Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-10-19

Tartson emoji-diétát!

Tartson emoji-diétát!

Hogyan változtatták meg az emojik a kommunikációnk módját, és milyen hatással lehet egy 5 napos emoji-elvonókúra a kommunikációs stílusunkra? 

Igazi divat lett az utóbbi években testünket tisztítókúrára küldeni. De hogyan méregtelenítjük a digitális életünket és a mindennapi kommunikációt, amely a digitális technológiának köszönhetően gyökeresen megváltozott? Rendben van, hogy szöveges üzeneteinket lépten-nyomon emojikkal színesítjük, és ez miben változtatta meg az egyszerű üzenetküldés a módját?
 
Rövidít és pontosít 

Az emojik az üzenetküldés gyorsételei. Nincs nagy tartalmuk, de csípősebbé, sósabbá vagy épp édesebbé változtatják a közösségi médián keresztüli kommunikációt egymással. Sokszor a szöveges üzenetek félreérthetők vagy esetleg többértelműek. Egyrészt mert manapság sokkal több mindent beszélünk meg egymással szöveges üzenetben, mint korábban, másrészt pedig, mert a mai felgyorsult hétköznapokban a kommunikációnak is gyorsnak és hatékonynak kell lennie, így sokkal rövidebben írunk, sokszor rövidítéseket is használva.
Az emoji szintén egy módja annak, hogy pontosítsuk üzeneteink tartalmát, vagy éppenhogy lerövidítsük azt. Egy-egy szó helyett egy vicces emoji is kifejezheti azt, amit szeretnénk, vagy amit érzünk.

Azonban ezek a kis képecskék és figurák hiába hivatottak képviselni valós érzelmeinket és mondandónkat, sokszor pont azt akadályozzák meg, amire használnánk őket: a valós, és érzelmeket kifejező kommunikációt, amely elengedhetetlen összetevője a mély és valódi emberi kapcsolatoknak. 

Ne használjuk a munkában!

Kutatások szerint az emojik tehát valóban hozzáadnak, de el is vesznek a hétköznapi kommunikációból. Egyrészt mivel ikonok, nem véletlenül nevezik őket emotikonoknak is, jelentésük univerzális, így könnyen érthetők. A Social Science Computer Review egyik 2007-es kiadásában megjelenő kutatás szerint, amelyet gimnazista diákok között végeztek, az emotikonok valóban színesebbé és könnyebben értelmezhetővé tesznek egy üzenetet, így használatukkal a szöveges üzenetekkel történő kommunikáció kényelmesebb és gyorsabb.

A Journal of Language and Social Psychology című pszichológiai magazin azonban arról számol be, hogy az emojik egyik nagy hátulütője, hogy felületesen, nem elég árnyaltan fejezzük ki velük az érzelmeinket.

Árnyalati különbségek, egyéni érzelmi színek kimaradnak az emotikonos kommunikációból, amilyen például a Facebook like-ja volt, ezért is színesítették egyéb, más érzelmeket kifejező gombokkal is. 

A cikkben szereplő másik aggasztó mellékhatás, hogy az emotikonok és emojik leszoktatnak minket, és leginkább a fiatalabb generációt az írott szó használatáról. Ha túl sokszor használjuk a vicces kis ikonokat szavak helyett, nehezebben fejezzük ki érzelmeinket szóban vagy szavakban.

A kutatás azt is kimutatta, hogy generációk és nemek közötti különbség is van, ha az emojik értelmezéséről van szó. Franklin Krohn, a State University of New York professzora szerint emojikat kifejezetten nem ajánlott küldeni az idősebb generáció számára vagy épp munkahelyi kontextusban, mert ezekben az esetekben az extra érzelmi tartalom helyett hanyagságnak, lustaságnak vagy a szakmaiság hiányának tűnhet használatuk. 

Milyen előnyökkel jár egy emoji-elvonókúra? 

