Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-10-28

Sajtból van a snack

Sajtból van a snack

Angolról fordítva a snack kis falatkát jelent, amit kóstolóként szolgálnak fel a nagyobb étkezés előtti várakozás alatt, vagy épp olyan összejöveteleknél, ahol nem az étkezésen van a hangsúly, hanem mondjuk az italokon.


A jó gasztronómiai szakemberek tudják, hogy különböző ízek és textúrák párosításával különleges kulináris élményeket nyújthatnak vendégeiknek. A mostani cikkünkben a sajtok titkait fürkésszük, és megnézzük, milyen ételpárosítás hozza ki legjobban az egyes változatok ízét, hogy aztán vendégeinket is elkápráztathassuk velük.

Miért a sajt?

Elsősorban azért jó sajtot használni a snack készítéséhez, mert akár a sarki boltba betérve is legalább 4-5 fajtát meg tudunk belőle vásárolni, így változatos falatkákat készíthetünk. Azonban, ha egy komolyabb vendégségre készülünk, és szeretnénk lenyűgözni a meghívottakat, akkor érdemes minőségi, kézműves sajtokat felszolgálnunk, például a Nekedterem kínálatából.

A sajtfogyasztás ráadásul nagyon egészséges is, nem olyan régen egy japán kutatócsoport több mint 1500 hatvanöt vagy annál idősebb tokiói adatait elemezte, és a vizsgalatok szerint a rendszeresen sajtot fogyasztók mentális állapota jobb volt a sajtot nem fogyasztó társaikénál.

Nézzük, hogy a gasztronómiai szakértők milyen ételpárosításokat javasolnak, és hogyan készítsünk mutatós őszi színekben, ízekben bővelkedő kínálótálat:

Márványsajt + zabkeksz + dió

Az erőteljes ízű, nemespenészes márványsajt ízét a semlegesebb sós zabkeksz hagyja érvényesülni, a dió ropogóssága pedig a krémes állagának izgalmas ellentéteként szolgál.

Brie + bagett + körte
 
A brie sajt szintén a nemespenészes fajták közé tartozik, azonban ebben az esetben csak a termék külsején található, a belső lágy rész ízvilága szobahőmérsékleten bontakozik ki legjobban. Egy vékony szelet bagett és az őszt idéző körte hozzá a megfelelő párosítás.

Kecskesajt + teljes kiőrlésű keksz + füge

Egyes kutatások szerint a kecsketej, így az abból készült kecskesajt a tehéntejes változatnál kevésbé vált ki allergiás reakciót, és könnyebben is emészthető az emberek számára. Az ízvilága erőteljes, ezért alapnak a szintén egészséges teljes kiőrlésű kekszet válasszuk, majd az egészet koronázzuk meg fügével.

Cheddar + gyümölcskenyér + szőlő

A sajt és gyümölcs nem meglepő párosítás, azonban az erőteljes ízű, krémesen omlós cheddar sajthoz ezúttal kifejezetten édes alapot javaslunk gyümölcskenyér formájában, a kombinációhoz az őszi frissességet a szőlő aromája adja hozzá. 

Sajtkrém + kalács + alma

Ehhez a változathoz használjunk natúr sajtkrémet, amit dekoratívan halmozzunk a megpirított kalácsszeletre, és díszítsük egy-egy cikk almával. Ha nem akarjuk, hogy az alma hamar bebarnuljon, akkor kenjük meg egy kevés citromlével, így megmarad a gyümölcshús friss színe.

Ajánló
Ajánló
Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...

Tökből nem csak főzelék lehet!

Tökből nem csak főzelék lehet!

Aki kiskorában nem lelkesedett a tökfőzelékért, az talán egész életében igyekszik kerülni a tök...