2024-01-17
Fura ételek és egy véletlen recept
A hétköznapi, néha már unalmas ételek mellett érdemes néha beiktatni egy-egy olyan érdekességet, amelyhez könnyen találunk itthon is alapanyagokat – ezekből mutatunk most néhányat. Emellett azt is megnézzük, melyik, ma már ismert és elterjedt étel köszönheti a véletlennek megszületését.
Valljuk be, ha virágokról hallunk, akkor általában csak szépségük jut eszünkbe, pedig több olyan, akár a saját kertünkben is termeszthető virág van, amelyik az étkezőasztalon is megállja a helyét, és nem dekorációként.
Ehető szépségek
Az alábbi ehető virágok is ilyenek, így érdemes végigolvasni, hátha kedvet kapunk, és ezeket is figyelembe vesszük a jövő évi kertkialakítás, a balkonkert vagy akár a Böszi közösségi kert megtervezésénél. Fontos, hogy biztosak legyünk a virág forrásában, amivel elkerülhetjük a mérgező vegyszerekkel kezelt növényeket, illetve csak olyan virágot fogyasszunk, amit bizonyosan be tudunk azonosítani.
Cukkini
A növény tökszerű termését nem kell bemutatni, hiszen a nyár egyik népszerű, könnyen termeszthető, finom fogása sok család asztalán gyakori vendég. Azt viszont kevesebben tudják, hogy a virága is ehető.
A cukkinin női és hímivarú virágok is találhatók, így attól sem kell félnünk, hogy a megevett virágokból nem lesz termés. A hímivarúak hivalkodóbbak, jellemzően a hosszú, vékony szár végén találhatók, jóval több van belőlük a növényen, és korábban is kezdenek szirmot bontani. Az ehető virág begyűjtésének időpontja amikor már nagyobb és már kinyílt, így a méhek elvégezhették dolgukat. Az ínyencek töltve vagy sörtésztába mártva, olajban kisütve fogyasztják.
Napraforgó
Ebben az esetben sem a már megszokott az elvirágzás után, a száraz virágtányérban található szotyolamagokra kell gondolni, hanem a még bimbós virágra. Az articsókához hasonló módon, párolva lehet elkészíteni, és az íze is hasonló.
Véletlen recept
A mexikói eredetű tortillát itthon is sokan ismerik és szeretik. A búza- vagy kukoricalisztből készült, palacsintára hasonlító lapokat szinte bármilyen sós töltelékkel meg lehet tölteni, legyen szó zöldségekről vagy húsokról. Ennek a népszerű ételnek az egyik változata a véletlennek köszönheti megszületését.
A legenda szerint egy arizonai vendéglőben a főszakács épp elkészítette a vendég által kért tortillát, azonban amikor a tányérjára akarta rakni, az kicsúszott a kezéből és a beleesett a forró olajba. A később nagyon is ízletesnek bizonyuló étel pedig a baleset során a szakács száján kiszaladó nem feltétlenül kedves szavak kissé eltorzított változata alapján lett chimichanga.
Ha kedvet kaptak a véletlen finomság kipróbálásához, akkor a Clock Pub & Restaurant étlapján ezt a töltött-sült tortillát is megtalálják pikáns házi salsával, vörös cheddarral és korianderrel tálalva.