Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2023-12-28

Ha túltoltuk az ünnepet…

Ha túltoltuk az ünnepet…

A karácsony nagyszerű ünnep, de előfordulhat, hogy a rengeteg étel-ital, amit ebben az időszakban családi körben elfogyasztunk, megfekszi a gyomrunkat. Ilyenkor jól jönnek azok a kímélő, könnyebb fogások, amelyek segítségével kicsit fellélegezhetünk a bőséges lakomák után.


Tepsis édesburgonya

Vitamindús diétás menü készülhet édesburgonyából, ha tepsiben sütjük meg. A joghurtos szósszal még különlegesebb lesz. Sovány, roston sült csirkemellhez köretként is tálalhatjuk, de önmagában is fogyaszthatjuk, ahogy jobban esik.
 
Hozzávalók:
4 édesburgonya hasábokra vágva, 3 ek. olívaolaj, 2 gerezd fokhagyma, reszelve, 1 tk. őrölt kömény, 1 tk. őrölt koriander, tengeri só, őrölt fekete bors
A szószhoz: 1 csésze görög joghurt, 1 lime leve, 1 ek. harissa, 1/4 csésze petrezselyemzöld, 1/4 csésze korianderzöld, só, bors
 
Elkészítés:
1. Egy tálban keverjük össze az olívaolajat, a fokhagymát, az őrölt köményt, az őrölt koriandert, a sót és a borsot. Szórjuk bele az édesburgonya-szeleteket. Kavarjuk jól át, hogy mindenütt bevonja a finom pác.
2. Béleljünk ki sütőpapírral két lapos tepsit, és egy rétegben terítsük el benne a szeleteket. Toljuk a 230 fokra előmelegített sütőbe 25 percre. Félidőben forgassuk át.
3. A szósz hozzávalóit keverjük össze egy tálban, és az aranybarnára sült édesburgonyához tálaljuk.

Quinoasaláta

Ha az ünnepek alatt húst hússal ettünk, és kicsit elegünk lett, válasszunk egy finom salátát! A quinoa nevű gabonaféle tele van hasznos tápanyagokkal, eltelít, viszont nem hizlal. A zöldségek pedig újabb vitaminokkal és ásványi anyagokkal gazdagítják az ételt, ráadásul friss, üde ízekkel telik meg általuk.

Hozzávalók:
15 dkg quinoa, 10 dkg feta, 1 uborka, 2-3 paradicsom, 1 kaliforniai paprika, 1 db lilahagyma, 4 ek. olívaolaj, 2 ek. citromlé, 1-2 tk. mustár, só, bors, bazsalikomlevél

Elkészítés:
1. A quinoát tegyük fel főni annyi vízzel, amennyi egy ujjnyira ellepi. Sózzuk, borsozzuk, főzzük 10-15 percig.
2. Amíg a quinoa fő, addig a lilahagymát, a paprikát, a paradicsomot, az uborkát és a fetát vágjuk apróra.
3. Az olívaolajat, a citromlevet, a mustárt alaposan keverjük össze, adjunk hozzá sót, borsot. 4. A quinoát hagyjuk hűlni pár percig, majd a felvágott hozzávalókkal és az öntettel keverjük el. A tetejére rakjunk bazsalikomleveleket, így tálaljuk.

Brokkolis fasírtkák

A brokkoli vitaminokban gazdag zöldség, ami magas rosttartalma miatt serkenti az emésztést, tehát tisztítókúráknál remek segítséget jelenthet. Alacsony kalóriatartalma pedig egy ünnep utáni diétában segít eltüntetni a hirtelen felszaladt pluszkilókat.

Hozzávalók:
20 dkg brokkoli, 1 zsemle, 1 tojás, 1 gerezd fokhagyma, zsemlemorzsa, só, őrölt bors

Elkészítés:
1. A megfőzött brokkolit szűrjük le, és botmixerrel pürésítsük. 2. A beáztatott, majd jól kinyomkodott zsemlét keverjük össze a tojással, a fokhagymával, sóval, borssal, és a pürésített brokkolival úgy, hogy formázhatóvá váljon. 3. Ha túl lágy, keverjünk hozzá zsemlemorzsát, aztán forró olajban süssük ki a fasírtkákat.

Ha egyszerűen szeretnénk hozzájutni az alapanyagokhoz, megkönnyíthetjük a saját dolgunkat, ha a Nekedterem kész dobozainak egyikét rendeljük meg. Ott van például a Gyors gombaleves doboz, amelynek hozzávalóival pikkpakk összedobhatunk egy kímélő levest. Vagy ha gyümölcskúrába fognánk, rendelhetünk Szezonális vegyes gyümölcsdobozt. Ha azzal sem szeretnénk bajlódni, hogy meghámozzuk a gyümölcsöket, nekünk való a Gyümölcssaláta doboz 5 főre, így minden családtagnak jut a finomságból!

A Mártogatós doboz vendégjárás esetén is kisegít, hiszen 15 főre elegendő zöldséget, kistermelői natúr joghurtot, és batátakrémes humuszt is tartalmaz. A Mentes dobozban 6 rizsital van 3 különböző ízben és két csomag nyers vegán keksz. Amennyiben annyira durva volt az ünnep, hogy rögtön tisztítókúrába fognánk, a Zöldturmix doboz lesz a megoldás: búzafüvet, céklát, vegyessaláta-mixet, kígyóuborkát, sárgarépát találunk benne, amit csak le kell turmixolni, és már ihatjuk is!

Ajánló
Ajánló
Levesek a nagyvilágban

Levesek a nagyvilágban

A magyarok magukat levesevő nemzetnek tartják, ezért nézzünk szét egy kicsit a világban, hogy hol...

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...