Menü
Aktuális
Hegyvidéki Történetek
Ági vagyok BLOG
Ajánló
Egészség
Gasztro
Zöld környezet
Nagyvilág

 2021-12-09

Imagine – Horgas Eszter és a képzelet fenegyerekei

Imagine – Horgas Eszter és a képzelet fenegyerekei

A MOM Kulturális Központ színpadán Horgas Eszter, Falusi Mariann és Kálloy Molnár Péter olyan művészeket mutat be, akik a maguk korában óriási feltűnést keltettek, megváltoztatták a zenei közízlést, és a nevüket, a műveiket rengetegen ismerik. Ezen az estén közelebbi ismeretségbe kerülhetünk John Lennonnal, Freddie Mercuryval és Madonnával.


Horgas Eszter évről évre visszatérő vendég a Csörsz utcai kulturális intézményben. Nem csupán a fuvolajátékával bűvöli el a közönséget, de olyan vendégeket hív el a MOM Kulturális Központ Színháztermébe, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy a zenerajongóknak igazi különlegességben lehessen részük. Karácsony előtt néhány nappal Falusi Mariann és Kálloy Molnár Péter segítségével járja be a siker és a boldogság témáját.

A három művész alaposan szemügyre veszi Freddie Mercury, John Lennon, Paul Simon és Madonna életét, hiszen ők hozzájárultak ahhoz, hogy a múlt századi könnyűzene megújuljon. Természetesen nem hagyják ki George Gershwint sem. Olyan „hírhedt botrányhősök” is szóba kerülnek, mint a The Doors együttes tagjai (Jim Morrisonnak októberben szenteltünk egy önálló cikket). Tisztában vagyunk azzal, hogy nem feltétlenül a jó gyerekekből lesznek a legsikeresebb emberek. Erre szép példa kerületünk díszpolgára, Roska Botond neurobiológus professzor életpályája. 
 
Göröngyös úton a boldogság felé

A december 22-i est olyan embereket mutat be, akiknek gyermek- és ifjúkorukban gyakran meggyűlt a bajuk a tekintéllyel, a hatósággal, a szülői szigorral vagy épp a tanáraikkal. Csakhogy szinte mindannyiuk életében felbukkant egy-egy olyan pedagógus, aki felismerte e fiatalok tehetségét, bátorította a szárnypróbálgatásaikat, igaz, a hatalom képviselői többnyire kritizálták a forradalmi újszerűséggel gondolkozó zenei újítókat. John Lennonhoz kapcsolódik az a történet, amikor az iskolában vitája támadt tanárával a boldogság életünk során betöltött szerepéről.

Megkérdezték az osztálytól, hogy felnőtt fejjel mik szeretnének lenni. A majdani sztár nem egy hivatást írt a dolgozatba, hanem azt, hogy ő boldog akar lenni. A tanára szerint rosszul értelmezte a kérdést, John viszont határozottan ragaszkodott a maga véleményéhez és leszögezte, a tanár téved, ő értelmezi rosszul… az életet! Az est során bemutatandó hírességek mind tudtak volna izgalmas dolgokat mesélni a boldogságról és annak kereséséről.
 
A fényszórók ragyogásában

Horgas Eszter fuvolaművész magabiztosan mozog a klasszikus és a komoly zene mezsgyéjén. Sokan tudják, hogy zenei pályafutása a kerületünkben, a Városmajorban kezdődött. A tehetséges kislány művészek gyermeke volt. Már az általános iskolában rájött arra, hogy a muzsikának kívánja szentelni az életét. A Városmajorból a Bartók Béla Konzervatóriumba vezetett az útja. Már az előtt találkozhattunk vele színpadon, hogy felvették volna a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára.

A legismertebb fuvolaművészektől tanult és egyre rangosabb fesztiválokon tett tanúbizonyságot a tudásáról. Fontosnak tartotta, hogy tanárként szolgálja a fiatal muzsikusok újabb nemzedékeit. Hosszú éveken át tanszékvezetőként dolgozott a Weiner Leó Zeneiskolában. Vukán Györggyel együtt hozzájárult ahhoz, hogy Magyarországon is elterjedjen a több zenei műfajt keresztező crossover. Munkásságát jó néhány díjjal, így 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével ismerték el. Ismert alakja lett a hazai, valamint a nemzetközi zenei életnek. Fontosnak tartja a tehetséggondozást, és támogatja az összművészeti elképzeléseket, a különféle művészetek komplex alkalmazását.

Kálloy Molnár Pétert színészként Shakespeare, Hašek, Shaw, Tolsztoj, Keyes, Csehov és Gogol legismertebb darabjaiban láthattuk a színpadon. Ezenfelül rendezőként is dolgozik, de énekel, fordít, és több verses kötete is megjelent már. Játszott a Nemzeti Színházban, a Vígszínházban és a Thália Színházban. Sokan először a hangjával ismerkedtek meg, mivel rengetegszer kérték fel filmek és tévésorozatok szinkronizálására.

Falusi Mariann Artisjus-díjas énekesről már több alkalommal írtunk magazinunkban. Ő nem csupán azért olyan híres, mert a Pa-dö-dő együttes tagja volt. Tehetségét színészként, a rádióban és a televízió képernyőjén is bizonyította. Vele is rengetegszer találkozhattunk filmekben, valamint színdarabokban.

Ők hárman fogják meg az érdeklődők kezét, hogy kalandos utazásra indulhassanak a múlt század legnagyobb könnyűzenei előadóinak világában. Az előadásra a Zsidó Művészeti Napok keretében kerül sor.
 
Jegyinformációk:

Jegyek kaphatók a momkult.jegy.hu oldalon, az Interticket hálózatában, valamint a MOMkult jegypénztárában.

Ajánló
Ajánló
Varázslatos dallamok a mesék világából – a Studio Ghibli és Hayao Miyazaki legszebb zenéi

Varázslatos dallamok a mesék világából – a Studio Ghibli és Hayao Miyazaki legszebb zenéi

Egy régi vendég – az Overlook Events csapata – tér vissza május 4-én a Hegyvidékre. Műsorukban...

Egy életem – Grecsó Krisztián életrajzi standup-estje

Egy életem – Grecsó Krisztián életrajzi standup-estje

A MOM Kulturális Központban április 24-én este a hazai kulturális élet egyik izgalmas ala-kjával,...

Reggeli – hidegen, melegen

Reggeli – hidegen, melegen

Ha elkezdünk böngészni a világhálón, vagy elég, ha csak megkérdezzük az ismerőseinket, nagyon...