Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-02-22

Alternatív nassolás

Alternatív nassolás

Ma már szinte el sem tudjuk képzelni, hogy egy mozifilmet pattogatott kukorica vagy nachos nassolása nélkül nézzünk végig, azonban ezek nemcsak magas kalóriatartalmuk, hanem a feldolgozással, tartósítással járó anyagok használata miatt sem egészséges élelmiszerek. 


Ha semmiképp sem szeretnénk lemondani a majszolásról, vagy épp gyermekünknek szeretnénk egészségesebb alternatívát kínálni, akkor egy kis időráfordítással otthon is készíthetünk nassolnivalókat.
 
Ráadásul ha szombaton vesszük meg a hozzávalókat, akkor a Böszi zöldség-gyümölcs üzletben nem 5%, hanem 10% kedvezménnyel vásárolhatunk Hegyvidék kártyánk felmutatásával!
 
Sós

A popcorn és a nachos alternatívájaként elkészíthető zöldségchips nemcsak fogyókúrázóknak ajánlott, hanem mindenkinek, aki egészségesebb ropogtatnivalóra vágyik. Ráadásul az ízek terén rengeteg lehetőség közül választhatunk, hiszen szinte bármilyen zöldség megfelel hozzá. Csupán vékonyra szeletelt és jól fűszerezett alapanyagot kell használnunk. Ráadásul akár teljesen olajmentesen is elkészíthető, azonban a sütőben való sütést megelőzően egy kis olívaolajjal megpermetezve az igazi.

Hozzávalók:
Cékla
Cukkini
Sárgarépa
Édesburgonya
Fehérrépa
csipet só
½ tk. őrölt bors
olívaolaj

Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. 
2. A zöldségeket vékonyra szeleteljük, egy tálban meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük. 
3. A sütőpapíros tepsiben egyenletesen eloszlatjuk, és 200 fokon 10 percig sütjük. 
4. Amennyiben még nem aranybarnák, akkor további 5-10 percig süthetjük, de vigyázzunk, hogy ne égjenek meg. 
5. Kihülés után fogyaszthatjuk.

Édes

Ha a sós változathoz zöldségeket használtunk, az édeshez válasszuk az egész évben kapható almát. Az almachips elkészítése hosszabb időbe telik, de egyszerre nagyobb mennyiséget is készíthetünk, mert szobahőmérsékleten légmentesen záródó edényben egy-két hétig friss marad.

Hozzávalók:
alma
citrom
fahéj

Elkészítés
1. A megmosott az almákat uborkaszeletelőn felszeleteljük és citromlével meghintjük, hogy ne barnuljanak meg. 
2. A szeleteket sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük úgy, hogy a lehető legkevésbé fedjék egymást, és megszórjuk fahéjjal.
3. 120 fokra előmelegített sütőben néha megforgatva egy órán át sütjük. 
4. Amikor kész, a tepsiben hagyjuk kihűlni az almachipset.
 
Jó étvágyat kívánunk!

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...