Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-09-05

Tökből nem csak főzelék lehet!

Tökből nem csak főzelék lehet!

Aki kiskorában nem lelkesedett a tökfőzelékért, az talán egész életében igyekszik kerülni a tök fogyasztását. Ha azonban nyitottá válunk arra, hogy másképp elkészítve megkóstoljuk ezt az egészséges zöldségfélét, új világ tárulhat elénk.


Bár a gyermekkori emlékek mélyen belénk vésődnek, és ott bizony a tökfőzelék sokaknál a nem szeretem kategóriába esett, kár lenne emiatt teljesen kiiktatni a táplálkozásunkból. Már csak azért is, mert a tökfélék fogyasztásának jó néhány, az egészségünkre kedvező gyakorolt hatása van. 
 
A tökfélék egészségesek
 
Magas tápanyagtartalom: A tökfélék gazdag forrásai a vitaminoknak és az ásványi anya-goknak, például található bennük A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, béta-karotin, kálium és rost. Ezek az anyagok fontosak az immunrendszer erősítésében, a sejtek védelmében és a megfelelő emésztés elősegítésében.

Jó forrásai az antioxidánsoknak: A tökfélékben található antioxidánsok segítenek a szer-vezetben lévő szabadgyökök semlegesítésében. Ez a gyulladások és a krónikus betegsé-gek kockázatának csökkentéséhez is hozzájárulhat.

Szív- és érrendszeri egészség: A tökfélékben található magas rosttartalom és antioxidán-sok kedvező hatással lehetnek a szív- és érrendszerünk egészségére. A rendszeres fo-gyasztásuk csökkentheti a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatát.

Rákmegelőzés: A tökfélékben található béta-karotin és más antioxidánsok védelmet nyújthatnak bizonyos típusú rák, például a tüdő-, a vastagbél- és a prosztatarák ellen. Ezek az anyagok segítenek a sejtek egészséges működésében és a káros anyagok semle-gesítésében.

Emésztési egészség: A tökfélékben található rostok elősegítik az egészséges emésztést és a rendszeres bélmozgást. A rostok lassítják az élelmiszer emésztését, segítik az emésztőrendszer tisztaságát, és hozzájárulnak a székrekedés megelőzéséhez.

Fogyás támogatása: A tökfélék alacsony kalóriatartalmúak, ugyanakkor a magas rosttar-talmuk miatt hosszú ideig teltségérzetet nyújtanak. Ez segíthet az étvágy kordában tartá-sában és a fogyásban.
 
Tökből készült finomságok
 
Ha a tökfélékre gondolunk, a nagyobb kihívást nem a sütőtök jelenti, hiszen az abból főzött fűszeres leves vagy egy szelet aranysárga sült sütőtök sokak szívét megdobogtatja. Nézzük inkább, mi lenne emlékezetes étel a zsenge tökből, amit a Böszi zöldség-gyümölcs üzletében beszerezhetünk, és amit aztán a család minden tagja nagy kedvvel eszik!
 
Töktócsni
 
Hozzávalók:
50 dkg tök, 1 kisebb fej lilahagyma, 14 dkg liszt, 1 tojás, fél tk. só, fél tk. cukor, olaj/vaj (sütéshez)
 
Elkészítés:
1. A tököt hámozzuk meg, vágjuk félbe, a magokat kaparjuk ki belőle, majd gyaluljuk le. A hagymát pucoljuk meg, reszeljük le. A reszelt tököt és a hagymát tegyük egy szűrő-be, majd nyomkodjuk ki belőlük a nedvességet, amennyire tudjuk.

2. Tegyük a zöldségeket egy tálba, majd adjuk hozzájuk a lisztet, a tojást, a sót, a cukrot, majd keverjük alaposan össze. Nyugodtan meg lehet kóstolni, ízlés szerint még sóz-ni. Hagyjuk a masszát 5 percig állni.

3. Egy nagy serpenyőbe öntsünk annyi olajat, hogy éppen elfedje az alját. Amikor már forró az olaj, szaggassunk bele 1-2 evőkanálnyi adagokat a masszából. 3-4 percig süssük őket, majd fordítsuk meg, egy spatula segítségével picit lapítsuk le őket, majd a má-sik felüket is 3-4 percig süssük, míg aranybarnák nem lesznek.
 
Tökös-mákos rétes
 
Hozzávalók:
50 dkg tök, 20 dkg kristálycukor, 10 dkg tejföl, 1 tojás, 15 dkg darált mák, 1/2 tk. vaníliás cukor, 1/2 biocitrom, 5 dkg mazsola, 1 csomag konyhakész réteslap, 0,5 dl olaj, porcukor, só
 
Elkészítés:
1. A megtisztított tököt legyaluljuk, összekeverjük 1 csipet sóval és 5 dkg cukorral. 15 per-cig pihentetjük, azután kinyomkodjuk belőle a felesleges nedvességet.
2. Kikeverjük a tejfölt a tojással. A darált mákot összeforgatjuk a megmaradt kristály- és vaníliás cukorral, a citrom lereszelt héjával, a tökkel, a tojásos tejföl felével és a mazsolával. 
3. 3-4 réteslapot meglocsolunk az olaj felével, és egymásra helyezzük őket. A tésztát óvato-san egy tiszta konyharuhára tesszük, és az egyik hosszabbik oldalára halmozzuk a tökös töltelék felét, majd szorosan feltekerjük. Ugyanígy készítünk még egy rétest a megmaradt alapanyagokból. 
4. A rétest egy kiolajozott tepsibe rakjuk, megkenjük a tetejét a maradék tojásos tejföllel, és 30 perc alatt aranyszínűre sütjük a 150 fokra előmelegített sütőben.

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...