Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2018-11-07

A „dress code”, és ami mögötte van

A „dress code”, és ami mögötte van

A megfelelő munkahelyi öltözet gyakran kritikus pontja a ruhatárnak. Miért kell bizonyos szabályokat betartanunk, és hogyan tehetjük ezt az egyediségünk sérülése nélkül? Erre ad választ Benedek Krisztina személyi stylist, szín és stílustanácsadó. 

Szómagyarázat:
 
Dress code Kötelező ruházat, céges környezetben elsődleges célja, hogy a vállalat imázsát tovább erősítse.
Casual Friday Könnyedebb pénteki öltözet. Általában sötétkék, klasszikus farmernadrág, kizárólag elegánsabb, irodai megjelenésre alkalmas formációban és kiegészítőkkel. 
Formal business Üzleti megjelenés, ami főként a banki, pénzügyi, jogi, állami cégeknél, diplomáciai testületeknél a legkötöttebb. Szabályai kötelezők, a lehetőségek nemcsak fazonok, hanem színek terén is korlátozottak. 
Business casual Ebben a ruhatárban lazább darabok is megtalálhatók, és több színt lehet használni, mégis elegáns, munkahelyi az öltözék. 
Smart casual Ez még mindig elegáns, hétköznapi viseletet jelent. Elegánsabb (nem szakadt) farmer, zakó, blézer, blúz, póló megjelenik, de soha sem sportos az öltözet.
 
Dress code
 
Az, hogy mit enged meg, és mit tilt a dress code, függ a cég profiljától, attól, hogy milyen szektorban tevékenykedik, és ott milyen szabályok vannak érvényben. Befolyásolja az is, hogy az adott munkakörben dolgozó mit képvisel, kikkel tárgyal, vagy éppen milyen ügyfélkapcsolatot bonyolít.

A dress code szabályain belül, bár munkahelyenként eltérő mértékben, van azért mozgástér, amivel az egyéniség is szerephez juthat. 

Az irodában a cégünket képviseljük, a céget szeretnénk „eladni”. Mi az az öltözet, ami ezt támogatja? A legszerencsésebb az, ha a vállalatnál le vannak fektetve a dress code szabályai. Akkor senki sem hibázhat, teljesen nyilvánvaló, mihez kell igazodni a különböző munkakörökben. Ezek ugyanis egy cégen belül is változhatnak.  

Szektorok és elvárások

Egyrészt a vállalat profilja és a státuszhierarchiában betöltött helye meghatározó az öltözködés szempontjából is. Másrészt különbséget kell tenni, ha egy hivatalos tárgyalásról, egy munkaebédről, egy céges utazásról vagy éppen Casual fridayről van szó, amikor nincs ügyfélforgalom vagy tárgyalások. Teljesen más az elvárás a bankszektorban dolgozó középvezetők számára (Formal Business), vagy ha hasonló munkakörről van szó, de egy innovatív, kreatív cégnél (Business Casual). 

A közép-és kisvállalkozásoknál dolgozók ennél lazább, a Smart Casual szabályait alkalmazva választhatják meg ruhatárukat. A szabályok egyaránt érvényesek a fiatalabb és az idősebb korosztályra is. Dress code tekintetében nincs különbség ebben akkor sem, ha egyébként a hétköznapi életben a fiatalabb generációk számára megengedőbb a közízlés.  


A megjelenés nem csak a ruházatot jelenti!
 
A smink és a frizura is szerves része az ápolt, stílusos külsőnek. A sminkünk az irodában mindig legyen visszafogott, alkalomhoz és a ruhánkhoz illő. Smink nélkül befejezetlen az outfit, az eltúlzott smink viszont közönséges, és belső bizonytalanságot tükröz.  

Azt, hogy milyen legyen a frizuránk, elsősorban az arcformánk és az alkatunk, illetve a hajminőségünk határozza meg. Törekedjünk a gondozott, ápolt haj elérésére. Kerüljük a színes, vagy nagyon feltűnő színű, természetellenesen ható hajfestékeket, ezek komolytalan hatást keltenek. Ugyanez vonatkozik az extrém hajfazonokra is.

Az uraknak a mostanában trendi szakállfazonok megfelelő ápoltságáról kell gondoskodniuk. A bozontos, rendezetlen szakáll öregít, és jelentősen levon a sármból, amit esetleg az öltözködéssel szeretnénk elérni, és ápolatlan hatást kelt. Számos szakállápoló termék áll már rendelkezésre, ami puhítja, fényessé teszi a szőrzetet. 

Hogyan lehet eligazodni, és olyan ruhatárat kialakítani, ami minden szempontnak megfelel?

Először is hasznos tájékozódni a cégnél ahol dolgozunk, milyen dress code van érvényben. Másrészt úgynevezett kapszula gardrób létrehozásával kevesebb, egymással jól kombinálható darabokkal is változatosan, és mindig csinosan öltözködhetünk.

Vagyis színben és fazonban olyan ruhákat vásároljunk, melyek mind egymással, mind a ruhatárunkban már meglévő darabokkal harmonizálnak. Így sokkal több lehetőséget tudunk összeállítani néhány ruhadarabból.

Válasszunk klasszikus fazonokat, amik soha nem mennek ki a divatból, és ezeket kombináljuk hangsúlyosabb, trendibb kiegészítőkkel, ékszerekkel, táskákkal, cipőkkel. Így a dress code-nak is megfelelve mégis egyedi, személyiségünket is kifejező szetteket állíthatunk össze, a legváltozatosabb módon. A szexisebb, lazább, vagy éppen sportosabb darabokat tegyük egy másik kapszulába, és hordjuk őket szabadidős programjainkhoz.

Ajánló
Ajánló
Karácsonyi csokibonbon készítő foglalkozás

Karácsonyi csokibonbon készítő foglalkozás

Akik ismernek, azok tudják, hogy a kávé mellett a csokoládé is a nagy kedvenceim közé tartozik,...

A legjobb karácsonyi ajándék kultúrakedvelőknek!

A legjobb karácsonyi ajándék kultúrakedvelőknek!

Én már megnéztem a jövő nyári műsorokat, és azt kell, hogy mondjam, sok olyan program lesz a...

Párhuzamosok a Várkert Bazárban

Párhuzamosok a Várkert Bazárban

Tavaly csatlakozott Hegyvidék kártya elfogadóhelyeinkhez a Várkert Bazár, amely az állandó...