Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-04-19

Hegyvidéki finomságok - Az olasz nőtől a magyar gasztronómia fellegváráig

Hegyvidéki finomságok - Az olasz nőtől a magyar gasztronómia fellegváráig

A 12. kerület egyik legnépszerűbb része a Márton-hegyet megkerülő Németvölgy. A környéken ma már számos jó minőségű étterem és cukrászda működik. Ez azonban nem volt mindig így. Még száz évvel ezelőtt is komoly nehézségei támadtak annak, aki szeretett volna hangulatos körülmények között, különleges minőségű ételeket, halakat, finom húsokat, és könnyű, egészséges salátákat enni. 

A legelső ínyencek a mai Böszörményi út környékén alighanem a rómaiak lehettek, a magyar főváros területén ugyanis ők hozták létre az első, az akkori világban korszerűnek számító települést. A birodalom minden részéből érkező katonák, kereskedők és hivatalnokok alighanem magukkal hozták a távoli provinciák kulináris hagyományait is. Róma azonban elbukott, és a légiók hazatértek Itáliába. Arról nem sokat tudunk, hogy a középkorban hova ülhetett be az a honfitársunk, aki ráunt az egyszerű, de laktató otthoni kosztra. A török hódoltság idején alighanem a napkeleti konyha kedvelt fogásait tálalták a környékbeli fogadókban. A helyzet 1686-ban változott meg, amikor Buda várát felszabadították a keresztény csapatok. 
 
Az ostromban résztvevő német katonák emlékét őrzi a mai Németvölgy elnevezés, amelyet több mint másfél évszázadon keresztül idegen szóval Deutschentalnak hívták. A kifinomult vendégsereg kiszolgálására szakosodott éttermet még a 19. század közepén a híres Dűlőkeresztelő idején se nagyon találtunk volna errefelé. Akkoriban végigsétálva a környéken rá sem ismertünk volna a mai Németvölgyre. Nyoma sem volt az utcáknak, a jómódról árulkodó emeletes házaknak. Mindenekelőtt német és magyar származású földművesek laktak a közeli majorokban és tanyákban. Ők legfeljebb egy-egy csárdába vagy útszéli fogadóba tértek be, ha pedig valakinek valamilyen különlegesség támadt kedve, az kénytelen volt átmenni a belső kerületekbe.
 
A régmúlt emlékzete

Kerületünk egyik legnépszerűbb kulturális létesítménye, a MOM Kulturális Központ a Gesztenyés kert tőszomszédságában található. A BAH csomóponttól egyenesen a Böszörményi útig tartó terület a magyar főváros legújabb zöld területei közé tartozik. Napjainkban nagyon népszerű azok között, akik a sudár gesztenyefák árnyékában szeretnének sétálni. A gyönyörű gesztenyefák jól ismerik a múlt titkait. 
 
Akkor régen a parkon túl a környék nem nyújtott valami derűs képet. Az első világháborút megelőzően üres telkeket, kietlen réteket lehetett csak erre látni. A mai Nagyenyedi úton működő fatelep mellett magasodott a városrész egyetlen háromemeletes bérháza. A környéket megörökítő újságíró gonoszkodva megjegyezte, hogy a kiépítetlen Böszörményi úton álló csendőrlaktanya jelenti „a kultúra utolsó állomását”. Az állomány kiszolgálását étellel és itallal néhány közeli kocsma oldotta meg, míg ha valaki másfajta kiszolgálásra vágyott, az kénytelen volt elmenni tovább a Németvölgyi út sarkáig. Itt működött az Olasz nőkhöz címzett vendéglő. A mai hegyvidékiek valószínűleg nagy ívben elkerülték volna ezt a rozoga épületet. Túlzás lett volna azt állítani róla, hogy az egy idő múlva már csak nyáron működő rosszhírű létesítmény bárkiben is felidézhette volna az egykori római légiósok emlékét.
 
Még a kutyus is jöhet ebédelni

Egész más a helyzet napjainkban a Gesztenyés kert mellett működő Larus Étterem és Rendezvényközpontban. A hegyvidéki ínyencek véleménye szerint a korszerű, kreatív gasztronómia igazi fellegvára üzemel a kerületünkben. A létesítmény nemcsak kiváló konyhája, de a főváros egyik legszebb kilátást nyújtó terasza miatt is nagyon népszerű, nem csoda, hiszen ehhez a Gesztenyés kerten kívül a teraszt körülvevő termő szőlőültetvény, és a Sashegy látványa is hozzájárul. A hétköznapi üzleti ebédre beülő üzletemberek, vagy a hétvégi családi ebédet itt elköltő családok ugyanúgy szeretnek ide járni, mint a kisebb-nagyobb baráti társaságok.

Várvizi Péter séf a hazai gasztronómia fontos személyiségei közé tartozik, és a rendezvényközpontban magas színvonalú vendéglátással várja azokat, akik itt szeretnének valamilyen összejövetelt tartani. A hely egyformán alkalmas szabadtéri rendezvények, konferenciák, vagy éppen esküvők megtartására. 
 
Azok sem fognak csalódni, akik olyan helyen szeretnének étkezni, ahol tisztelik a fenntartható fejlődést, és nagy hangsúlyt helyeznek a természet megóvására. Az étterem megkapta a Felelős Gasztrohős szervezettől a Fenntartható vendéglátóhely minősítést, amely megszerzésének feltétele például, hogy legalább 30%-ban hazai élelmiszert használjanak, valamint a polisztirol csomagolóanyagok és a pálmaolaj használatának mellőzése.
 
Ráadásul ide magunkkal vihetjük házi kedvenceinket is, mivel az étterem kutyabarát helyszín is!

Ajánló
Ajánló
Korompa – a vas és az ezüst városa

Korompa – a vas és az ezüst városa

A történelmi Magyarország északi részén, a Hernád folyó partján található egy gyönyörű kisváros,...

A grófok kedvenc építésze – Kallina Mór hegyvidéki építészmester

A grófok kedvenc építésze – Kallina Mór hegyvidéki építészmester

A Városmajor utca 54-es számú ház falán márványtábla hirdeti több nagyszerű hegyvidéki...

Honthy Hanna Csárdáskirálynő, az operett csillaga a Hegyvidéken

Honthy Hanna Csárdáskirálynő, az operett csillaga a Hegyvidéken

Honthy Hanna, a magyar operett világának egyik legfényesebb csillaga. Eredeti nevén Hügel...