Rajtakapta magát már azon, hogy egy-egy személyes beszélgetés alatt azt kívánja, bárcsak egy emojit előrántva kifejezhetné egy ikonban az érzelmeit, azok részletes leírása és taglalása helyett? Vagy gyakran esik nehezére a megfelelő hangnemet, mimikát használni, hogy mások is megértsék, pontosan mire is gondolt? Sokszor egyszerűbb lenne egy emojit imitálni arckifejezésünkkel, minthogy árnyaltan gesztikulálva fejtsük ki a véleményünket? 

Bizony, ezzel nincs egyedül. Elfoglaltak vagyunk, és általában nincs sem időnk, sem energiánk részletesen és árnyaltan elmagyarázni valamit másoknak. Sokszor használjuk az emojikat passzív-agresszív üzenetek közvetítésére is. Kapott vagy küldött már el olyan üzenetet barátjának, amelyben egy csípősebb beszólást vagy egy sértődöttségében megírt bántó üzenetet próbált egy smiley-val enyhíteni? Mennyivel hatékonyabb és emberibb lenne, ha ilyen jellegű üzeneteket személyesen vagy a szavainkat megválogatva küldenénk el egymásnak?

Ha szeretné tudni, hogy mennyire függ az emojiktól vagy miben változott a kommunikációja a használatukkal, vonja ki szöveges kommunikációjából a kis figurákat egy hétre. 

Tippek az antiemoji héthez

- Az emojik nélkül lassabb a kommunikáció, több időt kell szánnunk szavaink megválogatására. Sokszor eszünkbe juthat nélkülük, hogy egyszerűbb lenne az illetőt inkább felhívni vagy személyesen megbeszélni vele a dolgot. 

- A szöveges üzenet nem mindig a legjobb kommunikációs csatorna egyes beszélgetésekhez. Emojik nélkül erre is érzékenyebbek lehetünk, és sokkal tudatosabban kommunikálhatunk barátainkkal. 

- Ha egy hétre kivonjuk az üzeneteinkből az emojikat, akkor mindenképp szóljunk az ismerőseinknek erről. Hiszen, ha eddig macikat, léggömböket és szívecskéket küldtünk nekik, a kis figurák hiánya hidegebbé teheti az üzeneteinket, sőt azt is hihetik, hogy megsértődtünk rájuk. Ezért egy emoji-elvonó esetén mindenképp értesítsük erről környezetünket. Sőt, megkérhetjük barátainkat, hogy csinálják velünk az antiemoji-kúrát. Ez érdekes közös élmény lehet!

- Az emoji-elvonókúra alatt vezethetünk egy kommunikációs naplót is, így jobban nyomon követhetjük, hogy személy szerint nálunk melyek azok a kommunikációs csapdák, amelyekre a „kúra” után jobban oda szeretnénk figyelni.

- Az emoji-elvonókúra érdekes tapasztalat. Segítségével tudatosabbá tehető a kommunikáció, és rájöhetünk, hogy a szavaink igenis számítanak, és előnyünkre szolgál, ha időt szakítunk a beszélgetésre, ha fontos mondandónk van. Emojik nélkül kevésbé impulzívan kommunikálhatunk, amely egy jó lecke is, hiszen rájöhetünk, hogy nem minden gondolat vagy érzelem ér annyit, hogy azon nyomban megosszuk őket másokkal.

Ajánló
Ajánló
Hogy legyünk azok, akik mindig is lenni akartunk?

Hogy legyünk azok, akik mindig is lenni akartunk?

Életünk során sokan eltávolodunk a gyermekkorunkban önmagukról kialakult képtől, ám ennek nem...

Adjon 30 napot az intuícióinak!

Adjon 30 napot az intuícióinak!

A nyári szabadság alatt több szabadidőnk van, amikor magunkra is jobban odafigyelhetünk....

Védekező üzemmód? Néha kapcsolja ki!

Védekező üzemmód? Néha kapcsolja ki!

Ha azon kapja magát, hogy folyton védekezik, még a barátai megjegyzéseire is magyarázkodni kezd...