2024-05-06
Unalmasak a tojásos reggelik? Próbáljuk ki az Eggs Benedictet!
![Unalmasak a tojásos reggelik? Próbáljuk ki az Eggs Benedictet! Unalmasak a tojásos reggelik? Próbáljuk ki az Eggs Benedictet!](https://www.hegylakomagazin.hu/images/hirek/2140.jpg)
A különböző egészségguruk egyetértenek abban, hogy a tojást tartalmazó reggeli ételek jót tesznek a szervezetünknek. Ám ha már ráuntunk a kemény- vagy lágytojásra, vagy a szokásos rántottára, ideje új fogást kipróbálnunk, ez pedig legyen az Eggs Benedict!
![](/upload/images/1_2024/2024_05/woman-1979272_1280-fotor-20240506145141.png)
De mi is valójában az Eggs Benedict, azaz Benedek-tojás? Egyszerűbb verziójában pirított, vajas toastkenyérre halmozzuk az élvezeteket: sült baconszalonna, a kedvenc zöldségeink (mondjuk paprika, esetleg frissen párolt spárga), buggyantott tojás, az egészet nyakon öntjük krémes-selymes hollandi mártással. A felturbózott verzióban angol muffin fölé pakolhatjuk a finomságokat.
Az Eggs Benedict története
Számos legenda kering a Benedek-tojás születésével kapcsolatban. A legvalószínűbb változat szerint 1894-ben a New York-i Waldorf Astoriában egy ott tartózkodó vendég, név szerint Lemuel Benedict tőzsdeügynök igen másnapos volt. Gyógyírként a reggelire megszokott vajas pirítósát a mellé kínált szalonnával és a buggyantott tojásokkal egy fogássá tette, megfejelve mindezt egy kevés hollandi mártással. A legenda szerint a látványos és újszerű fogás a Waldorf-saláta atyjának, Oscar Tschirkynek is megtetszett, és kis módosításokkal (a húsos szalonnát sonkára cserélte, a vajas pirítóst pedig angol muffinra) fel is tette az étlapra.
![](/upload/images/1_2024/2024_05/eggs-4121303_1280-fotor-20240506145047.png)
Angol muffin
Hozzávalók: 28 dkg finomliszt, 2 tk. instant élesztő, 1 ek. cukor, 1 tk. só, 0,5 ek. vaj, 1,5 dl tej, 2 ek. kukoricaliszt
Elkészítés: Keverjük el langyos tejben a cukrot, a vajat és az élesztőt. A lisztet szitáljuk át, majd adjuk hozzá a tejet és a sót, alaposan dolgozzuk össze, és hagyjuk pihenni egy órán keresztül. Ezután nyújtsuk, majd szaggassuk ki a muffinokat egy pohár segítségével, forgassuk meg őket kukoricalisztben, és újabb egy órán keresztül pihentessük. Serpenyőben süssük őket oldalanként 4-5 percen keresztül.
Tojás
Hozzávalók: 4 db tojás, 1 tk. ecet, só, bors ízlés szerint
Elkészítés: Forraljunk vizet, sózzuk meg, adjunk hozzá egy kis ecetet, vegyük vissza alatta a lángot úgy, hogy a víz épp csak gyöngyözzön. Üssük a tojást egy tálba, egy kanál segítségével készítsünk a lábasban vízörvényt és pontosan a közepébe öntsük bele a tojást. Hagyjuk, hogy az örvény egy burkot képezzen a fehérjéből, ami bevonja majd a tojássárgáját. Főzzük pontosan 3 percig, majd dobjuk át egy hideg vízzel megtöltött tálkába.
Sonka
Hozzávalók: 15 dkg prosciutto vagy pancetta
Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt, és közben béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Tegyük bele a sonkaszeleteket, és süssük őket ropogósra pár perc alatt.
Hollandi mártás
Hozzávalók: 4 tojássárgája, 0,5 citrom leve, 10 dkg vaj, só, bors
Elkészítés: Olvasszuk fel a vajat, majd tegyük félre. A tojássárgájákhoz adjunk egy kanál hideg vizet, és keverjük habosra elektromos habverővel. Egy kis lábasban forraljunk vizet, majd tegyük fölé egy lábasban a kikevert tojássárgájákat. Habverővel folyamatosan kevergetve főzzük a vízgőz fölött 3-4 percig, majd vegyük le, és apránként keverjük hozzá a vajat. Nyomjuk bele a citrom levét, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Összeállítás: Vágjuk félbe a muffinokat, majd vajazzuk meg, tegyünk mindegyikre egy-két szelet sonkát, aztán mehet rá a tojás, a hollandi mártás, némi só és frissen őrölt bors. Ha egyszerűsítenénk a receptet, a muffin helyett toastkenyeret pirítsunk meg. Ha pedig nincs kedvünk a konyhában sürgölődni, látogassunk el az Aladár Caféba, ahol megkóstolhatjuk ezt az ízletes reggeli fogást.