Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-12-10

A tökéletes ajándék titka

A tökéletes ajándék titka

Nincs ötlete, hogy mit ajándékozzon barátainak és szeretteinek karácsonykor? Pszichológusok megfejtették a tökéletes ajándék titkát. Tippjeinkkel idén nem lesz gond az ajándékozás! 


Közelegnek az ünnepek, és ezzel együtt az ajándékozással járó stressz. Az ajándékozás szokása már évszázadok óta jellemző, és nem csak karácsonykor, hiszen így törődésünket, vonzalmunkat fejezzük ki a másik iránt, és ugyanakkor erősítjük vele emberi kapcsolatainkat is. De akkor hogyan lehet, hogy manapság ajándékot adni ilyen nagy stresszt okoz?
 
Megfelelő stratégiával és tippjeink segítségével idén olyan ajándékot adhat át szeretteinek, amelyeket nem csak kapni, de adni is öröm lesz. 
 
Találjuk meg a választ!

Az ajándékvásárlás valójában egy találós kérdés, amelyre meg kell találnunk a választ. Ha a tökéletes ajándékot szeretnék adni, gyakorlatilag meg kell tanulnunk a másik gondolataiban olvasni. De hogyan is ajándékozunk? Milyen stratégia áll egy átlagos ajándék mögött? 

Elizabeth Dunn pszichológus, a Joy boldogságot segítő mobilalkalmazás tudományos tanácsadója szerint a legtöbben az alapján választanak ajándékot a másiknak, hogy ők maguk mennyire örülnének neki. Azonban ennél kicsit többet kell tennünk ahhoz, hogy valóban örömet tudjunk szerezni az ajándékozottnak: meg kell próbálnunk beleképzelni magunkat a helyzetébe. Sokszor nehezünkre esik a világot egy másik oldalról szemlélni, pedig az ajándékozás sikerességéhez ez elkerülhetetlen. 
 
Az ajándékkal üzenünk is

Dunn szerint az ajándékozás másik csapdája, hogy míg az, aki ajándékoz, igyekszik egyfajta gondolatbeli üzenetet közvetíteni ajándékával, addig az ajándékozott csak magát az ajándékot látja, és sokszor vagy észre sem veszi, vagy nem érti az ajándék mögött rejlő gondolatokat.
Mindezt még nehezíti az a társadalmi elgondolás, amit mi, magyarok egy egyszerű mondással így fejezünk ki: „Ajándék lónak ne nézd a fogát“. Tehát ha ajándékot kapunk, még véletlenül sem mutatjuk ki csalódottságunkat, ha esetleg nem tetszik, amit kaptunk. Hiszen az nem udvarias: hálásnak kell lennünk minden ajándékért.

Így viszont az, aki rosszul választ, sosem fogja megtudni, hogy fejlődnie kéne abban. Talán még magabiztosabb is lesz a pozitív visszajelzéstől. Ezért fordulhat elő, hogy egy sikertelen ajándékot, amelynek nem igazán örültünk, ugyanúgy ajándékba kapunk a következő karácsonykor is. Az ajándékozó könnyen gondolhatja, hogy ami egyszer bevált, azt érdemes megismételni. 

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a következő alkalommal, amikor nem örülünk valaminek, rögtön a másik fejéhez kell vágni. „Munkatársak például sokszor ajándékoznak olyat egymásnak, aminek a másik semmi hasznát sem veszi - mondja Dunn. Ennek a gesztusnak mégis csapatépítő és szociális jelentősége van.“
 
De hogyan tegyük?

Jó hír, hogy ez a készség is éppúgy fejleszthető, mint a többi. Először is ne legyünk túl szigorúak magunkkal szemben, amikor az ajándék kiválasztásáról van szó. Az, hogy fogalmunk sincs, minek örülne a másik, nem jelenti azt, hogy nem szeretjük eléggé, vagy nem fontos a számunkra.

