Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2024-05-28

Jön a nyár! Készítsünk hűsítőket a meleg napokra!

Jön a nyár! Készítsünk hűsítőket a meleg napokra!

Legyen az egy friss zamatú szörp, házi limonádé vagy jeges tea, garantáltan jólesik majd a forróságban. Kikeverhetjük magunk is, vagy remek helyen, a Normafa Síház Étteremben is kóstolhatunk belőlük. 
 
Testünk több mint 60 százaléka víz, ezért a folyamatos hidratálás – különösen a nagy melegben – elengedhetetlen. A hőségben könnyebben kiszáradunk, hiszen a szokásosnál is többet izzadunk, épp ezért nagy hangsúlyt kell fektetnünk a folyadékfogyasztásra. A megfelelő hidratálás érdekében sokféle ital közül válogathatunk. 
 
Levendulaszörp
Frissítő fuvallatként jelenik meg a levendula aromája a szörpben, izgalmas ízvilágot hozva létre. Rekkenő hőségben az egyik legjobb hűsítő, mindenképp érdemes kipróbálni.
 
Hozzávalók: 3 bögre levendulavirág, 1 kg cukor, 1 ek. citromsav, 2 citrom leve 
 
Elkészítés:
1. Forraljuk fel a vizet a cukorral, majd amikor teljesen elolvadt, zárjuk el a lángot, és öntsük bele a levendulavirágot. A főzetet lefedve hagyjuk néhány órára pihenni. 
2. Szűrjük át, adjuk hozzá a citromsavat, és újra forraljuk fel. Amint megjelennek az első buborékok, a lábost húzzuk le a tűzről, és adjuk a szörphöz a citromlét is. 
3. A szörpöt forrón töltsük steril üvegekbe, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Fontos, hogy a virágokkal nem szabad forralni a szörpöt, mert gyönyörű lila színe a hő hatására elbomlik és barnára vált.
 
Bodzás limonádé
A bodzás limonádét nem csupán az íze miatt érdemes elkészíteni, hanem azért is, mert ez a hűsítő ital csillapítja a köhögést és erősíti az immunrendszert. Ha különlegessé szeretnénk varázsolni, akkor bolondítsuk meg egy kicsit: a mentás-bodzás limonádénak nincs párja, a két íz fantasztikus harmóniában van egymással.
 
Hozzávalók: 1,5 citrom, fél citrom frissen facsart leve, 6-8 frissen szedett bodzavirág, 1 csokor friss menta, víz a felöntéshez, 2-3 ek. cukor 
 
Elkészítés: 
1. Vágjunk fel másfél citromot, a maradék felet pedig facsarjuk ki, mert szükségünk lesz a levére. A citrom levét öntsük kancsóba, keverjük bele a cukrot. 
2. Ha felolvad a citromlében a cukor, dobjuk bele a felszeletelt citromot, a kis darabokra szedett bodzavirágot és a mentát. Öntsünk rá vizet, hagyjuk állni legalább fél órát fogyasztás előtt. 
3. Ha elfogy, nem kell újra bodzát szedni. Egyszerűen készítsünk hozzá felöntőlevet – limonádét – és öntsük rá. Ennyi virágból legalább 4-5 kancsóval tudunk készíteni úgy, hogy csak a limonádét pótoljuk minden alkalommal. 
 
Jeges tea 
A tea az az ital, ami a forróságban hidegen jobban esik. Az otthon készített jeges teák nagy előnye, hogy dúsíthatjuk friss gyümölcsökkel, a cukor és a citrom mennyiségét mi szabályozhatjuk, ha pedig szeretjük a különlegesebb zamatot, akkor gyömbérrel, mentával vagy ananászlével is izgalmasabbá tehetjük.
 
Hozzávalók: 4 filter fekete tea, 2 citrom, 10 dkg cukor, 1 l víz
 
Elkészítés: 
1. Egy nagyobb edényben közepes lángon tegyük fel a vizet melegedni. Tegyük hozzá a meghámozott citromokat és a cukrot. Várjuk meg, amíg felforr, majd öntsük át egy hőálló tálba. 
2. Adjuk hozzá a teafiltereket, és hagyjuk állni 3-5 percig. 
3. Vegyük ki a filtereket, várjuk meg, amíg kihűl az ital, ekkor adjuk hozzá a citromok kifacsart levét. Mielőtt hűtőbe tesszük, ízesíthetjük gyömbérrel, mentával ízlésünk szerint.
 

Ajánló
Ajánló
Tekerjünk egy tortillát!

Tekerjünk egy tortillát!

Ha könnyen elkészíthető egészséges ebédre vagy vacsorára vágyunk, a tortilla ideális választás....

Salátától a muffinig: finomságok céklából

Salátától a muffinig: finomságok céklából

A céklát legtöbben csak savanyúságként ismerik, pedig sokféleképpen elkészíthető zöldségféle. A...

Ha túltoltuk az ünnepet…

Ha túltoltuk az ünnepet…

A karácsony nagyszerű ünnep, de előfordulhat, hogy a rengeteg étel-ital, amit ebben az időszakban...