2017-03-27
Házhoz megy az éléskamra!

Mit szólna, ha házhoz jönne a biopiac, az öko mosószer, a kistermelői, adalékanyag mentes lekvár, a sarki hentes, és a sarki pék egyszerre? A NekedTerem pontosan ezt vállalja: helyi kis- és őstermelők friss, szezonális finomságait árulják.

Friss és szezonális
Három dologra figyelnek minden termék, így a zöldségek és a gyümölcsök esetében is: a frissességre, arra, hogy szezonnak megfelelő legyen és helyben termelt.
A frissesség garancia arra, hogy a lehető legtöbb vitamint, ásványi anyagot tartalmazza az adott zöldség, gyümölcs. Más termékek esetében is fontos, hogy ne egy tartósítószerekkel évekig elálló lekvárt együnk, hanem egy azévi termést feldolgozó kisüzem finomságát. Más lesz az íze, más lesz az állaga, más a testünkre gyakorolt hatása.
Miért jó, ha helyi?

Ha helyi termelőktől szerezzük be, amit megeszünk és megiszunk, azzal egyrészt támogatjuk a magyar kis- és őstermelőket, akik sok szempontból nehéz helyzetben vannak. Másrészt nem utaztatjuk meg a világ körül, amit megeszünk – ez a pozitív indok a szezonalitásra is vonatkozik. Egy szem szőlő januárban Spanyolországból, vagy szeptemberben Badacsonyból? Gondoljuk végig az anyagi-, környezetszennyező- és vegyszerezési vonzatait.
A megrendelők között sok a kismama, illetve az idős hölgyek és urak. Nem mindegy, hogy el kell-e menni a piacra, fel kell-e kutatni a megfelelőt, haza kell-e cipelni és fel kell-e lépcsőzni a krumplival, vagy a befőzésre váró szilvával, ősszel. Nekik is nagy segítség, hogy az online leadott rendelést a hűtőig, kamráig viszik, akkor, amikor szeretnék.