Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-02-22

Szép Ilonka nyomában - Mátyás király vadasparkja

Szép Ilonka nyomában - Mátyás király vadasparkja

Ötszázötven évvel ezelőtt kerületünk nagy része igazi vad vidéknek számított. Mindent elborított a fenséges, fénnyel és árnyékkal, ritka növényekkel és félelmetes állatokkal teli erdő. Nem csoda, hogy Magyarország nagyurai és szép hölgyei előszeretettel vadásztak a mai Hegyvidék vadregényes völgyeiben.

Szűkebb lakókörnyezetünk erdői egykor Hunyadi Mátyás vadasparkjának fontos és igen kedvelt részei voltak. Csupán egy-két vadászház, gyümölcsös, majorság bukkant elő a fák árnyékából.  A mai Zugligetet az ott élő hatalmas termetű vaddisznók tették híressé. Vadkanra vadászni veszélyes mulatság, igazi bátorságpróba volt. Gondoljunk csak arra, mi történt a költő Zrínyi Miklós gróffal!

Zugliget vadjai

Mátyás király idején hazánk európai nagyhatalom, fontos és gazdag ország volt. Jutott pénz arra is, hogy az uralkodót ragyogó, nemzetközileg is elismert, sőt irigyelt udvartartás vegye körül. Voltak azonban dolgok, amelyeket nem lehetett sem aranyért, sem ezüstért megvenni! Közéjük tartozott a vakmerőség, az elszántság, az éles szem és az acélkemény kar. Mindezek nélkül öngyilkosság lett volna lándzsát emelni Zugliget vadkanjaira.

Legendás szerelem

Mátyás azonban számos alkalommal bizonyította rátermettségét és ügyességét. Amikor pedig az udvaroncok már nem érték be a vadkanokkal, a nagyvonalú uralkodó európai bölényt telepített a környékre. Dzselálzáde Musztafa török utazó leírása szerint a vadászterületet erős falak vették körül. A fal bent tartotta a bölényeket és kint az orvvadászokat. Mátyás korában ezen felül fogolyra, nyúlra, rókára, szalonkára és szarvasra is előszeretettel vadásztak.

Különös módon e vadászatok legszebb emlékműve nem a Hegyvidéken, hanem a budai várban, a királyi palota egykori kápolnájának északi falán található. Szép Ilonkával, a gyönyörű erdei leánnyal Strobl Alajos páratlan szépségű, szecessziós díszkútjánál találkozhatunk. E csodálatos, keserédes szerelemről Jókai Mór és Tompa Mihály is megemlékezett. Vörösmarty Mihály balladáját ma is sokan fejből el tudják mondani, kezdő sorait pedig szinte mindenki felismeri.

Keserédes emlékek

A legendák szerint Mátyás király álruhában indult vadászni. Senki sem sejthette, kicsoda valójában a titokzatos erdei vándor. Szép Ilonka beleszeretett a jóképű és magabiztos idegenbe. A Sors azonban azt akarta, hogy Magyarország ura politikailag előnyös házasságot kössön, Mátyás nem hallgathatott a szíve szavára. Kettőjük tragikus szerelmének emlékét számos helyen megőrizték a Hegyvidéken és a szomszédos II. kerületben. A villamoson ülő iskolások pedig manapság is felkapják a fejüket és elmosolyodnak, ha azt hallják, hogy sárga járművük a Szépilona kocsiszín felé tart. Néhányan olyankor halkan szavalni kezdik:

A vadász ül hosszú méla lesben,
  Vár felajzott nyílra gyors vadat…


Ajánló
Ajánló
A grófok kedvenc építésze – Kallina Mór hegyvidéki építészmester

A grófok kedvenc építésze – Kallina Mór hegyvidéki építészmester

A Városmajor utca 54-es számú ház falán márványtábla hirdeti több nagyszerű hegyvidéki...

Honthy Hanna Csárdáskirálynő, az operett csillaga a Hegyvidéken

Honthy Hanna Csárdáskirálynő, az operett csillaga a Hegyvidéken

Honthy Hanna, a magyar operett világának egyik legfényesebb csillaga. Eredeti nevén Hügel...

Az értékek és a hagyományok őre – kerületünk új díszpolgára, Skardelli György

Az értékek és a hagyományok őre – kerületünk új díszpolgára, Skardelli György

Egy izgalmas és meghitt hangulatú ünnepségre került sor a MOM Kulturális Központban szeptember...