Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-07-04

Mindenki kedvence: a ropi

Mindenki kedvence: a ropi

Vannak olyan finomságok, amelyeket akár gyerekek, akár felnőttek vagyunk, nagyon szeretünk. Ilyen a ropogós sós pálcika, vagy más nevén a ropi is, amiről bátran kijelenthetjük, hogy mindenki kedvence.


Nehogy azt higgyük, hogy csak a modern kor embere szeret nassolni! Az emberek régen is kedvelték azokat az apró, könnyen magukkal vihető rágcsálnivalókat, amelyeket utazás közben vagy bármikor a nap folyamán elővehettek, ha megéheztek és egy kis energiára volt szükségük.

Ez a szokás nem változott, bár a ropit nemcsak utazásnál, hanem filmnézésnél, házibulikban, vendégségben is szívesen fogyasztjuk.
 
Ropi a tengerentúlról

A sós pálcika ötlete az USA-ból származik. A 18. század végén Dél-Németországból a bevándorlók által az Amerikai Egyesült Államokba került a tipikus német perec, amelynek a receptje alapján készült az első ropi. 1935-ben egy hannoveri kekszgyár átvette az amerikaiak sós pálcika ötletét, és a sóval ízesített, rúd alakú terméket Salzletten néven, piros dobozban kezdték forgalmazni.

A tésztából sütött és tengeri sóval ízesített vékony pálcikák először Németországban, majd Európa-szerte közkedveltek lettek. A legnépszerűbb hazai ropimárka a Nógrádi, de szoros a verseny több nagy áruházlánc saját márkás termékével. A híres Nógrádi ropit 1917-ben kezdték el gyártani, osztrák recept alapján.
 
Hogyan készül?

A ropi két legfontosabb alkotóeleme a fehérliszt és a sókristályok, ezenkívül kerül a tésztába margarin, némi élesztő és cukor. Mindezt nagy űrtartalmú gépekben keverik össze sűrű tésztává, majd kelesztik meg. A gép feldarabolja a tésztát, hiszen a hagyományos ropi egyenlő méretű, pontosan tíz centi hosszú. Ezt követően négy-öt perc alatt ropogósra sütik a sütőkemencében. 
 
Ropiváltozatok

A ropi tehát eredetileg tengeri sóval volt megszórva, és hengeres dobozban árulták. Mára a legnépszerűbb a sókristályokkal megszórt, de létezik szezámmagos, sajtos, mákos, burgonyás, hagymás és olívabogyós pálcika is. A cukrászdák finom sóspálcikáit köményes, sajtos és szezámos változatban ropogtathatjuk. 

Az üzletek polcain édes ropit is találhatunk, például vaníliás, csokoládés, karamellás, mázas változatban. Gyártanak csökkentett sótartalmút is, amelyet egészségesebbnek tartanak a sós változatnál. Aki pedig fehérliszt-érzékenységben szenved, annak sem kell lemondania róla, mert kapható már másféle lisztből készült sós pálcika is.
 
Ha otthon veselkednénk neki a ropikészítésnek, ne riadjunk el, egyszerű a recept és elkészíteni sem ördöngösség.
 
Ropi házilag
 
Hozzávalók:
A tésztához: 20 dkg liszt, 10 dkg vaj, egy csipet só, 1 kis pohár joghurt, 1 kk. sütőpor
A tetejére: 1 tojás, durva só
 
Elkészítés:
1. A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sütőport, a sót, majd a szoba-hőmérsékletű vajjal jól összemorzsoljuk. A lisztet a tészta igénye szerint pótolhatjuk. Hozzágyúrjuk a joghurtot is, és közepesen lágy tésztát készítünk.
2. Lisztezett deszkán kinyújtjuk nagyon vékonyra, körülbelül 2-3 mm-esre. 3. Derelye- vagy pizzavágóval tetszés szerinti hosszúságúra és vastagságúra vágjuk.
4. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A tetejét megkenjük a felvert tojással, és durva sóval szórjuk meg. 
5. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 15-20 perc alatt ropogósra sütjük.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...