Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2017-12-18

Tanuljunk boldogságot!

Tanuljunk boldogságot!

Nem csoda, ha az év végi hajtásban kicsit kicsúszik a talaj a lábunk alól – ilyenkor nincs más dolgunk, mint példát venni a világ legboldogabb népeitől, és eltanulni tőlük, hogyan kerülhetünk újra egyensúlyba. 

A boldogság állapota meglehetősen nehezen érhető tetten mindennapjainkban, különösen, ha az év utolsó hónapjának rohanására gondolunk. Pedig az advent idejének a lecsendesült várakozásról kellene szólnia, mégsem illesztjük be zsúfolt hétköznapjainkba a nyugalmas örömöt adó tevékenységeket. Nézzük, hátha más országok népei jobban csinálják ezt.

Hygge, a dán boldogság titka

Nem véletlen, hogy az éves boldogságfelmérések élén rendre a dánok végeznek, hiszen a hygge mindennapi életük része. A kifejezés arra utal, hogy tudatosan és rendszeresen törekszenek a meghitt hangulat, illetve barátságos pillanatok hétköznapokban való megteremtésére, ezért sokszor hívják át a barátokat egy közös társasjátékozásra, teára, csevegésre. De ilyen hygge-pillanat az is, ha munka után adunk magunknak egy-két órát, és gyertyafény mellett olvasunk egy kicsit, esetleg a kedvesünkkel átválogatjuk az év közben felgyűlt utazási fotókat, miközben nosztalgiázunk a közös élményeken. Ennyi az egész - minél gyakrabban teremtünk ilyen helyzeteket magunk körül, annál hamarabb válik szinte észrevétlenül mindennapi életünk részévé, ami a nehezebb időszakokon is átsegít.

Lagom, a fenntartható egyensúly

Nem túl kevés, nem túl sok, éppen elég – nem meglepő, hogy a svédek boldogságreceptjének alapja is az egyensúlyra való törekvés, amelyet szerintük mértékletes, fenntartható életmóddal érhetünk el. A lagom életstílust követők például nem a legdrágább autót választják, hanem olyat, ami megbízhatóan működik, és még a környezetet is kíméli. Előszeretettel kerülik a pazarlást is, ezért sokszor főznek isteni vacsorát a hűtőben található maradékokból, ahelyett, hogy kidobnák. Azt vallják, hogy bár felgyorsult világunk folyamatos vásárlásra ösztönöz, inkább nézzünk szét magunk körül, és vegyük észre, amivel elégedettek vagyunk – nem muszáj mindig mindent nagyobbra vagy újabbra cserélni, jó, ha ezt szem előtt tartjuk akár az ajándékvadászat közben is.

Friluftsliv, a norvég szabadság

Ennek az életfilozófiának már közel százötven éves hagyománya van, a lényege pedig az, hogy annál kiegyensúlyozottabbak leszünk, minél több időt töltünk a szabadban. Persze ez nem a zsúfolt, zajos utcákra vonatkozik, hanem egy nagy sétára a közeli parkban, egy rövid kirándulásra a városszéli erdőben, vagy néhány nap elvonulásra egy erdei házba. A norvégok híresen sokat kirándulnak a szabadidejükben, aminek nemcsak a mókuskerékből való kiszakadás a célja, hanem a természettel való kapcsolódás, az ahhoz való visszatérés is. A friluftsliv módszerét mi is bevethetjük, hogy gördülékenyebben jussunk túl az év végi hajtáson – igyekezzünk naponta, de legalább hétvégén egy-egy órát sétálni, futni az autók zajától távol eső területen, zene és telefon nélkül, miközben nagyokat lélegzünk. 

…és milyen jó, hogy erre rögtön itt van nekünk akár a Városmajor, akár a Gesztenyés-kert vagy a Normafa!

Ikigai, a japán elv

A keleti filozófiából is van mit ellesni, ha boldogabbak szeretnénk lenni – a japánok szerint például nincs más dolgunk, mint rájönni, hogy miért is érdemes felkelnünk reggelente. Ez nem is olyan egyszerű, az ikigai ugyanis azt a dolgot jelenti, amit nemcsak hogy szeretünk és tudunk csinálni, de ráadásul elég pénzt keresünk vele, sőt, a világ számára is hasznos tevékenység. Mondhatnánk, hogy az életcélunkat szükséges azonosítani, de az ikigai túlmutat ezen, hiszen a realitás talaján mozog – már meglévő képességeinket, vágyainkat és lehetőségeinket segít jövőképpé alakítani számunkra, amit így lényegesen könnyebb követni, mint a minden realitást nélkülöző elgondolásokat. Érdemes ilyen szemmel végiggondolni életünk különböző területeit, és hangzatos fogadalmak helyett inkább a saját ikigaiunkat követni az újévben.

Ajánló
Ajánló
Imposztor-szindróma - Ha úgy érzi, nem elég jó

Imposztor-szindróma - Ha úgy érzi, nem elég jó

"Nem vagyok elég jó!" - ismerős ez az önkorlátozó mondat? Korunk egyik legelterjedtebb problémája...

Hogy legyünk azok, akik mindig is lenni akartunk?

Hogy legyünk azok, akik mindig is lenni akartunk?

Életünk során sokan eltávolodunk a gyermekkorunkban önmagukról kialakult képtől, ám ennek nem...

Adjon 30 napot az intuícióinak!

Adjon 30 napot az intuícióinak!

A nyári szabadság alatt több szabadidőnk van, amikor magunkra is jobban odafigyelhetünk....