Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-01-17

Fura ételek és egy véletlen recept

Fura ételek és egy véletlen recept

A hétköznapi, néha már unalmas ételek mellett érdemes néha beiktatni egy-egy olyan érdekességet, amelyhez könnyen találunk itthon is alapanyagokat – ezekből mutatunk most néhányat. Emellett azt is megnézzük, melyik, ma már ismert és elterjedt étel köszönheti a véletlennek megszületését.

 
Valljuk be, ha virágokról hallunk, akkor általában csak szépségük jut eszünkbe, pedig több olyan, akár a saját kertünkben is termeszthető virág van, amelyik az étkezőasztalon is megállja a helyét, és nem dekorációként.
 
Ehető szépségek

Az alábbi ehető virágok is ilyenek, így érdemes végigolvasni, hátha kedvet kapunk, és ezeket is figyelembe vesszük a jövő évi kertkialakítás, a balkonkert vagy akár a Böszi közösségi kert megtervezésénél. Fontos, hogy biztosak legyünk a virág forrásában, amivel elkerülhetjük a mérgező vegyszerekkel kezelt növényeket, illetve csak olyan virágot fogyasszunk, amit bizonyosan be tudunk azonosítani.

Cukkini

A növény tökszerű termését nem kell bemutatni, hiszen a nyár egyik népszerű, könnyen termeszthető, finom fogása sok család asztalán gyakori vendég. Azt viszont kevesebben tudják, hogy a virága is ehető.

A cukkinin női és hímivarú virágok is találhatók, így attól sem kell félnünk, hogy a megevett virágokból nem lesz termés. A hímivarúak hivalkodóbbak, jellemzően a hosszú, vékony szár végén találhatók, jóval több van belőlük a növényen, és korábban is kezdenek szirmot bontani. Az ehető virág begyűjtésének időpontja amikor már nagyobb és már kinyílt, így a méhek elvégezhették dolgukat. Az ínyencek töltve vagy sörtésztába mártva, olajban kisütve fogyasztják.

Napraforgó

Ebben az esetben sem a már megszokott az elvirágzás után, a száraz virágtányérban található szotyolamagokra kell gondolni, hanem a még bimbós virágra. Az articsókához hasonló módon, párolva lehet elkészíteni, és az íze is hasonló.

Véletlen recept

A mexikói eredetű tortillát itthon is sokan ismerik és szeretik. A búza- vagy kukoricalisztből készült, palacsintára hasonlító lapokat szinte bármilyen sós töltelékkel meg lehet tölteni, legyen szó zöldségekről vagy húsokról. Ennek a népszerű ételnek az egyik változata a véletlennek köszönheti megszületését.

A legenda szerint egy arizonai vendéglőben a főszakács épp elkészítette a vendég által kért tortillát, azonban amikor a tányérjára akarta rakni, az kicsúszott a kezéből és a beleesett a forró olajba. A később nagyon is ízletesnek bizonyuló étel pedig a baleset során a szakács száján kiszaladó nem feltétlenül kedves szavak kissé eltorzított változata alapján lett chimichanga. 

Ha kedvet kaptak a véletlen finomság kipróbálásához, akkor a Clock Pub & Restaurant étlapján ezt a töltött-sült tortillát is megtalálják pikáns házi salsával, vörös cheddarral és korianderrel tálalva.

Ajánló
Ajánló
Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Céges rendezvények – érdemes időben gondolni rá

Az emberek többsége hajlamos halogatni a dolgokat, hiszen még csak október van, hol van még az év...

Sütizzünk mentesen!

Sütizzünk mentesen!

Sokak fejében kapcsolódik össze az egészséges ételek, különösen az édességek fogalma a...

Tökből nem csak főzelék lehet!

Tökből nem csak főzelék lehet!

Aki kiskorában nem lelkesedett a tökfőzelékért, az talán egész életében igyekszik kerülni a tök...