Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-12-18

Saláta télen? A legjobb fogás!

Saláta télen? A legjobb fogás!

Ha azt gondolta, hogy a saláták csak a nyári menüben szerepelhetnek, akkor bizony érdemes kipróbálnia receptjeinket, amelyekkel ízletes és laktató, mi több, akár melengető téli salátákat készíthet.

Télen hajlamosak vagyunk meleg, laktató, kalóriadús és édes ételek után nyúlni. Pedig ebben az évszakban is számos egészséges összetevő létezik, amelyek segítségével kreatív és egészséges salátát varázsolhatunk a téli étkezőasztalra, ami ráadásul segít az ilyenkor gyakran alacsony szintű vitaminbevitelünk javításában.  
 
Kelbimbó és almasaláta kandírozott dióval

Kesernyés, ugyanakkor édes saláta amely melegen fogyasztandó, és különleges ízkombinációjának köszönhetően akár az ünnepi menü egyik szereplője is lehet.
 
Hozzávalók a salátához: 2 ek. vaj, 2 ek. olívaolaj, 10 darab kelbimbó, 1 nagy alma, szeletelve, tetszés szerint hámozva, só és bors ízlés szerint, egy csipetnyi rozmaring, 
Hozzávalók a dióhoz: 1 ek. vaj, 1 ek. cukor, 1 ek. barna cukor, 2 maréknyi szeletelt dió
 
Elkészítés: Olvasszuk fel a vajat az olívaolajjal közepes hőmérsékleten. Adjuk hozzá a kelbimbókat és az almaszeleteket. Sózzuk, borsozzuk tetszés szerint. Ízesítsük rozmaringgal, és közepes hőmérsékleten, sűrű kevergetés mellett pároljuk kb. 8 percig. Emellett a dióhoz is olvasszuk meg a vajat egy másik serpenyőben. Adjuk hozzá a fehér és a barna cukrot, majd a felszeletelt diót. Kandírozzuk a diót kb. 2 percig sűrű kevergetés mellett. Ha kész, tálaljuk a salátát a dióval a tetején. 
 
 
Narancsos céklasaláta dióval

Ez a különleges kombináció húsok mellé köretnek is kitűnő. Ha laktatóbbá akarjuk tenni a salátát, adhatunk hozzá egy maréknyi friss, szeletelt spenótot és egy csészényi főtt csicseriborsót. 
 
Hozzávalók: 2 darab főtt vagy friss cékla, só és bors tetszés szerint, 3 db narancs, 2 maréknyi dió, fél csokor friss petrezselyem aprítva 
Hozzávalók az öntethez: 3 ek. friss narancslé, 2 ek. dijoni mustár, 2 ek. almaecet, 3 ek. olívaolaj, só és bors ízlés szerint
 
Elkészítés: Ha nyers céklát vettünk, hámozzuk meg, és vágjuk apróbb kockákra. Tegyük a céklakockákat egy alumínium fóliára, öntözzük meg az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd csomagoljuk be a fóliába, és kisebb tepsiben süssük 200 fokra előmelegített sütőben 25-35 percig. Késsel hámozzuk meg a narancsokat úgy, hogy a külső fehér héjukat is vágjuk le róluk, majd kockázzuk fel. Keverjük össze az öntet hozzávalóit. A készre sült céklához adjuk hozzá a narancsot, az öntetet és a petrezselymet. Végül szórjuk meg a salátát apróra szeletelt dióval.
 
 
Fokhagymás kelkáposztás töksaláta

Ki mondta, hogy egy saláta nem lehet laktató? Ha kint repkednek a mínuszok, ezzel a salátával garantáltan felmelegedhet. Kiadós ebédnek, téli vacsorának is kitűnő.
 
