Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-08-25

Halpéntek – augusztus

Halpéntek – augusztus

A dietetikusok legalább heti egy alkalommal javasolják halfélék fogyasztását, így a magyar átlag, amelynek a jelentős része a karácsonyi hagyományos menüsor miatt az ünnepi időszakra korlátozódik, messze elmarad ettől. A havonta közzétett halas receptekkel szeretnénk segítséget nyújtani azoknak, akik ezen változtatnának.


A halhús nagy víztartalmú, könnyen emészthető, és alacsony zsírtartalmának köszönhetően a kalóriatartalma is kevesebb, mint a húsféléké, és az izomépítéshez, valamint az immunrendszer működéséhez szükséges jó minőségű fehérjét tartalmaz.

A nyár utolsó hónapjában használjuk ki a még frissen kapható hazai zöldségek kínálta lehetőségeket. A Nekedterem választékában egyenként is összeválogathatjuk a szezonális, hazai termelőktől származó zöldségeket, gyümölcsöket, de lehetőségünk van arra, hogy már összekészített csomagban vegyük meg az alapanyagokat például egy jó lecsó elkészítéséhez. 

Mivel a lecsó az egyik legkedveltebb nyári ételünk, most mi is egy paradicsomos-paprikás, zöldséges, könnyen elkészíthető halas egytálétel receptjét mutatjuk be, ami mellett nem kell sokáig ácsorogni a konyhában.

Zöldséges nyári rakottponty

Hozzávalók:
80 dkg pontyfilé
2 fej vöröshagyma
1 sárgarépa
1 petrezselyem
20 dkg paradicsom
2 paprika
2 ek. olaj
1 ek. pirospaprika
só, bors
2 dl tejföl

Elkészítés:
1. A pontyfiléket megmossuk, szárazra töröljük, beirdaljuk, besózzuk. 
2. A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát apróra, a répát és a petrezselyemgyökeret julienne-re (gyufaszál nagyságú csíkok), a paradicsomot, a paprikát pedig nagyobb, körülbelül egyforma darabokra vágjuk.
3. Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, és üvegesre pirítjuk rajta a hagymát. 
4. Megszórjuk a pirospaprikával, összekeverjük a julienne-re vágott zöldséggel, majd fedő alatt 10-15 perc alatt puhára pároljuk. 
5. Az elkészült zöldséget egy tűzálló tál aljára terítjük, aztán először ráhelyezzük a halfiléket, majd a feldarabolt paprikát, paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk a tejföllel. 
6. Betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. 
7. Köretnek párolt rizst adhatunk hozzá.
 
Jó étvágyat kívánunk!

Ajánló
Ajánló
Halpéntek – július

Halpéntek – július

A havonta közzétett halas receptekkel szeretnénk segítséget nyújtani azoknak, akik szeretnének...

Ínyenc, mutatós nyári nyalánkság – A parfétorta

Ínyenc, mutatós nyári nyalánkság – A parfétorta

Ha kifinomult gasztronómiai élvezetre vágyunk a forróságban, esetleg egy fontos eseményt,...

Ha nyár, akkor padlizsán!

Ha nyár, akkor padlizsán!

Itt a grillszezon, amelynek egyik kedvelt zöldségalapanyaga a padlizsán. Ne hagyjuk ki, együk...