Kérjünk nyugodtan segítséget az ajándék kitalálásában és kiválasztásában. Megkérdezhetjük például a közös barátokat vagy az ajándékozott személy rokonait, családtagjait. Lehet, hogy nekik több ötletük van, vagy többet tudnak arról, akit szívesen meglepnénk.

Olyan ismerősöket is kikérdezhetünk, akiknek hasonló a személyisége, ízlése vagy érdeklődési köre az ajándékozott személyéhez. Nyugodtan kérdezzük meg tőlük, hogy őket mi tenné boldoggá, mert lehet, hogy az ajándékozott barát éppen úgy örül majd annak.

A másik titka a sikeres ajándékozásnak, ha valóban odafigyelünk arra, hogy mit akar a másik. Akár évközben egy elejtett megjegyzés is segíthet. De nyugodtan meg is kérdezhetjük az ajándékozott személyt, vagy megkérhetjük, hogy állítson össze egy listát azokról a dolgokról, amelyekre vágyik.

Még egy biztos tipp a pszichológusok szerint, aminek mindenki örül: az idő.

Ha van egy olyan barátunk, akinek sosincs ideje magára, ajándékozzunk neki egy wellness hétvégét, vagy egy masszázst, de fizethetünk neki egy estére egy bébiszittert, és elvihetjük moziba is. A CINEMA MOM moziban például nyugodt környezetben és óriás fotelekben kapcsolódhatunk ki filmnézés közben.

De akár felajánlhatjuk, hogy vigyázunk a gyerekekre, amíg barátnőnk elmegy a párjával arra a koncertre, amihez a jegyet tőlünk kapta. „Sokszor nem gondoljuk, hogy egy ilyen gesztus felér egy maradandó vagy drága ajándékkal, pedig ez sokkal nagyobb örömet szerezhet, mint egy rosszul megválasztott tárgy“ - mondja Dunn.

A másik ajándék, amivel mindig sikert arathatunk a pszichológia szerint, az az élmény. „Mégpedig azért, mert számos kutatás bebizonyította, hogy az élmények nagyobb és maradandóbb örömet szereznek, mint a tárgyak” - mondja a pszichológus. 

Ha élményt kapunk ajándékba, az öröm és az ajándékkal járó izgalom megsokszorozódik.

Egyrészt akkor is örülünk, amikor megkapjuk az ajándékot, másrészt a várakozás öröme is köthető ehhez az ajándéktípushoz, hiszen izgalommal tölt el minket, ha arra gondolunk, ami majd az eseményen vár ránk. Az öröm akkor sem szűnik meg, ha már átéltük az élményt. Szép emlék lehet belőle, és gazdagodunk általa. A torontói egyetem pszichológia kara azt is bebizonyította, hogy élményt ajándékozni sokkal jobban erősíti a szociális kapcsolatokat és a barátságot, mint egy tárgyi ajándék.

Akár közös programot is kitalálhatunk, amit az ajándékozottal élünk át. Ha például tudjuk, mik a hobbijai szerettünknek, akkor ajándékozhatunk neki akár egy főzőkurzust vagy egy rajztanfolyamot. A Hegyvidéki Kulturális Szalonban például december 21-én, pénteken 13.15-kor Kortárs alkotó műhelybe várják az érdeklődőket, ahol felszabadultan kézműveskedhetnek, és élvezhetik az alkotás örömét.

Ajánló
Ajánló
Hogy legyünk azok, akik mindig is lenni akartunk?

Hogy legyünk azok, akik mindig is lenni akartunk?

Életünk során sokan eltávolodunk a gyermekkorunkban önmagukról kialakult képtől, ám ennek nem...

Adjon 30 napot az intuícióinak!

Adjon 30 napot az intuícióinak!

A nyári szabadság alatt több szabadidőnk van, amikor magunkra is jobban odafigyelhetünk....

Védekező üzemmód? Néha kapcsolja ki!

Védekező üzemmód? Néha kapcsolja ki!

Ha azon kapja magát, hogy folyton védekezik, még a barátai megjegyzéseire is magyarázkodni kezd...