Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2022-08-25

Halpéntek – augusztus

Halpéntek – augusztus

A dietetikusok legalább heti egy alkalommal javasolják halfélék fogyasztását, így a magyar átlag, amelynek a jelentős része a karácsonyi hagyományos menüsor miatt az ünnepi időszakra korlátozódik, messze elmarad ettől. A havonta közzétett halas receptekkel szeretnénk segítséget nyújtani azoknak, akik ezen változtatnának.


A halhús nagy víztartalmú, könnyen emészthető, és alacsony zsírtartalmának köszönhetően a kalóriatartalma is kevesebb, mint a húsféléké, és az izomépítéshez, valamint az immunrendszer működéséhez szükséges jó minőségű fehérjét tartalmaz.

A nyár utolsó hónapjában használjuk ki a még frissen kapható hazai zöldségek kínálta lehetőségeket. A Nekedterem választékában egyenként is összeválogathatjuk a szezonális, hazai termelőktől származó zöldségeket, gyümölcsöket, de lehetőségünk van arra, hogy már összekészített csomagban vegyük meg az alapanyagokat például egy jó lecsó elkészítéséhez. 

Mivel a lecsó az egyik legkedveltebb nyári ételünk, most mi is egy paradicsomos-paprikás, zöldséges, könnyen elkészíthető halas egytálétel receptjét mutatjuk be, ami mellett nem kell sokáig ácsorogni a konyhában.

Zöldséges nyári rakottponty

Hozzávalók:
80 dkg pontyfilé
2 fej vöröshagyma
1 sárgarépa
1 petrezselyem
20 dkg paradicsom
2 paprika
2 ek. olaj
1 ek. pirospaprika
só, bors
2 dl tejföl

Elkészítés:
1. A pontyfiléket megmossuk, szárazra töröljük, beirdaljuk, besózzuk. 
2. A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát apróra, a répát és a petrezselyemgyökeret julienne-re (gyufaszál nagyságú csíkok), a paradicsomot, a paprikát pedig nagyobb, körülbelül egyforma darabokra vágjuk.
3. Az olajat serpenyőben felforrósítjuk, és üvegesre pirítjuk rajta a hagymát. 
4. Megszórjuk a pirospaprikával, összekeverjük a julienne-re vágott zöldséggel, majd fedő alatt 10-15 perc alatt puhára pároljuk. 
5. Az elkészült zöldséget egy tűzálló tál aljára terítjük, aztán először ráhelyezzük a halfiléket, majd a feldarabolt paprikát, paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk és meglocsoljuk a tejföllel. 
6. Betesszük a 180 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 20 perc alatt készre sütjük. 
7. Köretnek párolt rizst adhatunk hozzá.
 
Jó étvágyat kívánunk!

Ajánló
Ajánló
Alternatív nassolás

Alternatív nassolás

Ma már szinte el sem tudjuk képzelni, hogy egy mozifilmet pattogatott kukorica vagy nachos...

Tüdővédő étrend

Tüdővédő étrend

A tél végi, kora tavaszig tartó időszakban, amikor gyakoribbak a légúti megbetegedések,...

Fedezzük fel a magkrémeket!

Fedezzük fel a magkrémeket!

Télen, amikor a szervezetünk amúgy is vitaminhiánytól szenved, turbózzuk fel az étkezésünket...