Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-05-15

Kapcsolja ki magát!

Kapcsolja ki magát!

Nem véletlen, hogy rengeteget hallani a meditáció, valamint a relaxáció jótékony hatásairól, hiszen ezekkel a módszerekkel villámgyorsan kikapcsolódhatunk és feltöltődhetünk. Sokan mégsem mernek belevágni, mert nem tudják, hogyan fogjanak hozzá - mi megmutatjuk! 

A meditáció szó hallatán sokan megrettennek, mert lelki szemeik előtt a napokig egyhelyben üldögélő buddhista szerzetesek képe jelenik meg, akik akár egész életükben a megvilágosodásra várnak. A keleti filozófia inspirálta lelki gyakorlatnak természetesen ez is lehet a célja, de ezen túl a rendszeresen végzett meditációnak és a relaxációs technikáknak számos olyan pozitív hatásuk is van, amelyek nagyszerűen támogatják a hétköznapjainkat. Kevesen tudják, de a meditatív tevékenységeknek egyébként európai gyökere is van – nem szoktuk ugyan meditációnak nevezni őket, de technikájukat és hatásukat tekintve azonban bizony nagyon hasonló dolgok. 

Csak egyszerűen!

A mantrázás például párhuzamba állítható a keresztény és zsidó vallás imáival, illetve a rózsafüzér morzsolás közben elmondott könyörgésekkel, vagy a félhangosan olvasott bibliai szövegek ismételgetésével, a hétköznapi tevékenységek közül pedig a kukoricamorzsolás, a hímzés, a kötés, a horgolás vagy a gyöngyfűzés szintén a meditatív tevékenységek közé tartoznak. Nem kell tehát túlgondolni a dolgot, minél kevesebb elvárással fogjunk hozzá!

Először érdemes relaxációs technikák elsajátításával kezdeni a gyakorlást, a nyugati kultúrában ugyanis ez a meditáció előszobája. A relaxáció során a test ellazítására törekszünk, amelyet koncentrációs és fókuszáló gyakorlatokkal, általában fekvő helyzetben végzünk, tehát nem direkt az agyat stimuláljuk, hanem az ellazított izomzatból kapott jelekre reagálva nyugszik le az elménk.

A legegyszerűbb gyakorlathoz feküdjünk hanyatt, és csukott szemmel, a lábujjainktól kezdjük el lassan, egyenként megfeszíteni, majd ellazítani az izmainkat, egészen a fejtetőig haladva – mire a gyakorlat végére érünk, máris sokkal ellazultabbak leszünk.

Így is, úgy is

Célszerű az első pár hétben a relaxációt gyakorolni, és csak akkor lépjünk tovább, ha az ellazult állapotban már legalább tíz-tizenöt percet el tudunk tölteni csendben. A türelem elengedhetetlen kellékünk lesz, pár nap alatt ugyanis semmilyen technikával nem fogjuk tudni eltüntetni az életünkben felgyűlt összes stresszt és feszültséget, de rendszeres gyakorlással valóban tartós változások következhetnek be.

Először is tudatosítsuk magunkban, hogy meditálni mindenki képes, de nem biztos, hogy azonnal ráakadunk a számunkra legmegfelelőbb technikára. Kezdetben jó, ha mozgás közben tapasztaljuk meg a meditatív állapotot, amihez remek választás egy vezetett csikung vagy tajcsi óra, már csak azért is, mert az oktató iránymutatása alapján sokkal könnyebb lesz a figyelmünk koncentrálása. 

Szintén dinamikus technika a népszerű sétáló meditáció - a legtöbb, relaxációs céllal végzett meditációs gyakorlat lényege az, hogy a figyelmet egy dologra irányítsuk, így gondolataink nem tudnak össze-vissza csapongani, ezért az elménk pihenőhöz jut.

Így történik ez séta közben is: fókuszáljunk például arra az érzésre, ahogyan a talpunk gördül a talajon, a sarkunk a földbe nyomódik, a lábujjaink szétterülnek, és így tovább. Ha megteszünk így néhány kört a parkban, például ebédszünetben, máris friss elmével folytathatjuk a napot. 

Ha pedig ezek a gyakorlatok már nagyon mennek, akkor jöhet a klasszikus, ülő helyzetben végzett meditáció. A megfelelő testhelyzet felvétele nagyon fontos, földön vagy széken ülve is ügyeljünk, hogy mindig egyenes legyen a gerincünk. A két tenyerünket lazán egymásba téve engedjük az ölünkbe, vagy tegyük a két térdünkre, nincs szükség különleges kéztartásra.

Ezután nincs más teendőnk, mint kiválasztani egy dolgot, és arra koncentrálni: figyeljük például a légzésünket, ahogy a mellkasunk felemelkedik, majd visszahúzódik, de mantrázhatunk is csendesen egy egyszerű, pozitív mondatot. Minél rendszeresebben gyakorlunk, annál kevesebb ilyen kis segítségre lesz szükségünk, egy idő után pedig már anélkül képesek leszünk ellazulni, hogy bármire koncentrálnánk. 

Gyakorlat teszi…

Fontos azonban tudni, ha azt szeretnénk, hogy meditációs gyakorlásaink jótékony hatása hosszútávon kitartson, akkor meg kell találnunk a helyüket a mindennapi életünkben. Az alkalmankénti lazításnál jóval többet ér, ha naponta tizenöt percet rá tudunk szánni a gyakorlásra – persze nem baj, ha egy-egy nap kimarad, de a stresszmentes hétköznapokhoz bizony a rendszeres meditáción, relaxáción keresztül vezet az út.

Nem kell sokáig várni, már néhány hét után érezni fogjuk az egész szervezetre gyakorolt pozitív hatást: testünk lecsendesedik, javul a koncentrációnk, nő a légzésünk hatékonysága és oxigénellátottságunk, csökken a stresszhormonok mértéke, és nő az antistresszhormon szintje. Azt is tapasztalhatjuk, hogy a gondolataink egyre pozitívabbá válnak, vagy a korábban terhelő „agyalás” egyszerűen megszűnik.

A gyakorláshoz mobilkészülékeinket is igénybe vehetjük – inkább kiegészítésként, mint helyettesítőként -, hiszen remek applikációk léteznek, amelyek mind az ellazulást segítik: a Calm, Pause, Headspace, Breath nevű alkalmazások mind jó választások lehetnek, és akár útközben vagy reggel a villamoson is bevethetjük őket.

Ajánló
Ajánló
Imposztor-szindróma - Ha úgy érzi, nem elég jó

Imposztor-szindróma - Ha úgy érzi, nem elég jó

"Nem vagyok elég jó!" - ismerős ez az önkorlátozó mondat? Korunk egyik legelterjedtebb...

Hogy legyünk azok, akik mindig is lenni akartunk?

Hogy legyünk azok, akik mindig is lenni akartunk?

Életünk során sokan eltávolodunk a gyermekkorunkban önmagukról kialakult képtől, ám...

Adjon 30 napot az intuícióinak!

Adjon 30 napot az intuícióinak!

A nyári szabadság alatt több szabadidőnk van, amikor magunkra is jobban odafigyelhetünk....