Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-08-18

Üdítő gyümölcs a nyári melegben: a fekete szeder

Üdítő gyümölcs a nyári melegben: a fekete szeder

A szeder fanyar és édeskés ízének elegye nagyon jólesik a kánikulában, a belőle készült szörpök, sütemények és más finomságok pedig az egészségünkre is jó hatással vannak.


Akik sokat kirándulnak, úgy ismerik, mint szúrós növényt, amely nyáron a mezőkön nyújtogatja kellemetlen karcolásokat okozó indáit, és amelynek apró, fekete bogyói édes-savanykás ízükkel felüdítik az augusztusi forróságban az erdőt járókat.

A kertekbe régebben csak néhány helyen fogadták be a már nemesített, nagyobb gyümölcsöt termő, tüskés fajtáit, de főként nem gyümölcsterméséért becsülték, hanem azért, mert áthatolhatatlan élő sövényt lehetett belőle nevelni. Azóta sikerült előállítani a tüskementes szedret, ami nagymértékben elterjedt, és ma többet termelnek belőle, mint a málnából.
 
Együk-igyuk, mert egészséges!

A szedernek magas a C-vitamin- és a flavonoid-tartalma, így természetes immunerősítő és akadályozza az olyan betegségek kialakulását, mint az influenza, a köhögés, a megfázás. A benne lévő ásványi anyagok segítenek a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben. A szederben rezveratrol is található, egy olyan erős fitovegyület, amely a kutatók szerint megakadályozza a rák kialakulását. Magas az antioxidánsszintje, így visszaszorítja a káros sejtek és a tumorok növekedését.

A szeder fogyasztása jótékony hatással van a szívre. Erősíti az idegrendszert és csökkenti a koleszterinszintet, így véd a vérrögök kialakulása ellen, továbbá hatékonyan megelőzhető vele a szívroham és az agyvérzés. Rendszeres fogyasztása serkenti az emésztőrendszer működését és növeli az étvágyat.
 
Szedres-joghurtos pohárkrém

Hozzávalók:
Az alaphoz: 10 dkg teljes kiőrlésű keksz, 5 dkg zabkeksz, 2 tk. vaníliás cukor, 1 csipet só, 8 dkg kókuszvaj
A krémhez: 35 dkg szeder (+a díszítéshez), 5 dkg áfonya, 8 dkg cukor, 1 ek. citromlé, 1 csomag zselatinlap, 20 dkg krémsajt, 20 dkg görög joghurt, 2 tk. porcukor, 20 dkg tejszín
 
Elkészítés:
1. A kekszeket porrá zúzzuk. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a sót és az olvasztott kókuszvajat, majd poharakba nyomkodjuk és 1 órára a hűtőbe tesszük. 
2. A gyümölcsöket felforraljuk a cukorral és a citromlével, szitán áttörjük, aztán feloldjuk benne a zselatint. Belekeverjük a krémsajtba, majd hozzáadjuk a görög joghurtot. 30 percre a hűtőbe tesszük, utána laza mozdulatokkal hozzáforgatjuk a porcukorral habbá vert tejszínt. 
3. Poharakba adagoljuk, és szederszemekkel tálaljuk.
 
Csokis-szedres muffin
 
Hozzávalók:
30 dkg szeder, 12,5 dkg vaj, 10 dkg kristálycukor, 1 tk. rumaroma, 3 tojás, 12,5 dkg liszt, 2 ek. kakaópor, 2 tk. sütőpor, 10 dkg darált mogyoró, 1 dl tej, 5 dkg étcsokoládé, só
 
Elkészítés:
1. Habosra keverjük a vajat a cukorral, egy csipet sóval és az aromával. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Ezután hozzászitáljuk a lisztet, a kakaót és a sütőport. Végül a masszába dolgozzuk a mogyorót, a tejet, a felaprított csokit és a szeder kétharmad részét. 
2. Szétosztjuk a tésztamasszát egy 12 darabos muffintepsi papírkapszlikkal bélelt mélyedéseibe. Ezután a muffinokat 175 fokos sütőben 25 percig sütjük. 
3. Kivesszük, kissé hűlni hagyjuk, majd kivesszük mindet a formából. A félretett, friss szederszemekkel díszítve tálaljuk. 
 
Ha megkívánjuk a szedret, de nincs kedvünk pepecselni vele a konyhában, térjünk be a Hegyvidék kártya elfogadóhely cukrászdák valamelyikébe, ahol fagyit vagy süteményt is kóstolhatunk ebből a hűsítő nyári bogyósgyümölcsből.

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...