáadjuk a darált húst és a fűszereket, 8-10 percig pirítjuk. Ehhez tesszük a sűrített paradicsomot, a szétmorzsolt leveskockát és 1-2 percig pirítjuk még. 
2. Kiterítjük a lapokat, az egyik felükbe reszelt sajtot szórunk. Rákanalazunk egy adag darált húst, szétkenjük a tortillalap felén, majd újra megszórjuk sajttal. 
3. Ráhajtjuk a lap szabad felét a húsra, és a serpenyőben 2-2 perc alatt megpirítjuk mindkét oldalát. 
4. Tejföllel és friss salátával tálalhatjuk. 
 
Vegán tortilla
 
Hozzávalók:
1 konzerv csicseriborsó, 1 ek. olívaolaj, 1/4 tk. fokhagymapor, 1/4 tk. hagymagranulátum, 1 ek. citromlé, 1 tk. mustár, 1 ek. tahini, 1 avokádó, 1/2 csésze aprított sárgarépa, 1/2 csésze szeletelt káposzta, só, 2 nagy tortillalap
 
Elkészítés:
1. Készítsünk tahinikrémet: egy nagy tálban keverjük össze az olívaolajat, a tahinit, a mustárt, a citromlevet és a fűszereket. 
2. Adjuk a villával pépesített csicseriborsót az öntethez. 
3. Terítsük szét a lapokat egy tányéron. Rakjuk rájuk egyenletesen a zöldségeket, az avokádót, a csicseriborsó-pürét, és tekerjük fel őket. Vágjuk félbe, és ha szeretnénk, kicsit megpiríthatjuk, úgy finomabb.

Ajánló
Ajánló
Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...

Tökből nem csak főzelék lehet!

Tökből nem csak főzelék lehet!

Aki kiskorában nem lelkesedett a tökfőzelékért, az talán egész életében igyekszik kerülni a tök...