Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-09-25

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a lemondással. Van azonban egy családi vállalkozás, amelynek a mottója: Attól, hogy egy desszert egészséges, még lehet nagyon finom is!


Akár laktóz-, akár gluténérzékenyek vagyunk, de ha csak egészségesebben igyekszünk táplálkozni, ezért iktatunk ki az étkezésünkből bizonyos összetevőket, szóval bármiért is tértünk erre az útra, teljesen természetes, hogy néha megkívánjuk az édességet. Épp ezért alapította meg Oltványi Zsolt 2013-ban a Mentesen nevű vállalkozását, hogy elkezdjen glutén-, tej- és hozzáadott cukormentes pék- és cukrászipari termékeket gyártani. A legjobb hír pedig, hogy cukrászata specialitása a tradicionális itthoni finomságok „mentesítése”.
 
Amikor a Nekedterem oldalán megnézzük a Mentesen termékeit, láthatjuk, hogy van választék bőven. Ha reggelire szeretnénk valami finomságot, kezdhetjük áfonyás-mandulás aprósütivel a napot, vagy vegán csokis cookie-val, mandulás kiflivel is. Persze napközben is megkívánhatunk egy kis nasit, ekkor a somlói pohárkrém vagy a narancsos-diós-szegfűszeges sütemény biztosan jókedvre derít minket. Ha nem vagyunk annyira édesszájúak, sós krékert is rágcsálhatunk. Ha klasszikus süteményekre éhezünk, tiramisut, Esterházy-szeletet, csokis brownie-t is találunk. A szülinapunkon sem kell lemondanunk az ünnepi tortáról, mert ribizlis-citromos tortát, Eszterházy és tiramisu tortát is kérhetünk magunknak. Természetesen mindet „mentesen”, egészségesen.
 
Otthon is készíthetünk mentes finomságokat, egyszerűen.
 
Mákos-almás sütemény
 
Hozzávalók:
20 dkg darált mák, 4 ek. kókuszreszelék, 2 alma, 3 tojás, 1 csomag sütőpor, 1 kk. őrölt fahéj, 3 dl kókusztej, cukormentes málnalekvár 
 
Elkészítés:
1. Egy keverőtálban keverjük össze a darált mákot, a kókuszreszeléket, a sütőport és az őrölt fahéjat. 
2. Egy másik tálban keverjük össze a nagy lyukú reszelőn lereszelt almát a kókusztejjel és a tojásokkal. 
3. A száraz hozzávalókat adjuk hozzá a nedves hozzávalókhoz, és rövid idő alatt alaposan keverjük össze.
4. Töltsük át a masszát a sütőpapírral kibélelt tepsibe, egyengessük el a tetejét, és a 170 Celsius-fokra előmelegített sütőben süssük 30-40 percig. 
5. A megsült tésztát borítsuk rácsra, távolítsuk el a rátapadt sütőpapírt az aljáról, és kihűlés után felezzük el. 
6. Az egyik fél darab tetejét kenjük meg a lekvárral, majd helyezzük a másik darabot ennek a tetejére, ezután szeleteljük fel.
 
Mandulás kifli
 
Hozzávalók:
40 dkg őrölt mandula, 6 dkg kókuszolaj, 2 tojás, 5 g szódabikarbóna, 10 dkg xilit, 1 ek. méz, 1 ek. citromlé, 1/2 citrom, 10 dkg eritrit, só, szeletelt mandula, olvasztott étcsokoládé
 
Elkészítés:
1. Egy tálba kimérjük a száraz anyagokat, egy másikba pedig a folyékonyakat, mindkettőt külön összekeverjük, majd összeöntjük, és meggyúrjuk. 
2. 10 percet állni hagyjuk, aztán 4 dkg-os adagokat mérünk ki belőle, amelyeket kifli alakúra formázunk, szeletelt mandulába forgatunk, majd szilikonos sütőpapírral borított tepsire helyezzük úgy, hogy 3-4 cm távolságra legyenek egymástól. 
3. 180 fokos, előmelegített sütőben kb.15 percig sütjük úgy, hogy szép rózsaszínre piruljanak. 
4. Amikor kihűltek a kiflik, olvasztott étcsokoládéba márthatjuk a talpukat. Ilyenkor sütőpapírra helyezzük, és úgy hagyjuk megdermedni a csokoládét. 

Ajánló
Ajánló
Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Fasírttól a rétesig: finomságok káposztából

Ahogy hűvösödik az idő, úgy értékelődik fel a káposzta szerepe a táplálkozásunkban, hiszen ez az...

Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...