Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-07-04

Jegeskávék a föld körül

Jegeskávék a föld körül

A nyár egyik kedvenc frissítő és élénkítő itala a jegeskávé, amelyet országonként más-más módszerrel, különböző a helyi gasztronómiai sajátosságoknak megfelelő ízesítéssel szolgálnak fel. Nézzük, melyik országban milyen hűsítő feketeleves kapható.


Kisgyerekes szülök körében terjedt el az alábbi jegeskávérecept:

1. Csinálj egy kávét.
2. Legyen gyereked.
3. Felejtsd el, hogy csináltál kávét.
4. Idd meg hidegen.

Ennél azért most jobb recepteket adunk, lássuk az országokat:

Frappé, Görögország

Hozzávalók:
2 tk. instant kávé
3 tk. cukor
20 ml víz
200 ml tej
A tálaláshoz jégkása (összezúzott jégkocka), tejszínhab és őrölt fahéj vagy kakaópor.

Elkészítés:
Egy hosszúkás pohár aljába rakjuk az instant kávét, a cukrot és a vizet, majd tejhabosítóval krémesre habosítjuk (a krémes hatás miatt használunk instant és főzött kávét). Belerakjuk a jégkását, felöntjük a hideg tejjel, végül pedig tejszínhabbal és őrölt fahéjjal vagy kakaóporral megszórva tálaljuk.

Mazagran, Portugália

Hozzávalók:
1 adag hosszú kávé
1 tk. méz
jégkocka
1 tk. citromlé
pár szelet citromkarika a díszítéshez

Elkészítés:
A hosszú kávét még melegen elkeverjük a mézzel. A jégkockákat pohárba tesszük, leöntjük a kávéval, majd belelocsoljuk a citromlevet. Pár szelet citromkarikával díszítve kínáljuk.

Es Alpukat Kopi, Indonézia

Hozzávalók:
½ csésze erős kávé
1 tk. barna cukor
½ csésze kókusztej
½ csésze kókuszvíz
1 közepes érett avokádó
jégkockák

Elkészítés:
Keverjük a barna cukrot a még langyos kávéba, aztán várjuk meg, amíg teljesen kihűl. Ezután keverjük össze a kókusztejjel és a kókuszvízzel. Az elfelezett és kimagozott avokádóból kanalazzunk egy magasabb pohár aljába (ha már érett, akkor krémes állagúnak kell lennie), erre tegyük a jégkockákat, majd öntsük rá a kávés keveréket és egy hosszú kanállal keverjük fel.

Mocha Cola, Brazília

Hozzávalók:
½ csésze erős kávé
½ csésze kóla
1,5 csésze kakaós tej
jégkocka
a tálaláshoz tejszínhab

Elkészítés:
A kihűlt kávét legalább fél órára a hűtőbe tesszük, majd összekeverjük a kólával és a kakaós tejjel. A jégkockákat magas falú pohárba tesszük, és ráöntjük a mixet, majd tejszínhabbal díszítjük.

Ayis Köpi, Srí Lanka

Hozzávalók:
200 ml víz
1 ek. instant kávé
100 g sűrített tej
1 kk. őrölt kardamom
1 kk. őrölt szegfűszeg
néhány csepp vanília kivonat

Elkészítés:
Egy lábasban összekeverjük a vizet a kardamommal, a szegfűszeggel, felforraljuk, majd alacsonyabb hőfokon 5 percig főzzük. Ezután hozzákeverjük az instant kávét, és ha már langyos, hozzáadjuk a sűrített tejet. Egy szűrőn keresztül magas falú pohárba öntjük, így a fűszermaradványok nem kerülnek bele, hozzáadjuk a vaníliakivonatot és végül a jégkockákat.

Hagyományos magyar ízvilágú jegeskávékat pedig a Hegyvidék kártya elfogadóhelyek közt szereplő kávézókban is kérhetünk!

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...