Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-12-18

Nagyszerű zenei gála - a Solti György Zeneiskola újévi koncertje

Nagyszerű zenei gála - a Solti György Zeneiskola újévi koncertje

Január 13-án ismét ifjú tehetségek lépnek fel a MOM Kulturális Központ színháztermében. A színpadon a kerületünkben működő Solti György Zeneiskola nagy együtteseit, a leánykart, a tanárokból álló női kart és a Divertimento Kamarazenekar kiemelkedő tehetségű muzsikusait láthatjuk. Kellemes szórakozás vár az igényes zenei műsorok kedvelőire. 

A XII. kerület zenei életének fontos, nagy hagyományokra visszatekintő szereplője a Solti György Zeneiskola. Az ott tanuló diákok és a már végzett hallgatók a nemzetközi fellépéseik mellett mindig nagy sikerrel szerepelnek a hegyvidéki kulturális rendezvényeken is. A kerületi zenebarátok számára nagyszerű érzés, hogy ilyen sok ifjú tehetség mélyíti el tudását közvetlen közelünkben, mégpedig a hazai zeneoktatás egyik patinás, nagy múltra visszatekintő és számos eredménnyel büszkélkedő fellegvárában. Szép hagyomány, hogy a MOM Kulturális Központ magas színvonalú fellépési lehetőséget biztosít az ifjú muzsikosoknak és a tanáraiknak.
 
Az iskola jelentőségét jól mutatja, hogy a január 13-i Újévi Gálahangverseny támogatói között ott látjuk a Hegyvidéki Önkormányzatot is. Ez a kulturális rendezvény kiváló lehetőséget ad arra is, hogy megemlékezzünk a Hegyvidék nagy fiáról, Solti Györgyről. A világhírű karmester és zongoraművész itt született a kerületben, a Maros utca 29.-ben. Kalandos, fordulatokban gazdag életpálya várt rá. Bartók Béla, Weiner Leó, Dohnányi Ernő tanítványát a nagyvilág Georg Solti néven ismerte meg. Elképesztő sikereket aratott, amerre csak járt. Közreműködött harmincegy Grammy-díjas lemez elkészítésében, és Angliában lovagi rangra emelték.

Bárhová is vetette a sors, egy pillanatig sem feledkezett el a gyökereiről. Lenyűgöző pályafutásának utolsó felvétele magyar szerzők gyűjteményének megörökítése volt: Bartók Béla, Kodály Zoltán és Weiner Leó muzsikája szól a lemezről. Sir George Solti annyi évtizednyi távollét után végül visszatért a Hegyvidékre. Örök álmát itt alussza a Farkasréti temetőben, ráadásul tanítványai és tisztelői gondoskodtak arról, hogy az emléke elevenen éljen. A mester nevét viseli 1998 óta az egyik legszínvonalasabb hazai zeneiskola.

Solti György pályafutásáról és életéről korábban részletesen írtunk a Hegylakó Magazinban. 
 
A nagyszerű művész öröksége

A Hegyvidéken fél évszázaddal ezelőtt kezdődött a zeneoktatás új korszaka. A Solti György Zeneiskola elődjének számító intézményében öt tanszék indult el. A gyerekek fuvolán, csellón, klarinéton, hegedűn és természetesen zongorán játszhattak. Az iskola rendkívül népszerűnek bizonyult. Alig néhány év alatt duplájára nőtt a hallgatók létszáma. Egyre több hangszeren folyt az oktatás.

A termekben és az osztályokban felcsendült a gitár, a furulya, az oboa, a fagott és a nagybőgő hangja is. A hangszeres órákra egyéni, a kötelező tárgyak oktatására pedig csoportos foglalkozások keretében kerül sor. Hála a zeneszerető diákoknak, tanároknak és szülőknek, nagyon hamar kialakult egy remek, jó hangulatú közösség.

A töretlen fejlődés és az iskola növekvő hírneve azzal a következménnyel járt, hogy nagyon hamar zsúfolásig megteltek a padok lelkes diákokkal, ezért elengedhetetlenné vált a továbblépés; az ifjú művészek 1990-ben költözhettek új otthonba. Csodálatos élményt jelentett, hogy ekkor már orgonán is játszhattak, mivel megépült az iskola saját nagy hangszere. Ez lehetővé tette, hogy a tanulók elmélyültebben foglalkozhassanak a méltóságteljes egyházi zenével is. Az iskola harmincadik születésnapján egészen különleges ajándékkal lepték meg a tanulókat és a hegyvidéki zenebarátokat. Ekkor vették fel Solti György nevét. 
 
Új otthon, nagyszerű eredmények

Az iskola 2006-ban újabb épületbe költözhetett, ahol a korábbinál több gyermek részesülhet világszínvonalú zenei képzésben. Nagy népszerűségnek örvend a kicsik Tücsökzenekara, a nagyobbak Vonószenekara, a Hegyvidéki Kamarazenekar és a Fúvószenekar is. Továbbá a diákokat kiváló fellépési lehetőségek várják az iskola önálló fuvola- és klarinétegyüttesében is.

A sikert jól mutatja, hogy a tanulók száma időnként megközelíti az ezer főt. Az alapképzés mellett az elkötelezett pedagógusi kar nagy hangsúlyt fektet a tehetséges fiatalokkal való intenzív és egyénre szabott foglalkozásra. Ennek az odaadásnak megvan a maga kézzelfogható eredménye; évről évre büszkén számolhatnak be arról, hogy végzős tanítványaikat felvették a legelőkelőbb zenei intézményekbe. Külön érdekesség, hogy sok tanár egykor maga is a Solti György Zeneiskola diákja volt.

Január 13-án közülük is sokakat láthatunk a MOM Kulturális Központ színháztermében. Vezényelnek: Bodon Ferenc, Bolla Milán, Bolyky Zoltán, Kelenhegyi Eszter, Metykó Viktória és Zulauf Emese. A Gálahangverseny remek lehetőséget nyújt a sok tehetséges fiatalnak arra, hogy megmutassa, szorgalmas munkával és nagy odaadással milyen csodálatos dolgokat tanult ötvenéves „alma matere” falai között. A nézőkre pedig egészen biztosan eleven, jókedvű zsongás, rengeteg mosoly és fiatalosan életteli zenei élmény vár.

Ajánló
Ajánló
Novemberi kavalkád

Novemberi kavalkád

Késő ősszel sem áll meg az élet a Hegyvidéken! Nézzük meg programokkal várnak minket a kerületben...

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

Csodálatos indián nyár – szeptemberi programajánló

A naptárra pillantva egyértelműnek tűnik, hogy tényleg ránk köszöntött az ősz, bár kint néha...

A Dühöngő ifjúság a Városmajori Szabadtéri Színpadon

A Dühöngő ifjúság a Városmajori Szabadtéri Színpadon

Augusztus 21-én nem mindennapi élményben lehet részük azoknak, akik beülnek a Városmajori...