Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-06-06

Grillezve vagy bográcsban: együnk több friss halat!

Grillezve vagy bográcsban: együnk több friss halat!

A kerti partik izgalmas társasági eseménnyé varázsolják az étkezéseket. Most, amikor a meleg idő miatt amúgy is könnyebb ételekre vágyunk, kóstoljunk több halat!


Nyáron, amikor csak tehetjük, szabaduljunk ki a négy fal közül! Egy jó bográcsozás vagy grillezés nagyszerű lehetőség arra, hogy összegyűljünk a barátokkal, és kötetlenül, vidáman együtt együnk-igyunk. Ha tehetjük, iktassunk be minél több halat a menübe, hiszen a friss hal fogyasztása számos előnnyel jár az egészségünkre nézve. Nézzük, melyek ezek!
 
Magas tápérték: A friss halak magas tápértékűek és sok fontos tápanyagot tartalmaznak, mint például ómega-3 zsírsavak, fehérjék, vitaminok és ásványi anyagok.

Jobb emészthetőség: A friss halak könnyebben emészthetők, mint a feldolgozott élelmiszerek. Ez azért fontos, mert a könnyebben emészthető ételek elősegítik a tápanyagok hatékonyabb felszívódását, ami javítja az általános egészségi állapotunkat.

Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát: A friss halak fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az ómega-3 zsírsavak megakadályozzák a vérrögképződést, és csökkentik a magas vérnyomás, valamint a magas koleszterinszint kialakulásának kockázatát.

Javítja az agy működését: Az ómega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak az agy működésének javításában. A friss halak rendszeres fogyasztása segít megelőzni az Alzheimer-kórt és más neurológiai betegségeket.

Jót tesz a hangulatunknak: A friss halak fogyasztása javíthatja a hangulatot és csökkentheti a depresszió tüneteit. Az ómega-3 zsírsavak hatására nő az agyban a boldogság és az elégedettség érzéseit kiváltó neurotranszmitterek szintje.

Szebbé teszi a bőrünket: A friss halak fogyasztása javíthatja a bőr hidratáltságát és rugalmasságát, csökkentheti a gyulladásos bőrbetegségek kialakulásának kockázatát.

Javítja a látást: Az ómega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak a látás javításában és a szem egészségének fenntartásában. A friss halak fogyasztása elősegíti a szem egészségének javítását, különösen az idősebbeknél, akiknek nagyobb a kockázata a szemproblémák kialakulásának.

Jobb íz és minőség: A friss halakat általában szezonálisan lehet kapni, ami azt jelenti, hogy a halak frissebbek és ízletesebbek. Sokkal jobb az ízük és minőségük, mint a feldolgozott vagy tartósított halaknak.

Könnyen elkészíthető: A friss halakat egyszerűen és többféle módon lehet elkészíteni, például sütni, grillezni, párolni vagy főzni. Az elkészítési módok sokfélesége miatt könnyen beilleszthetők a mindennapi étrendbe.

Fenntarthatóság: A friss halak fogyasztása lehetővé teszi a fenntartható halászati gyakorlatok támogatását. Azok a halászok, akik fenntartható módon halásznak, biztosítják, hogy a halállományok egészségesek maradjanak, és a jövő generációk is élvezhessék a halakkal történő táplálkozás előnyeit.
 
Plusz egy ok a friss halra

A gyorsfagyasztott tengeri halaknál gyakran találkozhatunk egy vékony jégréteggel, ami megakadályozza a halhús kiszáradását és oxidációját. Ez a glazúrjég, emiatt ereszt annyi levet egy fagyasztott tengeri hal, ha felengedjük. Amikor ilyet veszünk, a glazúrjeget is megvesszük. Igaz, feltüntetik a csomagoláson, hogy mennyi jeget tartalmaz a hal, így ha odafigyelünk, nem ér minket veszteség, ugyanakkor becsapós lehet, hogy a friss halat drágábbnak látjuk. Lehet, hogy ha átszámoljuk a valós tömegére, már nincs is akkora különbség. A frissen megvásárolható termelt halaknál nem veszünk glazúrjeget, ráadásul a halakat ellenőrzött körülmények között termelik, környezet- és természetbarát módszerekkel.
 
Receptekért kattintson korábbi cikksorozatunk címére: Halpéntek.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...