 
Hozzávalók a tökhöz: 1 kisebb vajtök, 4 gerezd fokhagyma, 1 ek. olívaolaj, csipet só
Hozzávalók a kelkáposztához: 1 apróra vágott kisebb fej kelkáposzta, 3 ek. citromlé, só ízlés szerint 
Hozzávalók a salátához: 1 gránátalma, 6 szem kelbimbó, csicseriborsó (ha szárított a csicseriborsó, akkor áztassuk be éjszakára, majd pároljuk kevés vízen 30-40 percig), 
Hozzávalók az öntethez: 6 ek. olívaolaj, 3 ek. citromlé, 3 tk. dijoni mustár, 3 tk. méz vagy gránátalmás agavé szirup, só és bors ízlés szerint
 
Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Tisztítsuk meg a tököt és falatnyi kockákra vágva tegyük egy nagyobb tálba, majd tegyük hozzá a félbevágott kelbimbókat. Forgassuk meg a tökkockákat és a kelbimbót az apróra kockázott fokhagymában és az olívaolajban, majd sózzuk. Sütőpapírral kibélelt sütőben süssük a tököt és a kelbimbót 30-40 percig. Ezalatt keverjük össze a felcsíkozott és megmosott kelkáposztát a citromlével és a sóval, és hagyjuk, hogy 3 perc alatt a kelkáposzta picit megszottyadjon. Készítsük el az öntetet a hozzávalók egyszerű összekeverésével. A kisült tökhöz és kelbimbóhoz keverjük hozzá a lecsepegtetett kelkáposztát, a csicseriborsót, a gránátalma magokat. Ha kedvünk van, adhatunk a salátához 2 evőkanálnyi főtt barna rizst is. Végül locsoljuk meg salátánkat az öntettel. Melegen fogyasszuk.
 
Téli bőségtál

Olyan egészséges és rostokban gazdag összetevők, mint például a brokkoli, az édesburgonya, a vörös káposzta, a natúr rizs és a lencse, remek összetevői lehetnek egy laktató és vitaminokban gazdag, téli zöldségtálnak.
 
Hozzávalók: 2/3 csészényi natúr rizs vagy 1 zacskós natúr rizs, 1/3 csészényi lencse, egy csipet só, 1 kisebb fej brokkoli, 1 közepes méretű édesburgonya, fél fejnyi vörös káposzta, fél citrom leve, egy evőkanál olívaolaj
 
Elkészítés: Áztassuk be 90 percre a lencsét, öblítsük át a rizst, majd a kettő keverékét pirítsuk meg enyhén az olívaolajon, és öntsük fel két csészényi vízzel. Mialatt a lencsés rizs fő, tisztítsuk meg a brokkolit és szedjük rózsáira. Hámozzuk meg az édesburgonyát, majd vágjuk kisebb, falatnyi kockákra. 
 
Ha a lencsés rizs már 10 perce fő, adjuk hozzá az édesburgonyát, majd rá 5 percre a brokkolit is. Figyeljünk a keverék víztartalmára, ha túl sok víz főtt már el a rizsről, adjunk hozzá még egy kis vizet, hogy a zöldségek is meg tudjanak főni benne. (Ne keverjük meg a rizst, egyszerűen csak adjuk hozzá az újabb és újabb zöldségeket.) Főzzük addig, amíg a rizs és a lencse puhára nem fő (összesen 30-40 perc).

Mialatt fő a zöldséges lencsés rizs, szeleteljük kisebb csíkokra a káposztát, majd locsoljuk meg az olívaolajjal és egy fél citrom levével. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha kész a zöldséges lencsés rizs, és minden puhára főtt, tegyük a keveréket egy tálba, és adjuk hozzá a káposztát, majd locsoljuk meg a finom salátát az alábbi öntettel. Melegen fogyasszuk.
 
Gyömbéres-fokhagymás-tökmagos öntet
 
Hozzávalók: 150g tökmag, 1-2 gerezd fokhagyma, egy kisebb szár friss gyömbér, 1 ek. juhar szirup, 3 ek. olívaolaj, 1 ek. almaecet, 3 ek. citromlé, 175 ml víz, só és bors ízlés szerint 
 
Elkészítés: Száraz serpenyőben közepes hőmérsékleten pirítsuk meg a tökmagot, sokszor kevergessük, nehogy odaégjen. Aprítógépben aprítsuk fel a fokhagymát és a meghámozott gyömbért, majd adjuk hozzá a már kihűlt pirított tökmagot, és aprítsuk finomra a keveréket. Adjuk ehhez a maradék többi hozzávalót, és a víz felét. Keverjük simára az öntetet, majd a maradék vízzel hígítsuk tetszés szerinti sűrűségűre. Az öntet hűtőben akár 5 napig is eláll.
 
A hozzávalókat beszerezheti például a Nekedterem oldalán is!
 
Jó étvágyat!

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...