Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-08-06

Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Égi ajándékunk – ne hagyjuk elveszni az esővizet!

Napjainkban egyre kiszámíthatatlanabb az időjárás, éppen ezért megnyugtató érzés lehet, ha ennek ellenére tudunk valamit tenni a természet egyensúlyának megóvása érdekében. Az esővíz begyűjtése és hasznosítása nem csupán a pénztárcánkat kíméli, de lehetővé teszi, hogy a kertünk vagy a szobanövényeink akkor is zölden pompázzanak, ha átmeneti forróság vagy aszályos időjárás lenne.


Negyven évvel ezelőtt, 1983 júliusában nem lehetett úgy végigsétálni a Balaton partján, hogy a táskarádiókból ne zengett volna egy amerikai együttes, a Toto leghíresebb száma, az Africa. A slágerben az esők megáldásáról énekeltek.

Az akkor balatoni nyaralók nem sejthették, hogy mostanra mennyire átalakul földrészünk és közvetlen környezetünk időjárása, sőt, az éghajlata is. Régen még nyár volt a nyár, tél volt a tél és az őszt meg a tavaszt is meg lehetett különböztetni a többi évszaktól.

Ma viszont az évszakok között nincs valódi átmenet, és egy héten belül négy-öt időjárási front is végigvágtázik a Kárpát-medencén. Ez a kiszámíthatatlan időjárás nem csupán a frontokra érzékenyek számára probléma, de igencsak megnehezíti azok dolgát is, akik szeretnének ápolt kertet kialakítani a házuk körül. Szerencsére a természet nemcsak elvesz tőlünk, de ad is. Erre jó példa a forró nyári hónapok során kincset érő eső.
 
Védekezzünk okosan

Az elmúlt hónapok során a csapadékban gazdag napokat meleg, a gyepet, a növényeket kiszárító hőség váltja fel. Az előző nyarak során megtapasztalhattuk, hogy ez mára hosszútávú tendencia lett, és egyre többször szembesülünk az aszállyal.

Kerületünk erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy az itt élők ellensúlyozni tudják a szélsőséges időjárás hatásait. Erre az esővíz hasznosítása a legjobb példa. Több oka van annak, hogy miért érdemes tennünk azért, hogy egyre inkább az esővíz segítségével oldjuk meg kertünk vagy szobanövényeink öntözését.

Ma már a világ legfejlettebb országaiban ugyanúgy ösztönzik az esővíz felhasználását, mint azokon a tájakon, ahol az egyszerű földműveseknek és állattenyésztőknek e természetes folyadékforráson kívül nincs is más lehetőségük. Európában egyre komolyabb gondot okoz a lakosság ellátása ivóvízzel.

Egy átlagos háztartásban fejenként százhatvan liter vizet is felhasználunk minden nap. A főzéshez és a mosogatáshoz ivóvízre van szükség, ám a WC öblítéséhez és a kert öntözéséhez használhatunk esővizet. Az átállás kevés erőfeszítést és anyagi befektetést igényel. Az a pénz, amiből tartályt, tárolóedényt vagy hordót veszünk, gyorsan megtérül, mivel ezek segítségével jóval kevesebb drága csapvizet kell felhasználnunk.
 
Az esővíz felhasználásának előnyei

Ha nem hagyjuk pocsékba menni az égi áldást, azzal a háztartásunk, de a városunk, sőt az egész ország érdekeit szolgáljuk. Egyre több településen állítják elő az ivóvizet a talaj vízkincséből. Ez utóbbi azonban egyre erősebben szennyezett, mivel bemocskolják a felszín alá kerülő növényvédő szerek, műtrágyák és az ipar hulladéka. Az esővíz többnyire lényegesen tisztább a talajvíznél.

Őseink nem véletlenül használtak esővizet a tisztálkodásra, a mosakodásra, ugyanis sokkal lágyabb, mint a csapvíz. Kevesebb mosószert kell beletennünk ahhoz, hogy tiszta legyen a ruha, és az esővízben megmosott hosszú haj is sokkal szebben csillog.

A pénztárcánkat pedig nem csupán azzal kíméljük, hogy kevesebb vízdíjat fizetünk és a csatornaköltségünk is csökken, de az esővíz az egyik legenergiatakarékosabb vízfajta. Hazánk így rengeteg energiát takaríthat meg, mivel az esővizet nem kell csővezetékekben szivattyúzni, és kihagyható a magas energiaigényű víztisztítás, illetve előkészítés. Miközben tehermentesítjük magunk körül a természetet, gyakorlatilag ingyen jutunk vízhez.
 
Mire használjuk?

A tartályokban, hordókban vagy medencékben összegyűjtött csapadékvíz felhasználásának legkézenfekvőbb módja a növények öntözése. A kertünknek nyáron, aszály idején különösen nagy a folyadékigénye. Korábban komoly fejtörést okozhatott, hogyan tároljuk hosszútávon az égből hullott vizet. Az elmúlt időszak időjárási szeszélye miatt gyakran nincs is szükség hetekig tárolni a vizet.

Még a hagyományosan nem annyira forró júniusban is előfordul, hogy az öt-hat napon át tartó folyamatos esőzéseket átmeneti forró időszakok követték. Ezek miatt sokszor egy hétig sem kellett tárolni az esővizet, mert azonnal felhasználva meg tudtuk menteni vele a virágainkat, a haszonnövényeinket, a fáinkat, a fűszeres kertünket vagy a gyepet a kiszáradástól.

Ha úgy dönt, hogy ezen a nyáron belevág az esővíz gyűjtésébe, érdemes szétnézni az interneten, ahol sok hasznos oldal segít eldönteni, hogy milyen tartályt vagy hordót érdemes beszereznünk. A hazai szakemberek szívesen adnak jó tanácsot, felvilágosítást, csakúgy, mint a kerületünkben működő Zöld Iroda hozzáértő munkatársai. Velük itt léphet kapcsolatba:
 
1126 Budapest, Kiss János altábornagy u. 43–45., földszint
Tel.: +36 70 938 8474
+36 1 224 5900/ 5907 mellék
E-mail: zoldpont@hegyvidek.hu

Ajánló
Ajánló
A Böszi kert nem „boszi kert” – közösségi élmény a Hegyvidéken

A Böszi kert nem „boszi kert” – közösségi élmény a Hegyvidéken

Érdemes elsétálni a Böszörményi útra, és megnézni kerületünk első közösségi zöldterületét, a...

Komposztálás kisokos

Komposztálás kisokos

Sokszor hallhatjuk azt a kifogást a környezetszennyezés kapcsán: ugyan mit számít ez a kevés kis...

Nyári kerti tennivalók – hasznos tanácsok mindenkinek

Nyári kerti tennivalók – hasznos tanácsok mindenkinek

Kerületünk a főváros egyik legzöldebb, parkokkal, erdőkkel és kertekkel teli része. Mindenki azt...