Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-07-17

A múltunk gyönyörű emlékei – képzeletbeli séta a Tar-patak mentén

A múltunk gyönyörű emlékei – képzeletbeli séta a Tar-patak mentén

A Kútvölgyi útról pár perc sétára lévő Tarpatak utca egy történelmi tájegység nevét őrzi, ahol a 19. században egy maroknyi magyar arisztokrata és szakember a semmiből teremtette meg a Magas-Tátra mai napig virágzó idegenforgalmát. Emlékük mára elhalványult, ám amit alkottak, az ma is lenyűgöző sétákra, kirándulásokra, a természet csodáinak megtekintésére csábít az egykori magyar–lengyel határ közelében.
 
Az első világháborút követő évtizedekben a kerületi városatyák komoly erőfeszítéseket tettek azért, hogy jó néhány közterület neve őrizze az idegen uralom alá került magyar városok nevét. A jelentősebb települések mellett a szívükhöz különösen közel álló tájegységeket is megörökítettek, hiszen tarthattak attól, hogy a külföldi katonai jelenlét miatt magyar állampolgárok sokáig nem juthatnak el az ezeréves múltunk történetét, a legjelentősebb államférfiaink és királyaink keze nyomát a mai napig őrző tájegységekre.
 
Keserédes emlékezet

A Tarpatak utca keserédes emlékeket idéz fel abban, aki egy magas hegy tetejére, esetleg tiszta időben a svábhegyi Erzsébet-kilátóba felmászva észak felé fordul. Kis szerencsével a messzeségben felsejlik az ezer éven át a magyar–lengyel határt kijelölő Tátra vonulata.

Tarpatak nevét két völgy is őrzi. A Kis- és a Nagy-Tarpataki-völgytől sincs messze a gyönyörű tátrai táj legjelentősebb települése, Ótátrafüred. Ha valaki kedvet kap a kiránduláshoz, az Eperjesen keresztül juthat el ide. A környék nem csupán szép hegycsúcsokkal, romantikus völgyekkel, gerincekkel, de egyedülálló állatvilággal, tavakkal, patakokkal, valamint a történelmi múltunk számos emlékhelyével várja a látogatót.

Az sem gond, ha valaki egyelőre nem tud útra kelni a történelmi határvidék felé. Elegendő, ha ellátogat a Magyar Nemzeti Galériába, és ott megnézi a Csontváry Kosztka Tivadar lélegzetelállítóan erőteljes festményét e tájról. A nagy Tarpatak völgye a Tátrában című alkotás megmutatja, mit érezhettek a boldog békeidők magyarjai, ha erre jártak.
 
Grófok és vállalkozók

A Magas-Tátra déli völgyei Szepes vármegye irányítása alá tartoztak. Az ember itt már az őskorban megjelent. A korai törzsek nem csupán földműveléssel foglalkoztak, el kezdték kiaknázni a környék természeti kincseit is. Az ősi salakkupacok jól mutatják, hogy a kelták korában milyen komoly ipari tevékenység folyt a csúcsok árnyékában. II. Géza királyunk úgy döntött, hogy feleleveníti az ókori népek hagyományait, ezért Németországból olyan telepeseket hívott be, akik értettek a bányászathoz és a fémek megmunkálásához. A németek mellett sok magyar is élt itt, és egy idő múlva megjelentek a hegyvidéki szláv törzsek pásztorai.

A Magas-Tátra természeti szépségeire már a 18. század elején felfigyeltek. Gróf Csáky Istvánnak köszönhetjük, hogy Észak-Magyarországon megszületett az idegenforgalom. 1793-ban vadászházat építtetett, ahol több előkelő arisztokrata vendége is megfordult. Nem tartott sokáig, amíg a látogatók felfedezték, hogy a közelben lévő forrásokban gyógyvíz bugyog. Ótátrafüred ezt követően gyors fejlődésnek indult. A város éttermet kapott, majd megjelentek az első szállodák. Ekkoriban érkezett ide Rainer János György, aki felismerte, hogy a település vonzó idegenforgalmi központtá válhat, amennyiben fejlesztik a környéket, és utakat, szanatóriumokat építenek.

Harminc éven át küzdött Ótátrafüred felvirágoztatásáért. Lakóházakat, játéktermet, báltermet alapított, kijelölte az első túraútvonalakat, és elérte, hogy Szepes vármegye könnyen járható kocsiutat hozzon fel a hegyek közé. 1865-ben az ő nevéhez kötődik az első tátrai menedékház létrehozása. Rainer hazafiságát jól mutatja, hogy 1847-ben a Magyar Nemzeti Múzeumnak ajándékozta az állattani gyűjteményét.
 
Mátyás király emlékezete

A túrázókat és a hegymászókat több izgalmas csúcs várja. Érdemes végigsétálni a Jávor-völgyön, a Felkai-völgyön, és megnézni, esetleg megmászni a Vörös-tornyot, a Hegyes-tornyot, a Bibircset és a Nagyszalóki-csúcsot. Ez utóbbihoz fűződik egy szép legenda. Állítólag Hunyadi Mátyás szívesen vadászott a környéken. A zergék nyomában jutott fel arra a bércre, amelyiknek a testőrei és a vadásztársai szerint pontosan olyan volt az alakja, mint Mátyás orra. A 2283 méter magas Királyorr azóta is őrzi uralkodónk nevét.

A környék bércei már az 1600-as évek végén felkeltették az első, mai értelembe vett hegymászók figyelmét. Az itteni csúcsokra először Buchholtz György evangélikus lelkész, neves Tátra-kutató jutott fel. Őt 200 évvel később rengetegen követték, amikor Ótátrafüreden megalakult Magyarország első turistaklubja. A boldog békeidők alatt jó néhány elegáns hotel és turistákat szállító sikló is épült. A Tar-patak vidéke ma is az idegenforgalom tátrai fellegvára. Korszerűsítették a közlekedését, és könnyű eljutni a Kárpátok másik jelentős, idegenforgalmi központjába, Tátralomnicra is.

A magyar múlt emlékei mostanra kifakultak. A turizmus mindenekelőtt a gazdag nyugati vendégeket csalogatja, honfitársaink viszonylag ritkán látogatnak el ide. E hegyek azonban annyira gyönyörűek, hogy érdemes útra kelni, hogy ne csak a Tarpatak utcában sétálhassunk, hanem Mátyás király, Csáky István gróf és Rainer János György nyomában bejárjuk az egykori dicsőség jeleit csendben megtartó utcákat, völgyeket, hegyhátakat.

Ajánló
Ajánló
Budapest első digitális helytörténeti sétája a Hegyvidéken

Budapest első digitális helytörténeti sétája a Hegyvidéken

A napokban adták át Budapest első digitális helytörténeti sétáját, ami lehetővé teszi, hogy akár...

Dollinger Gyula professzor – a magyar ortopédia megalapozója

Dollinger Gyula professzor – a magyar ortopédia megalapozója

A Kék golyó utcában egy olyan magyar orvos emlékét őrzi bronz dombormű a 13.-as ház falán, aki...

A Hegyvidék szerepe a tenisz elterjedésében

A Hegyvidék szerepe a tenisz elterjedésében

A tenisz története több száz évre tekint vissza, de Magyarországon leginkább a 19. században...