Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-02-15

Tüdővédő étrend

Tüdővédő étrend

A tél végi, kora tavaszig tartó időszakban, amikor gyakoribbak a légúti megbetegedések, használjuk ki az ételekben, italokban rejlő egészségvédő erőt. Nézzük, milyen alapanyagok tesznek jót a tüdőnknek, azokból süssünk-főzzünk!


A tüdő létfontosságú szervünk. Szerepe van abban, hogy sejtjeinket elláthassuk az élethez nélkülözhetetlen oxigénnel, de abban is, hogy a káros méreganyagoktól, így a szén-dioxidtól megszabadítsuk. 
 
Tüdőnk egészsége szempontjából nagyon fontos a vitaminkoban, antioxidánsokban gazdag táplálkozás. A sok friss zöldség, gyümölcs, a citrusfélék biztosíthatják számára a rendkívül lényeges B6- és C-vitamint, valamint a béta-karotint, ami az A-vitamin előanyaga.

A hajdina a hajszálereket erősítő rutintartalmával és rostjaival segíti légzőszervünk működését. Az E-vitamin értékes antioxidánsként támogatja a tüdő működését, a keringést, ezért érdemes naponta fogyasztanunk olajos magvakat és növényi olajokat. A D-vitaminról se feledkezzünk meg, ami az immunrendszert erősíti, és amelyet télen ajánlott pótolnunk.
 
Narancsos smoothie
 
Hozzávalók:
2 narancs, 1 sárgarépa, 1 ujjnyi gyömbér, 1 tk. kurkuma, 1 citrom leve, 2 dl víz
 
Elkészítés:
1. A narancsot meghámozzuk, cikkekre szedjük. A répát megpucoljuk és karikára vágjuk. A gyömbért meghámozzuk és lereszeljük. 
2. Az összevágott gyümölcsöt és a zöldségeket turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a kurkumát, a citrom levét, felöntjük a vízzel, végül összeturmixoljuk.
 
Olajbogyós pogácsa
 
Hozzávalók:
10 dkg fekete olajbogyó, 30 dkg burgonya, 1 tk. só, 35 dkg finomliszt, 2,5 dkg élesztő, 15 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1,2 dl tejföl, 4 szál rozmaring, 2 ek. szezámmag
 
Elkészítés:
1. Az olajbogyót kimagozzuk, kisebb kockákra vágjuk. A burgonyát sós vízben megfőzzük, kihűtjük, összetörjük. 
2. A tésztához valókat összegyúrjuk, fóliába csomagolva hűtőbe tesszük kb. 20 percre. Egyszer kinyújtjuk, áthajtogatjuk, majd újabb 20 percre hűtőben pihentetjük. 
3. A tésztát lisztezett felületen jó hüvelykujjnyi vastagra nyújtjuk és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. 
4. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét megkenjük a maradék tojásfehérjével, aztán megszórjuk szezámmaggal. 20 percig kelesztjük, majd 190 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 20 perc alatt megsütjük.
 
Fűszeres csirkeszárnyak hajdinasalátával
 
Hozzávalók:
8 csirkeszárny, 3 ek. ras el hanout (arab fűszerkeverék), 3 ek. méz, 4 ek. olívaolaj, gránátalmaszirup, só
 
A salátához: 25 dkg hajdina, 12 dkg kerekszemű mogyoró, 1 csokor friss petrezselyem, 1 csokor friss menta, 1 csokor friss bazsalikom, 1 csokor metélőhagyma vagy újhagyma, 4 ek. olívaolaj, 2 ek. borecet, só, bors
 
Elkészítés:
1. A szárnyakat alaposan megtisztítjuk. Tepsibe tesszük, sózzuk, megszórjuk a ras el hanout fűszerkeverékkel, rácsorgatjuk a mézet, az olajat és a gránátalmaszirupot. 
2. Kétszáz fokra előmelegített sütőben sütjük először fólia alatt, hogy megpuhuljon, és önthetünk alá egy kevés vizet is. Amikor már kezd puhulni, az alufóliát eltávolítva további kb. 15 perc alatt grillfokozaton szép barnára sütjük.
3. Közben a hajdinához egy lábasban vizet forralunk. Amikor forr a főzővizünk, enyhén megsózzuk, majd beleöntjük a hajdinát, és közepes lángon, időnként megkavargatva kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, és félretesszük hűlni, célszerű akár egy laposabb tálba önteni, úgy hamarabb kihűl.
4. A mogyorószemeket félbevágjuk vagy kissé megtörjük, de nem szükséges apróra. A friss zöldfűszereket felaprítjuk. A kihűlt hajdinához keverjük a mogyorót és a zöldfűszereket, olívaolajjal és balzsamecettel kikeverjük, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...