Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-02-16

Okosenergia otthon is

Okosenergia otthon is

A fejlett ipari országokban – mindenek előtt azokban a térségekben, ahol fontos, sőt központi kérdés az élővilág megóvása – manapság egyre nehezebb hagyományos házakat, lakásokat értékesíteni. A kicsit leereszkedően „butaházaknak” nevezett épületek iránt csökken a kereslet, mert az emberek mind nagyobb része akar környezetkímélő, okos otthonban élni.

Okos otthonnak az olyan házakat vagy lakásokat tekinthetjük, melyeket hálózatban együttműködő, korszerű berendezésekkel szereltek fel. Ezek ellenőrzik, szabályozzák és optimalizálják az energiafogyasztást, a hőmérsékletet, a világítást, a különféle gépeket, de például a biztonsági és a riasztó rendszereket is. A használatukhoz nincs szükség mérnöki végzettségre, sőt drága számítógépekre sem! Megszokott okostelefonunk, tabletünk, a saját számítógépünk kiválóan alkalmas a lakás irányítására is. Ez a trend hazánkban is gyorsan terjed. A mai harmincasok, negyvenesek vásárolnak előszeretettel korszerű megoldásokat, alkalmazásokat, háztartási gépeket.

Segít a technika

Az elektromos berendezésekkel felszerelt háztartás energiaellátása meglepően egyszerű. Az okosberendezések ugyanis a kezünk alá dolgoznak. Eleve kevés energiát fogyasztanak, és tevékenységüket optimális módon végzik. Az okoshűtőszekrény éppen annyi áramot fogyaszt, amennyire szüksége van. Házunk figyel ránk, ismeri a szokásainkat.  Ha kimegyünk a szobából, leoltja mögöttünk az energiatakarékos világítást. A központi egység tudja, mikor érünk haza munka után, csak akkor veszi fel a fűtést, amikor arra szükség van. Nem kattog őrülten a villanyóra, a gázmérő, takarékosan és környezettudatos módon élhetünk.


Kis lépés, vagy nagy ugrás?

Otthonunkat apró lépésekkel, vagy éppen egy nagy lélegzetet véve, egy radikális korszerűsítéssel is okosabbá tehetjük. A kis lépések nem kerülnek sokba; megvesszük az okos villanykörtéket, felrakatjuk a hő- és a fényszabályzókat, csak környezetkímélő, kis fogyasztású háztartási gépeket veszünk, amikor erre amúgy is szükség van. Mindezek a beruházások gyorsan megtérülnek. Kipróbálhatjuk, milyen napelemekkel vagy éppen szélkerekekkel lehet fedezni otthonunk energiaszükségletét. Ha tetszenek a tapasztaltak, akkor fokozatosan átállhatunk az ilyen zöld energiára.


Egy nagyobb beruházás esetén érdemes kikérni a szakemberek tanácsát. Ma már számos épületautomatizálással foglalkozó cég verseng a megbízásunkért. Rövid idő alatt javaslatokkal állnak elő, költségvetést állítanak össze, amiből a lehető legkedvezőbb és nekünk leginkább megfelelő megoldást választhatjuk ki.

Érdemes átgondolni a dolgot. Egy zöld energiával ellátott, okos otthonban ugyanis könnyebb a nyugodt, komfortos, tudatos életvitel.

Kapcsolódó HEGYVIDÉK kártyás ajánlatok:
https://hegyvidekkartya.hu/elfogadohely/besz-epito-wattcity/

Ajánló
Ajánló
Érdekes állatok, izgalmas kalandok – programok a holnap ifjú környezetvédői számára

Érdekes állatok, izgalmas kalandok – programok a holnap ifjú környezetvédői számára

Napjainkban mind nyilvánvalóbbá válik, hogy mennyire fontos az anyatermészet megóvása. Ez...

Érdemes figyelni – Válogassunk az igazi zöldboltok kínálatából! Második rész

Érdemes figyelni – Válogassunk az igazi zöldboltok kínálatából! Második rész

Hazánkban egyre több családban figyelnek oda arra, hogy csakis egészséges ételek...

Menjünk biztosra – Miről ismerjük fel az igazi zöldboltokat?

Menjünk biztosra – Miről ismerjük fel az igazi zöldboltokat?

Az elmúlt hetek során nem igazán akadt olyan budapesti, aki ne érezte volna a saját bőrén...